Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.01.2018.
20:57
www.dw.com A

Dojče vele: Opasnost od tenzija među Srbima na severu Kosova

Nakon ubistva Olivera Ivanovića Beograd i Priština ponovo se međusobno optužuju. Nesumnjivo je da se radi o političkom atentatu, a posledice će se tek sagledati, pre svega po dijalog Srbije i Kosova, piše Dojče vele.

Tanjug
Oliver Ivanović

"Ušli smo u zonu sumraka"

Ubistvo Olivera Ivanovića izazvalo je dramatične reakcije u Beogradu. Osim sednice Nacionalnog saveta za bezbednost, veliki broj opozicionih lidera održao je vanredne konferencije za novinare, a većina televizija krenula je i sa vanrednim programima posvećenim tom atentatu.

Opozicioni lideri su podsetili da je Oliver Ivanović bio politički protivnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), koja je, prema njihovim rečima, kriva "za atmosferu konflikta i crtanja meta na čelo političkim protivnicima". U tom kontekstu se možda najviše citirala izjava Marka Đurića, šefa Kancelarija za Kosovo iz oktobra prošle godine, kada je, uoči kosovskih izbora, izjavio "kako je glas za Olivera Ivanovića glas za razbijanje srpskog jedinstva na KiM".

Teško je na malom prostoru čak i nabrojati sve ostale napade na Ivanovića, i to ne samo od političara, nego i od vlastima bliskih medija koji su protiv njega vodili čitave medijske kampanje.

Pored izjave Marka Đurića, u toj rekapitulaciji napada na Ivanovića posebno mesto zauzela je i izjava predsednika Srpske liste - zvane kosovski SNS - Gorana Rakića, koji je rekao da je "Ivanović patološki samozaljubljen i da gradi program na paranoičnom uverenju da mu neko preti". A pored verbalnih napada nekoliko meseci pre toga Ivanoviću je zapaljen i automobil.

Vlast je sa svoje strane napala opoziciju kako čitav tragični događaj pokušava da iskoristi za obračun sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je sa svoje strane konferenciju za novinare nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost iskoristio za čitav niz uvreda i optužbi na račun opozicije, kao i za obračune sa Tviterašima i novinarima koji postavljaju nezgodna pitanja.

Vučić: Bednici jedni!

- Svima onima koji kažu da ova vlast ubija političke protivnike mogu samo da kažem - bednici jedni - poručio je Vučić i dodao kako opozicioni lideri neće uspeti da Srbiju prikažu kao zemlju mafijaša i ubica.

Vest je dobila veliki odjek i u inostranim medijima koji su ocenili da će brutalno ubistvo srpskog političara samo pojačati etničke tenzije na Kosovu.

- Nesumnjivo je da se radi o političkom ubistvu čije ćemo posledice tek sagledati - ističe za DW Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator i dodaje da je posebno zabrinjavajuće to što smo, nakon ovakvog događaja, ušli u svojevrsnu zonu sumraka, u kojoj se spekulacije koriste za međusobna sumnjičenja Beograda i Prištine.

Jakšić se pribojava da sada postoji mnogo veća opasnost od tenzija među Srbima na severu Kosova, nego što postoji opasnost od porasta tenzija između Srba i Albanaca.

- Ali, nesumnjivo je da ovakvi događaji ipak mogu doprineti porastu tenzija, i zato je sada pitanje koliko će se Beograd i Priština hladne glave okrenuti istrazi, ili će pokušati da prave neki politički kapital od ove tragične situacije. Imajući na umu dosadašnja iskustva, strahujem da to može imati negativne posledice i po srpsko-albanske tenzije na Kosovu - zaključuje on.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.01.2018. 21:30
Duša mu mir našla u božjem vrtu.Slava mu!
Sreda 17.01.2018. 21:52
"Opasnost od tenzija među Srbima" Шта траба урадити да Швабе престану са лупетањем. Они стотинама година праве тензије и провокације Срба. Обе Југославије а нарочито Титова, нису биле ништа друго него апарати за стварање свађе међу Србима до тоталног прогона са Балкана. Ако то није јасно свим Србима онада је најбоље да ћутимо и питамо Швабе шта да радимо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online