Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.01.2018.
00:44
J. Arsenović - Vesti A

Srbija do Tokija

Srbija je juče bila domaćin visokoj državnoj delegaciji Japana koju je predvodio premijer Šinzo Abe. Poseta na ovako visokom nivou usledila je posle tri decenije, a podatak da je Srbija jedina zemlja koja nije članica EU a koja je uvrštena u evropsku turneju japanskog premijera govori o značaju koju zvanični Tokio pridaje balkanskom regionu i Beogradu, kao njegovom centralnom delu. To je u intervju za "Politiku" potvrdio i Šinzo Abe.

Tanjug
Dobrodošlica na aerodromu: Šinzo Abe i Ana Brnabić

- Srbija je zemlja koja drži ključ stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, i sa stanovišta jedinstva Evrope, s kojom Japan deli iste vrednosti, želeo bih da naglasim važnost naše veze sa Srbijom. Zadovoljstvo mi je što ću, kao prvu zemlju u regionu Zapadnog Balkana, posetiti Srbiju - rekao je japanski premijer.

Ovakve državne pripreme, medijske najave i značaj koji se pridaje poseti postojali su samo u slučajevima kada su u Beograd dolazili najviši državni zvaničnici Rusije, Kine, SAD i Nemačke.

Činjenica da će glavni domaćin japanskom premijeru biti predsednik Aleksandar Vučić, a ne srpska premijerka Ana Brnabić, koja bi to trebalo da bude po prirodi svoje funkcije, govori takođe o tome koliko vlasti u Beogradu imaju očekivanja.

Sam Vučić kaže da će poseta rezultirati povećanjem privredne saradnje sa trećom ekonomijom sveta.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež procenjuje da bi trgovinska razmena mogla da bude povećana za više od 10 odsto.

Kako kaže, ključno je da posle ove državne delegacije u kojoj su i 16 predstavnika japanskih kompanija, usledi i druga poseta na nivou direktora kompanija obe države kako bi se saradnja konkretizovala.

Prema analizi PKS, Srbija bi mogla da poveća izvoz u Japan pre svega smrznutog voća i povrća i konditorskih proizvoda.

Podaci o prošlogodišnjoj ukupnoj robnoj razmeni Srbije i Japana, naravno, na štetu su Srbije.

Od 152,6 miliona dolara, Srbija je izvezla robu za 45, a Japan za više od 107 miliona dolara.

Za prosečnog srpskog građanina, interesovanje dalekog Japana za Srbiju je tim interesantnije, jer se Zemlja izlazećeg sunca ne doživljava kao sila koja ima pretenzije da širi svoj geopolitički uticaj i na daleki i kulturološki toliko različit Balkan.

- Mislim da naša percepcija ukupnih međunarodnih odnosa nije u potpunosti tačna. Čitav uticaj sa Zapada se preselio na Pacifik, a ne zaboravite da je Japan članica G7 i da je treća ekonomija sveta. Evidentno je povećano interesovanje različitih aktera iz tog regiona za Balkan i Evropu, tu je Kina i njen Novi put svile, sve je veće je interesovanje Južne Koreje, koja je imala značajnu ponudu za koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla" i naravno Japan koji je od 2001. dao više od 500 miliona evra donacija i koji je prisutan sa investicijama - komentariše za "Vesti" Aleksandra Joksimović iz Centra za međunarodnu politiku.

Interesovanje za Vojvodinu

Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić kaže da su pre tri-četiri decenije, Japanci procenili da je Vojvodina veoma interesantna za prehrambenu industriju i da bi oni, da imaju takve kapacitete kao što je Vojvodina, mogli da nahrane celu jednu Evropu.

- Oni su zainteresovani i za sirovine, recimo naša malina već ulazi u japanske sladolede, ali su zainteresovani i da ulažu u dosta dobru prehrambenu industriju - dodaje Glišić.

Ona ističe da Japanci razmišljaju strateški i da u svojim planovima uvek gledaju koje su potencijalno nove članice EU, jer žele da budu prisutni na tom tržištu pre nego što dođe do punopravnog članstva.

Premijer Abe u posetu Srbiji dolazi u sklopu petodnevne turneje kojom je od 12. januara obuhvatio tri baltičke zemlje (Estoniju, Letoniju, Litvaniju), Bugarsku, Srbiju i Rumuniju.

Politički pedigre

Iako u poslednje tri decenije nije bilo bilateralnih poseta na nivou šefova država ili vlada, Srbija i Japan obeležavaju 136 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Sadašnji prvi čovek japanske vlade Šinzo Abe je član političke dinastije u Zemlji izlazećeg sunca.

Njegov deda je bio član Vlade u vreme Drugog svetskog rata, bio je čak i optužen za ratne zločine, ali ne i osuđen. Otac mu je bio šef diplomatije, dok za Šinzoa kažu da ima dobre odnose i sa američkimi sa ruskim predsednikom. Procenjuje se da bi za njegovog mandata konačno mogao da bude potpisan mirovni sporazuma sa Rusijom i da se stavi tačka na Drugi svetski rat.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online