Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.01.2018.
16:22
http://kossev.info A

Voz koji nikada nije stigao na Kosovo

Da li znate u kojem ste vozu? "U vozu koji ide za Jagodinu." Da li znate od čega je tačno godinu dana? "Ne znam stvarno." Da li znate kuda je pre tačno godinu dana ovaj voz išao? "Ne znam."

Tanjugq
Voz kojinikada nije stigao na Kosovo i Metohiju

Sedamnaestogodišnji Stefan Brkić je iz okoline Paraćina. Učenik je šumarske škole u Kraljevu. Ipak, primećuje da je voz kojim jednom mesečno putuje iz Kraljeva kući drugačiji od ostalih vozova:
 

"Urađene su ove ikone."

Pročitao je i sadržaj tematskih lekcija o srpskoj istoriji:

"Uglavnom se govori o našim manastirima na Kosovu."

I dok se tekstualne poruke još uvek dobro drže, freskama je potrebna konzervacija. Deo Hristove glave nedostaje na Bogorodici sa malim Hristom iz Pećke Patrijaršije, delovi tela Jovana apostola odlepljeni, podbula folija Konstantinopoljskih patrijaraha iz Gračanice...

Nalazimo se u vozu-crkvi; oslikanom vozu; vozu ikoni; ruskom vozu; Đurićevom vozu - tačno godinu dana od pompeznog ispraćaja pokretne srpske istorije sa glavne beogradske železničke stanice na Kosovo, do kojeg nikada ova istorija nije stigla. U nacionalnoj kompaniji "Srbija voz" sada ga stručno nazivaju "tematski voz"; putnici - "voz za Jagodinu" - i jedva i da znaju kakva mu je sudbina bila namenjena.

Voz 4813

Posle više seljakanja po Srbiji, poslednjih meseci saobraća na relaciji Kraljevo - Jagodina. Od 15:10 kada krene sa kraljevačke stanice, sa ukupno 26 stajališta, u Jagodinu će stići u 18:31 - Sirća, Ratina, Vrba, Podunavci...Trstenik, Počekovina, Stopanja...pa ujutru od 08:43 iz Jagodine, do 12:19 - nazad u Kraljevo.

Oblačno i kišno je u Kraljevu. Tiho. Ne liči na januar, ni na pripreme za novogodišnji doček. Manja grupa putnika, mahom studenti i đaci, žuri ka jednom od vozova sa brojem 4813 koji polako ulazi u stanicu, staje i čeka ukrcavanje putnika.

Iako čekamo baš taj 4813, teško spolja primećujemo razliku u odnosu na ostale vozove. Srpski vozovi su crveni spolja, donekle prašnjavi. Pomažu nam železničari i mašinovođe koji se ponašaju profesionalno.

"To je taj," pokazuje nam jedan od železničara ka elektronskom natpisu na vozu: "Jagodina".

Dok polako prilazi, tek se slabo uočavaju slova, delovi poruka "Gorioč", "...vica", "...ovo", "Kosova është Serbi", "Косoва эта Сербія"... Zaprljane boje srpske trobojke i raspukla slova.

Nikada na Kosovu

"Kosovo je Srbija" opisao je voz kojim svakog petka, iz Kraljeva za Trstenik - gde živi, putuje Miloš Okorec. On je učenik prvog razreda medicinske škole u Kraljevu. Iako mlad, znao je kuda je pre godinu dana putovao ovaj voz:

"U Kosovsku Mitrovicu".

Njegova sugrađanka Marica Šiljević odgovara da voz nikada nije stigao u Kosovsku Mitrovicu. Ona putuje svake druge nedelje:

"U ovom vozu su te neke freske po plafonima i piše nešto o našim manastirima i našim svecima."

Ni Miloš ni Marica nisu nikada išli na Kosovo. Baš kao ni voz Kosovo je Srbija.

Za studente iz centralne Srbije koji studiraju na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici

"Za srpsku Novu godinu premijerno kreće voz Beograd-Kosovska Mitrovica. On će ići rutom Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kralјevo-Raška-Kosovska Mitrovica. To će biti brzi voz, neće stajati kod svake ćuprije," na drugi dan Božića 2017, rekao je premijerno na TV Pink direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Putnike će prevoziti najmoderniji voz iz Rusije, dekorisan motivima srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu, radovima umetnika Andreje Vasiljevića. Spolјa je brendiran srpskom zastavom i nazivima najlepših srpskih crkava, manastira i srednjevekovnih gradova na KiM, opisivao je patriotizam i umetnost Đurić. Ova linija biće uspostavljena po prvi put od 1999. godine, ponosno je zaključio.

Objasnio je da će njime mahom putovati studenti iz centralne Srbije koji studiraju na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici.

Uz pompeznu najavu, pred kamerama i fotoaparatima, Đurić je ispratio voz 13. januara u 08:30, sa beogradske - glavne železničke stanice, njime se odvezao do Topčidera i najavio da će istim vozom "uskoro vrlo rado" otići do Kosovske Mitrovice, a do krajnje destinacije tada "putovaće" njegov zamenik Dušan Kozarev i direktor železnica Srbije, Miroslav Stojčić.

Došli su do Raške. I oni i novinari. Na svoje krajnje odredište.

"Država Kosovo odbranila suverenitet"

"Na osnovu Zakona Železnica Kosova, jedini organ na Kosovu nadležan za licenciranje železničkih preduzeća, regulisanje i nadgledanje železničkog sektora i davanje sertifikata i sigurnosnih dozvola za podsisteme pruga je Regulatorna agencija za Železnice Kosova (ARH). U tom smislu, želimo da informišemo institucije, građane i sve zainteresovane strane da veoma jasno i izričito zabranjujemo rad železničkih preduzeća, na teritoriji Republike Kosovo, pre nego da budu licencirana i opremljena sertifikatom bezbednosti," stigla je depeša sa Kosova, uz potvrdu da je - voz upućen iz Beograda, zajedno sa linijom - nelegalan.

Voz sa probne linije Beograd-Kosovska Mitrovica iz Raške je posle 19 sati putovanja, 14. januara stigao nazad u Beograd, bez izveštaja da li i ko je "brzu liniju" sačekao u Beogradu.

"Moja odluka, i njom se ponosim, bila je da zaustavim naš voz u Raški, da bih sačuvao slobodu i živote naših ljudi, da bismo izbegli sukobe širih razmera i pokazali svima da mi želimo mir," saopštio je tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Država Kosovo odbranila je suverenitet," poručeno je iz Prištine.

Voz koji je u ovo vreme prošle godine postao svetska politička i medijska tema broj 1, bezbednosna pretnja, počeo je da saobraća na relaciji Kraljevo-Jagodina, Kraljevo-Užice, potom, u februaru - Beograd-Vršac, i opet se vratio na svoje novo početno odredište. Pao je u zaborav. 

"Blaženopočivši"

Kada smo koleginici iz jedne beogradske medijske kuće sada rekli da smo na putu i da tražimo voz, prokomentarisala je pitanjem: "Blaženopočivši?"

[Masinovođa ulazi u voz, sa početne stanice u Kraljevu]

Masinovođa ulazi u voz, sa početne stanice u Kraljevu

Kada smo jednog starijeg putnika pitali kako je putovati u ovom vozu, rekao nam je "Udoban je...nije kao što su nekada vozovi bili".

Kada smo tragali za vozom "Kosovo je Srbija" i pripremali se za reportažu, zabeležili smo profesionalno ponašanje zaposlenih u Srbija vozu - od početka do kraja priče.

Voz sa porukom "Kosovo je Srbija", ispisanom na 21 jezik krenuo je iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu 13. januara prošle godine u 8.30. U 8.30, 13. januara 2018. godine, sećamo se voza koji u naš grad nikada nije stigao. 

Za godinu dana u vezi sa njim promenilo se sve, osim: Putnici su uglavnom đaci i studenti; Marko Đurić je i dalje prvi čovek Vlade Republike Srbije zadužen za Kosovo i Metohiju; danas se proslavlja Srpska Nova godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online