Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.01.2018.
10:10
Vestionline, Tanjug A

Drecun: Albanci ne žele da se do kraja istera istraga ubistva

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je danas da bi voleo da kosovske institucije budu efikasne u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, ali da ga brine nedostatak političke volje kosovskih političara da se u istragu uključe nadležni organi Srbije i slučaj reši.

A. Čukić
Šta su želeli da saznaju, a šta su saznali strani obaveštajci na Kosmetu?

On je ocenio da postoji "snažna kampanja da se pravi  krivci za brutalan zločin sakriju". 

 -Voleo bih da institucije na Kosovu i Metohiji budu tako efikasne i da zaista dođemo do rezultata, ali zabrinjava me nedostatak političke volje od strane Albanaca, albanskih političara na Kosmetu, da se u istragu uključe nadležni ograni države Srbije. To pokazuje da oni verovatno ne žele da se do kraja istera ovaj slučaj - ocenio je Drecun za RTS. 

Kada je reč o tragovima koji bi mogli da dovedu do razrešenja ubistva, Drecun smatra da njih skoro da nema, sem jednog koji je, kako ponovo tvrdi, treba da u pogrešnom opravcu usmeri istragu i "daje povoda za razne manipulacije, spekulacije i mešetarenja" i do toga da su Srbi, a u poslednje vreme i Rusi, odgovorni za ubistvo. 

- To je potpuno skretanje u pogrešnom pravcu - rekao je Drecun. 

Ocenio je da je ubistvo izvedeno profesionalno i da je dugo planirano. 

- Kamere koje su snimale nisu uspele nikog da identifikuju jer su oni bili maskirani. Taj automobil je ostavljen na način da bude nađen neki navodni trag, a to je serijski broj. Kada se tako profesionalno obavljaju ubistva, ne ostavlja se serijski broj, prvo se to uništva - naglasio je Drecun. 

Navodeći da je kosovska politička služba rekla da je "vlasnik bio Srbin, da je auto prodat, a da ne znaju nacionalnost novog vlasnika, ali da znaju da se nalazi u Srbiji - Drecun je upitao kako je to moguće.  

- Ako znate ime i prezime, onda znate i nacionalnost. Ako ne znate ime i prezime, kako znate da se nalazi u Srbiji, da se možda ne nalazi u Prizrenu - upitao je Drecun. 

On je dodao da ako nema tragova, onda su potrebne obaveštajne informacije kojima, kako je rekao, mogu da raspolažu nadležni organi na Kosmetu, ili ilegalna obaveštajna služba Hašima Tačija ŠIK, kojom rukovodi Kadri Veselji. 

- Ona je sveprisutna na KIM, zato je Kadri Veselji najmoćnija figura. U  svim strukturama, i podzemlja i instuitucija koje funkcionišu na severu, ta služba ima ugrađene svoje ljude.

Nemoguće je da oni ne znaju detalje u vezi sa prirpemom ovog atentata i ko su izvršioci - smatra Drecun. 

S druge strane, kako je dodao, pojavila se informacija koja nije potvrđena niti demantovana, a to je da pre mesec dana došla grupa profesionalnih ubica iz jedne evropske zemlje u Tiranu.

O stranim obaveštajnim službama na Kosmetu

- Šta se dešava s tom grupom i gde je otišla? Stejt department se pojavljuje s upozorenjem da će biti nereda na severu Kosova. Ako Vašington želi da se razreši ubistvo, nemojte samo da nudite pomoć FBI. Ta procena Stejt departmenta je napravljena na osnovu izveštaja njihovih diplomata, ali prevashodno na osnovu saznanja do kojih su došle američke obaveštajne službe na KiM. Dajte nam ta saznanja, ona će pre odvesti do ubica i naručilaca, nego li tragovi koji ostaju na mestu zločina - rekao je Drecun. 

On je, takođe, ukazao na prisustvo britanskih službi poslednjih mesec dana na KIM, čak i na severu što, kako je rekao, nije zona odgovornosti britanskog KFORA.

 - Zašto su oni tamo prisutni? Šta su radili? Šta zu želeli da saznaju, a šta saznali? - upitao je Drecun. 

On je konstatovao da ako bi Srbija dobila te informacije obavestajnog karaktera, onda "bismo mogli da kažemo da smo na putu da razrešimo ubistvo Olivara Ivanovića".

- S druge strane, naši istražni ograni, naše službe bezbednosti će učiniti sve s limitiranim kapacitetima, jer nismo u punoj meri prisutni na KIM, da rasvetle ubistvo, ali već sad jasno je da postoji snažna kampanja da se pravi  krivci za brutalan zliočin sakriju - tvrdi Drecun. 

Vučićeva poseta u dramatičnim uslovima

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji od izuzetnog je značaja, jer se odvija u posebnim, gotovo dramatičnim uslovima, koji prete da eskaliraju i totalno destabilizuju situaciju u južnoj srpskoj pokrajini, ocenio je Drecun.

- Ubijen je jedan od najvažnijih srpskih političara na KiM. Odgovor države Srbije je da nema straha, nema odustajanja podršci srpskog naroda i zato odlazi predsednik Republike. On treba da pokaže da je država Srbija sa srpskim narodom na Kosmetu, da će sve učiniti da bezbednost tog naroda bude na prihvatljivom nivou i da ohrabri naš narod da ostane tamo i nastavi sa svakodnevnim životom - rekao je Drecun za RTS.

Istovremeno, kako je naglasio, poseta Vučića KiM ima i preventivnu funkciju.

- Mnogo je nagoveštaja da bi situacija mogla dalje da se destabilizuje. Postoje pretnje koje su upućene od pojedinih albanskih političara  aktiviranjem terorističke OVK, protestima koje će organizovati tzv. veterani, bilo je niz napada na Srbe na KiM i njihovu imovinu, i brutalno ubistvo Olivera Ivanovića - ukazao je Drecun. 

On je podsetio i na upozorenje pojedinih međunarodnih činilaca, poput američkog Stejt departmenta, koji je upozorio da se, pored terorističkih napada na KiM, mogu očekivati neredi i nemiri, posebno na severu KiM. 

- To su dramatične okolnosti koje su kulminuirale brutalnim ubistvom Olivare Ivanovića i  zato ova poseta ima posebnu težinu - rekao je Drecun. 

Komentarišući najavu kosovskih službi da neće biti preduzete posebne mere zaštite tokom Vučićeve posete KiM, Drecun je ocenio da je to "jedna cinična opaska i ponašanje institucija koje funkcionišu na KiM". 

On je, ipak, naglasio da bezbednost Vučića tokom posete neće zavisiti samo od  inistitucija na KiM i od međunarodnog prisustva. "Država Srbija će učiniti sve da naš predsednik bude bezbedan, ali i da srpski narod bude bezbedan da se ne bi desio neki incident, koji bi mogao da rezultira nasiljem", rekao je Drecun.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online