Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.01.2018.
11:01
rs.n1info.com A

Ćulibrk: Nećemo stići Evropu ni za 500 godina

Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN-a, rekao je za N1 kako ćemo i na početku 2019. godine opet pričati o tome kako će prosečna plata u Srbiji do kraja te godine biti 500 evra, i kako se to opet neće dogoditi. Ne mogu plate da rastu za 25 odsto, ako je privredni rast dva do tri odsto, ponovio je on.

V. Sekulić
Životni standard u Srbiji nikako da se poboljša, uprkos obećanjima vlasti

Vučić svake godine obećava...

Ova godina dobro je počela za javni sektor čiji su zaposleni od 1. januara dobili povećenja plate za 10 odsto, u državnoj administarciji plate su uvećanje za pet odsto, dok isto povećanje očekuje i penzionere.

Na pitanje da li ćemo naredne godine u ovo doba, razgovarati o ispunjenom ili neispunjenom obećanju, Ćulibrk je rekao: "Sledeće godine ćemo pričati kako će do kraja sledeće godine biti 500 evra, i opet neće biti!"

Podsetio je da je Vučić, koji je tada bio premijer, još u aprilu 2016. najavljivao da će se prosečna plata u Srbiji približiti sumi od 500 evra već krajem 2017. Prosečna zarada u zemlji je u prvih 11 meseci, međutim, bila tek oko 390 evra, ukazuje urednik NIN-a i ističe da su zarade realno povećane za dva odsto, koliko je iznosio i rast BDP-a.

- Ne može plata da raste 25 odsto, a da BDP raste dva do tri odsto, inače kreirate novac koji ne vredi, imaćete inflaciju - upozorio je Ćulibrk, koji smatra i da privatni sektor neće moći da isprati ovogodišnje povećanje plata u javnom sektoru i strajuje da će Srbija ostati jedina evropska zemlja u kojoj su plate u javnom sektoru veće nego u privatnom.

Osvrćući se na procene Svetske banke i MMF-a da će Srbiji sa stopom rasta od dva do tri odsto Srbiji biti potrebno pola veka da dostigne evropski standard, dok bi taj put mogao da se svede na 15 do 20 godina uz stope rasta od pet do šest odsto, Ćulibrk je podsetio da je ovogodišnji rast Srbije od 1,9 odsto najniži u Evropi, i da je lepo gledati u budućnost, ali treba uvideti šta Srbija trenutno realno ima.

- Mi stopu rasta od pet odsto imamo za poslednjih šest godina, kumulativno! Tim tempom da svi ugase sve mašine, ne možemo da ih stignemo za 500 godina - ističe Ćulibrk.

"Rezultati impresivni, životni standard depresivan"

Nivo investicija zapravo govori kakav je u Srbiji privredni ambijent, smatra Ćulibrk, i dodaje da je istraživanje NIN-a pokazalo da strane, moćne kompanije od siromašne Srbije dobijaju subvencije u iznosu od više hiljada evra po radnom mestu, da bi u tim firmama prosečne plate bile ispod 300 evra.

Sumirajući rezultate aranžmana sa MMF-om, urednik NIN-a citirao je koleginicu iz lista "Politika" Anicu Telesković: "Rezultati impresivni, životni standard depresivan".

Srbija, kako kaže, jeste dobila fiskalnu stabilnost u šta, kako kaže, nije verovao pre tri godina, ali je prećutano sve ono što treba da se uradi sa javnim preduzećima u koja se i dalje sliva ogroman državni novac.

- Javnim preduzećima se upravlja tako što se u njihova rukovodstva instaliraju stranački ljudi i kada se podvuče crta, firme za koje je postojalo uverenje u javnosti da vrede više stotina miliona evra, dajemo po principu "samo uzmi i nosi da nam više ne pravi probleme" - ističe Ćulibrk i kao primere navodi Galeniku i Železaru Smederevo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online