Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.01.2018.
18:11
B. Đokić - Vesti A

Crna lista za "ruske ljude"

Vest da su SAD odbile vizu načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću izazvala je veliku buru u Srbiji. Pre svega jer je ostalo nepoznato zašto mu je zabranjen odlazak u SAD, gde su ga još u oktobru pozvale upravo američke vlasti.

V. Sekulić
Američke sankcije Moskvi pogađaju i Srbe: Ljubiša Diković

Najpoznatiji Srbin na sankcionom spisku SAD je predsednik RS Milorad Dodik, koji se oslanja na Rusiju. Nije poznato da je Diković na nekoj od crnih lista SAD, ali se zna da je bio u zvaničnom kontaktu sa ruskim funkcionerima koji su na sankcionom spisku: ministrom odbrane Sergejem Šojguom, potredsednikom vlade zaduženim za namensku industriju Dmitrijem Rogozinom i načelnikom ruskog Generalštaba Valerijem Gerasimovim. Pri tome, Diković ima regularne susrete i s američkim generalima, pa čak i s komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Frederikom Hodžisom.

Ljudska prava opet paravan

Diković je trebalo da 23. i 24. oktobra 2017. godine prisustvuje Konferenciji načelnika generalštabova o borbi protiv nasilnih ekstremističkih organizacija, a poziv mu je uputio Džozef Danford, načelnik Združenog Generalštaba Oružanih snaga SAD. Vlasti SAD su odbile da razjasne slučaj, navodeći da po zakonu ne smeju komentarišu odluke o odbijanju viza u pojedinačnim slučajevima. Pretpostavlja se da je razlog odbijanja Dikovićev odlazak na vojne vežbe koje su u septembru organizovale Rusija i Belorusija.

Blokirane i banke u Srbiji

I konflikt u Ukrajini nažalost dopire do Srbije. Tako se u sekciji osoba i organizacija pod američkim sankcijama zbog konflikta u Ukrajini nalaze i subjekti iz Srbije. Saradnja sa organizacijama iz SAD zabranjena je ruskoj VTB banci sa sedištem u Beogradu, kako i Moskovskoj banci koja je povezana sa njom.
Pod sankcijama je i Aleksandar Babakov, specijalni predstavnik Vladimira Putina za Ruse koje žive u inostranstvu. On je čest gost Beograda, gde se redovno sastaje sa Ivicom Dačićem, Tomislavom Nikolićem i još nekoliko srpskih političara, a neizostavan je u ruskoj delegaciji kada Vladimir Putin dolazi u Srbiju.

Ministarstvo spoljnih poslova SAD ima pravo da ne odobri izdavanje vize pojedincima, čak i kada se oni ne nalaze na nekom od sankcionih spiskova. Kako za medije kaže Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, u SAD je poslednjih godina usvojeno nekoliko zakona koji mogu biti osnov za tu odluku.

- Te zakone sponzorisao je senator Patrik Lejhi. Njima se američkom ministarstvu odbrane i ministarstvu spoljnih poslova brani da njihove oružane snage vežbaju i treniraju sa onima koji su počinili teška kršenja ljudskih prava. U ovom slučaju moguće je da se američka administracija rukovodila optužbama vezanim za delovanje jedinica pod Dikovićevom komandom na Kosovu, u čijoj zoni odgovornosti su navodno počinjeni ratni zločini - navodi Milićeva za medije.

Zakon Magnitski

Međutim, ona dodaje i da osnov za uskraćivanje vize Dikoviću može biti i Zakon Magnitski, koji se više ne odnosi samo na ljude iz Rusije osumnjičene za kršenje ljudskih prava, već i na one koji sarađuju s njima.

- I Milorad Dodik je pod američkim sankcijama. Da podsetim, nije dobio vizu prošle godine. Srbija mora da obrati pažnju na nove zakone u SAD - izjavila je Milićeva.
Najpoznatija crna lista koju pravi američka vlada jeste spisak specijalno označenih osoba, a sprovodi je Kancelarija za kontrolu inostranih sredstava. Onima koji su na ovoj listi blokira se sva imovina u Americi i firmama povezanim sa SAD, samo ako su u domašaju vlasti te zemlje.

Miloševićeva snaja još bauk

Posebno poglavlje na sankcionoj listi odnosi se na Balkan. Na ovoj listi sa stotinak imena i organizacija, a iz Srbije to su: Ravnogorski pokret Četnik, Milica Gajić-Milošević, snaja Slobodana Miloševića, ali i veći deo te porodice, zatim Milan Ivanović i Marko Jakšić sa Kosova, praktično cela porodica Radovana Karadžića, Milan Martić, Vojislav Šešelj i Milorad Dodik.
Iz ostatka regiona na spisku su Albanska nacionalna armija, Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca i još nekoliko albanskih "oslobodilačkih" organizacija, zatim Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja, Fatmir Ljimaj i albanski političar iz Makedonije Menduh Tači...
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj nije na sankcionom spisku u SAD. Međutim, on je nedavno dobio poziv na Molitveni doručak u SAD i podneo je zahtev za vizu, ali je odbijen.
Takođe, i bivši makedonski ministar Ljube Boškovski, hrvatski general Tihomir Blaškić, bivši ministar odbrane BiH Hasan Čengić, Ljubo Ćesić Rojs, zatim bosanski Hrvat Dario Kordić, Mladen Naletilić Tuta...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online