Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.01.2018.
12:41
www.dw.com A

Dojče vele: Referendum o Kosovu - novi Vučićev trik?

Vučić najavljuje da bi se pitanje Kosova moglo naći na referendumu mada je tu malo šta jasno: referendum samo o Kosovu ili o Ustavu? Kako će glasiti pitanje? I da li to služi samo kao aklamacija Vučićeve politike?

Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na KiM

Deluje kao neka vrsta odgovora na izjave pojedinih zapadnih zvaničnika: predsednik Aleksandar Vučić kaže da "nam neće dozvoliti ulazak u EU bez jasno rešenog pitanja granica" i navodi da će "narod najverovatnije na nekom referendumu morati da kaže šta misli o tome", piše Dojče vele.

Kako god, priča o referendumu je pokrenuta, ali je zanimljivo da nije izazvala previše političkih reakcija. Oglasio se tim povodom ministar Rasim Ljajić koji smatra da "nije realno očekivati da se tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu dođe do nekog kompromisnog rešenja i zato bi referendum možda bio dobro rešenje".

Kako bi glasilo pitanje?

Osnovna začkoljica svakog referenduma je formulacija pitanja i od toga zavisi da li je referendum još jedna manipulacija vlasti ili će građani zaista odlučivati o tako važnom pitanju. Međutim, čak i jasno referendumsko pitanje može biti dvosmisleno. Da li bi se moglo očekivati referendumsko pitanje bude: "Da li ste za potpisivanje pravno obavezujućeg dokumenta sa Prištinom?" što bi bilo podložno tumačenjima šta taj sporazum znači.

Imajući na umu istorijsku važnost pitanja, Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative za DW kaže da pitanje mora biti što jasnije: "Šta bi značilo da li ste ili niste za potpisivanje sveobuhvatnog dokumenta, ako se u samom referendumskom pitanju ne konstatuje šta bi mogla da bude sadržina tog dokumenta?", pita se on.

- Dakle, dao bi se legitimitet Vladi Srbije da potpiše takav dokument, građani bi se o tome izjasnili, a ne bi imali nikakav uticaj na to kako bi taj dokument izgledao - dodaje Proroković.

Kosovo "skriveno" u ustavnim promenama?

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić ne može da zamisli da Vučić organizuje referendum na kojem bi građani zaista o nečemu odlučivali.

- Taj referendum će biti samo nastojanje da potvrdi svoju politiku. Da li će to biti samo referendum o tom međudržavnom ugovoru - koji će on nesumnjivo predstaviti kao nešto što afirmiše Zajednicu srpskih opština i reći da to nije nezavisnost Kosova? Ali to je sad stvar njegove veštine kako će taj ugovor predstaviti građanima.

Takozvani unutrašnji dijalog o Kosovu još uvek traje, ali su slabi izgledi da iznedri neko genijalno ili makar kompromisno rešenje unutar Srbije. Da li je taj dijalog bio samo gubljenje vremena

- Čitav taj dijalog je zamišljen tako da ne bude dijaloga. Imamo određenu grupu ljudi ovlašćenu od predsednika države koji idu okolo i razgovaraju sa drugim grupama ljudi. Odu malo kod pravnika, pa slušaju šta oni govore i klimaju glavama. Odu kod sportista, slušaju šta oni govore i klimaju glavama... - kaže Antić.

- Cilj je simulacija kako se "narod pita", jer tako može da se "izduva balon nezadovoljstva koji postoji oko Kosova, i da se onda preseče onako kako želi Aleksandar Vučić" - dodaje on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online