Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.01.2018.
09:31
Vestionline, Tanjug A

Has: Balkan sigurno neće biti prioritet američke politike

Američki diplomata i stručnjak za spoljnu politiku Ričard Has smatra da će o Balkanu ubuduće odlučivati prvenstveno Srbija i njeni susedi budući da je ovaj region, kako kaže, poslednji put bio prioritet SAD-a u vreme raspada Jugoslavije.

Tanjug
Nije mu žao što je bombardovana SRJ: Ričard Has

- Za nas je ovaj region samo polje na šahovskoj tabli, teško je tako malom prostoru da bude u fokusu Vašingtona i zato ne treba da gubite vreme da biste skrenuli pažnju. To je za vas dobra vest. Vi i vaši susedi treba da odlučujete o regionu, a Evropa i SAD će pomagati na marginama - poručio je predsednik Saveta za međunarodne odnose u Njujorku na promociji svoje knjige ''Svet u neredu'' koju je organizovao Centar za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD).

Odgovarajući na pitanje o opravdanosti NATO intervencije u Srbiji 1999.godine zbog Kosova, imajući u vidu trenutno stanje na KiM i ubistvo političara Olivera Ivanovića, Has je naveo da time obično reši jedno pitanje, ali otvore neka druga što se, kako kaže, pokazalo i kada je Amerika 2003. intervenisala u Iraku. 

- Ipak, nije fer reći da je intervencija bila pogrešna, ako stvari posle toga nisu ispale dobro. Pažnja svih u ovom regionu treba da bude usmerena na to da se popravi sadašnje stanje umesto što kukaju kako su bili nečije žrtve pre 20 godina - smatra Has. 

On je dodao da je stav Međunarodne zajednice kada je odlučila da interveniše u Srbiji bio da ''pravo na suverenitet ne može da prevlada ljudska i građanska prava koja je svaka država dužna da štiti''. 

Analizirajući prilike u svetu Has je naveo da je na globalnoj političkoj sceni prisutna velika raspodela moći u koju su se uključili Kina i Iran, kao i povratak rivaliteta velikih sila kojem je doprinela, kako kaže, i sama Amerika.

- SAD je imala nesrazmerno veliku moć u odnosu na ostatak sveta, ali je nije mudro iskoristila. Reakcija Obamine administracije na ono što je DŽordž Buš radio bila je preoštra. Amerika se tada povukla iz Libije koja je propala i postala nefunkcionalna država - ocenio je Has.

Stručnjak za spoljnu politiku, koji je sarađivao sa četvoricom nekadašnjih američkih predsednika, ocenio je da je Donald Tramp kao prvi čovek SAD-a uneo neizvesnost u spoljnu politiku te zemlje, posebno svojim istupima na Tviteru.

- Naravno da je legitimno da tvituje, ali njegov tvitovi imaju težinu, pokazuju stav američke politike i treba da budu ozbiljno pripremljeni za objavljivanje. Tramp ih šalje celom svetu, a ne pita savetnike da li je to dobro - rekao je Has.

Kao najveći bezbednosni izazov u ovom trenutuku naveo je postizanje sporazuma sa Severnom Korejom o prestanku nuklearnog naoružavanja.

- Ne verujem da će politički i privredni pritisak dovesti do toga da Severna Koreja odustane od nuklearnog oružja jer je videla šta se dešavalo sa Ukrajinom i Libijom. Ukoliko se ne postigne sporazum diplomotskim putem, ne isključujem mogućnost da SAD preventivno napadne Severnu Koreju jer neće dozvoliti da se ugrozi bezbednost države -  naveo je Has.

Prema njegovoj oceni tri vodeća lidera u svetu danas su predsednik Francuske Emanuel Makron, kojeg je opisao kao nadinamičnijeg evropskog političara, zatim predsednik Kine Si Đinping i predsednik Rusije Vladimir Putin, za kojeg kaže da je ''sa malo uradio mnogo''.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online