Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.01.2018.
09:09
Srpski telegraf A

Tajni spisak nepoželjnih Srba u SAD: Ceca, Šešelj, Diković...

Na tajnom spisku nepoželjnih Srba u SAD nalaze se Miroslav Mišković, Svetlana Ražnatović, Vojislav Šešelj, Aca Lukas, Merima Njegomir, Goran Radosavljević Guri, ali i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, kome su Amerikanci nedavno uskratili vizu za ulazak u SAD iako je dobio poziv da tamo održi predavanje, piše današnji "Srpski telegraf".

V. Sekulić
Nije dobio vizu za SAD: Ljubiša Diković

- Vlasniku "Delte" još uvek odbijaju da daju vizu, Ceci ne praštaju čitav spisak "grehova", od braka sa Željkom Ražnatovićem Arkanom koji je za njih bio ratni zločinac i kriminalac, preko hapšenja tokom ’Sablje‘ do poznanstva i druženja sa Miloradom Ulemekom - navodi izvor "Srpskog telegrafa" iz diplomatskih krugova.

Na tajnom spisku su se iz različitih razloga našli stranački prvaci, ali i jedan od najbogatijih Srba.

- Tako je Vojislav Šešelj i dalje na spisku nepoželjnih zbog ratne retorike, iako je oslobođen u Hagu. Njemu su Amerikanci čak blokirali i račune sa novcem koji je zaradio kao predavač u Americi - navodi sagovornik lista.

S druge strane, među "zabranjenim" Srbima je i Miroslav Mišković i to odranije, mnogo pre nego što je postupak protiv njega pokrenut u Srbiji.

- Mišković se na crnoj listi našao zahvaljujući proglasu koji je američki predsednik Džordž Buš potpisao u januaru 2004. na osnovu člana 222 tamošnjeg imigracionog zakona, kojim se zabranjuje ulazak u SAD ’korumpiranim zvaničnicima, njihovim porodicama i svima onima koji ih podržavaju - podseća sagovornik Srpskog telegrafa.

Na spisku koji je nedavno revidiran našao se i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, kom je ambasada SAD odbila da izda vizu.

- Paradoks je što su Dikovića prvo pozvali da održi predavanje, a onda su odbili da mu daju vizu, uprkos činjenici da se kao načelnik Generalštaba u kontaktu sa čelnicima NATO-a više puta sastajao sa njihovim zvaničnicima i oficirima, te da su naši vojnici imali na desetine zajedničkih vojnih vežbi - priča sagovornik lista upućen u diplomatska zbivanja.

Govoreći o razlozima zbog kojih se Diković našao u društvu nepoželjnih, izvor lista kaže da su moguća dva "opravdanja“.

- Prvo je zato što ga SAD, kao nekadašnjeg komandanta 37. motorizovane brigade tokom rata na Kosovu i BiH smatraju odgovornim za ratne zločine u njegovoj zoni odgovornosti. Drugi razlog, doduše manje verovatan, jeste učešće naše vojske u rusko-beloruskim vojnim vežbama ’Zapad 2017‘ - navode sagovornici Srpskog telegrafa.

Među "zabranjenima“ su, kako se navodi, i generali Vladimir Lazarević, Božidar Delić, kao i nekadašnji komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, koji je i dalje pod opservacijom u slučaju "Bitići“.

Takođe, navodi se, u SAD su nepoželjni i članovi porodice Slobodana Miloševića, Milan Milutinović, Nikola Šainović, Veselin Šljivančanin, Milorad Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online