Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.01.2018.
17:08
N1, Kossev A

Vilijam Voker dao cvet Tačiju "da ga seća na žrtve u Račku"

Polaganjem venaca na spomen ploču, kako su naveli "žrtvama masakra" i memorijalnom akademijom, najviši zvaničnici Kosova danas su obeležili devetnaestogodišnjicu slučaja "Račak".

EPA//Valdrin Xhemaj
Vilijam Voker jedini međunarodni zvaničnik koji se izjasnio protiv osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine

"Masakr u Račku probudio Zapad", "nećemo zaboraviti zločine koje je srpski režim napravio", "Račak je sramota za međunarodnu zajednicu" - poruke su danas sa Kosova.

Obeležavanju je, kao i prethodnih godina, prisustvovao nekadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a, Vilijam Voker (83), čije se ime snažno vezuje za ovaj slučaj. Upravo je on dešavanja u Račku - 15. januara 1999. okarakterisao kao "masakr nad nedužnim civilima", što je bio neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a, podseća portal Kossev.

Račak se na Kosovu obeležava usred podignutih tenzija i nezadovoljstva međunarodnih partnera Kosova zbog snažnih višemesečnih pokušaja vladajućih stranaka i zvaničnika - da se obori Zakon o specijalnom sudu za zločine na Kosovu koji su počinjeni '99. godine.

Upravo je Voker jedan od usamljenih međunarodnih zvaničnika koji se izjasnio protiv osnivanja Specijalnog suda za ratne zločine, a od ranije je poznat po svojoj podršci kosovskoj opoziciji nakon rata i podršci "nacionalistima" kako su i zapadni mediji o tome pisali.

U srpskom narodu, za razliku od albanskog, važi za jednog od najnepopularnijih zapadnih zvaničnika, i predstavlja simbol, kako mnogi Srbi veruju, montiranog procesa "Račak", a potom i bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije, piše Kossev.

- Svaki put kad dođem ovde osećam se isto. Uvek je hladno i uvek osećam bol zbog masakra ovde - rekao je nekadašnji izaslanik OEBS-a na Kosovu, Vilijam Voker.

Voker je, prenose mediji u Prištini, od jedne devojčice dobio cvet koji je poklonio Tačiju "uz poruku da ga podseti na žrtve Račka".

- Devojčica, unuka ili praunuka možda jedne od žrtava Račka, dala mi je ovaj cvet koji želim da dam predsedniku Hašimu Tačiju. Držite ga negde u knjizi u vašoj kancelariji da biste se podsetili žrtava Račka - rekao je, prenosi Klan Kosova.

Voker je kazao i da će "učiniti sve da dok je živ dolazi na obeležavanje godišnjica".

- Proveo sam svoj život putujući po svetu. Želim da budem sa Albancima onoliko koliko mogu - rekao je.

Naveo je i da je od 15. januara 1999. stekao mnogo prijatelja, ali da mu "ništa nije važnije od meštana Račka".

Tači: Najsnažnije svedočenje srpske politike sistematskog terora

Predsednik Kosova, Hašim Tači, naveo je da je "masakr od pre 19 godina" bio najsnažnije svedočanstvo o srpskoj politici "sistematskog terora, državnog genocida i zločina protiv čovečnosti".

- U međuvremenu, nazivanje zločina pravim imenom od strane kosovskog prijatelja ambasadora Vilijama Vokera - bilo je senzibilizacija čina kosovskog pitanja," napisao je Tači na svojoj Fejsbuk stranici.

Dodao je i da će "mučenike i heroje" pamtiti "sa najdubljim ljudskim i institucionalnim poštovanjem".

- Nećemo zaboraviti zločine koje je srpski režim napravio na Kosovu, a za koje će jednog dana odgovarati - istakao je, takođe.

Haradinaj: Hvala Vokeru

- Masakr u Račku probudio je i mobilisao Zapad, prisiljavajući ga da zaustavi istrebljenje čitave nacije. Moramo i danas da kažemo, da se kao i uvek, zahvaljujemo Vilijamu Vokeru i posmatračima koji su otkrili zločin protiv nevinih ljudi pred svetom - napisao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj na svojoj Fejsbuk stranici.

- Pustite nas da se danas setimo boraca za slobodu i mučenika i budemo blizu njihovih porodica," dodao je, ističući: "Ono što im dugujemo je očuvanje nacionalnih sloboda i izgradnja demokratskog i prosperitetnog Kosova, ideja rada i ljubavi prema ljudima."

Veselji: Izazov Specijalnog suda bitka u kojoj moramo da pobedimo, pravda je na našoj strani

Januar je "mesec velikih padova, velikih bolova", ocenio je predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, govoreći na memorijalnoj akademiji nakon polaganja venaca.

- Prošlo je 19 meseci od smrtonosnog dana 15. januara 1999. godine, ali sećanje i veličina tog dana nikada neće biti zaboravljeni. Danas smo nezavisna i suverena država. Za mesec dana slavimo desetu godišnjicu nezavisnosti, ali jednu stvar treba uzeti u obzir - bitka za Račak nije gotova. Ovo je bitka pravde za Račak. Ovo je bitka za istinu Račka - rekao je Veselji.

- Oni koji su naredili i izvršili zločin na Račku i dalje su slobodni. Ovo je sramota za međunarodnu pravdu - dodao je.

- Srpski masakri nad našim narodom biće kažnjeni - istakao je Veselji, dodajući: "Zajedno sa počiniocima i njihovim komandantima biće izvedeni pred lice pravde."

Veselji je kazao i da OVK "ostaje jedinstvena u čistoti svog motiva i rata".

- Svaki pokušaj iskrivljenja njenog karaktera preko sudova predstavlja veliki izazov za sve nas. Izazov Specijalnog suda je bitka koju moramo pobediti, jer su istina i pravda na našoj strani - rekao je.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online