Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.01.2018.
08:10
Tanjug A

Bivša zatvorenica OVK: Gledala sam u oči ubice sina i muža...

Bivša zatvorenica OVK Dragica Božanić, kojoj su teroristi oteli i ubili sina Nemanju, supruga Mladena nije sigurna da li će Specijalni sud za kazniti zločice. Dodala je i da ne odustaje od borbe za pravdu.

youtube.com/PRVA
I dalje traga za istinom i pravdom: Dragica Božanić

Svedočiće gde god bude trebalo, kaže, kao što je svedočila u Prizrenu i u Prištini gde je gledala u oči ljude koje je znala, a koji su odveli njenog sina i supruga.

Svedočila je kako su pripadnici OVK u selu Opteruša u opštini Orahovac, 18. jula 1998. godine odveli više desetina Srba o čijim sudbinama se ni do danas ništa ne zna. 

Davala je bezbroj puta, kaže, izjave i u Beogradu, svedočila da je iz kuće Božanića izvedeno 12 ljudi, četiri žene i osam muškaraca. Da su Šiptari, kaže, bacili bombu na kuću i rafalnom paljbom zasipali dom Božanića celu narednu noć. 

- Sin mi je bio ranjen, izgreban po licu i očima. I suprug je bio ranjen - priča Dragica za Tanjug. 

Narednog jutra, izašli su, svedoči Dragica, iz podruma i predali se punom dvorištu pripadnika OVK. 

- Od tog dana kada su nas pokupili iz kuće i odveli u selo Pećane, od tog dana ih nisam videla. Sina su mi dovodili tri puta da ga vidim. Četvrti put kad su ga doveli seli smo na panjeve i pričali. Kad su ga odvodili, kada je odlazio, sa nekih dva metra se okrenuo i samo rekao ''nemoj mamu da mi dirate" - i ta slika, zauvek, dok god je živa, kaže, biće joj pred očima. 

- Pred očima mi je slika da se on vraća i neću nikada biti zadovoljna dok ne saznam istinu, ko i kako je ubio moje dete i mog suprug.. 

Slika deteta kojeg odvode "vojnici" OVK, Dragici Božanić je opomena, objašnjava, da ne sme da odustane i da mora da se nada da će pravda biti zadovoljena ali... 

- Za ovih 20 godina nije se uradilo ništa - ali kaže ona će dok god može da priča, ići gde god je zovu, da svedoči, upire prstom... 

- Teško je bilo, teško mi je i dok god sam živa biće mi teško, ali ne mogu da razumem da niko nije kriv za smrt ljudi. Nisu oni mrav da ga zgaziš pa da ga nema, to je život. 

Kaže da je dva puta išla u Prizren i dva puta u Prištinu da svedoči. Gledala je, ubice svog sina i supruga, u oči. 

- U sudnici sam bila sa kidnaperima koji su oteli mog supruga i sina. Rekla sam sudu, ''oni su uhapšeni, a njih ćete da pustite, a gde je moj sin, moj suprug? - pita se Dragica svakog dana, 19 Novih Godina, 19 Božića, i slava, bez njih. 

- Lično znam kidnapere, a oni su sad na slobodi, i dalje žive slobodni u selu Opteruša na Kosovu i Metohiji - objašnjava ona i priseća se da ni advokata nije imala na suđenju, jer nije mogla da ga priušti. 

Hadžija Mezreku, Ejup Kabaši Jupa, Sokolj, Sedat i Havija, broji imena, kaže, krivaca sa kojima se suočila na suđenju. Onih koji, a ne razume kako, sada slobodno žive na Kosovu. Niko nije osuđen osim Mezreka, koji je potvrdio na suđenju da je Dragicina priča istinita. 

Ali menjaju se, kaže rezignirano, sudije, političari na Kosovu, a njen predmet stoji u fioci. 

- Ostavila sam sve Bogu, šta sam mogla da uradim, radila sam. Sve sam pokušala - kaže Dragica, živi svedok zločina koji ne odustaje od borbe za pravdu. To je postao smisao njenog života i dug prema sinu i mužu. I ne samo njima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online