Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.07.2010.
12:26 >> 22:53h
Vestionline A

Tadić vratio presvetu Bogorodicu Josipoviću

Predsednik Srbije predao hrvatskom kolegi ikonu koja je svojevremeno odneta iz Hrvatske tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović napravili su u ponedeljak još jedan korak ka poboljšanju i renoviranju odnosa dve zemlje.

Tadić je Josipoviću simbolično predao ikonu Svete bogorodice iz crkve Svetog Dimitrija u Dalju, u okviru programa vraćanja kulturnih dobara odnetih iz Hrvatske tokom rata.

"Pitanju zaštite kulturnih dobara i kulturnog identiteta pridajem poseban značaj. Posebno na prostoru bivše Jugoslavije gde je došlo do uništenja i devastacije kulturnih dobara...Zato, mom prijatelju Ivi predajem ovu ikonu", rekao je Tadić.

Predsednik Hrvatske se zahvalio i istakao da je ovo mnogo više od simboličnog čina vraćanja jedne ikone.

"Ovaj čin pokazuje dobru volju, pokazuje kuda idu međusobni odnosi Hrvatske i Srbije i pokazuje pozitivan trend odnosa dve zemlje", ocenio je Josipović.

Tadić i Josipović razgovarali sa izbeglicama
 

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Hrvatske Ivo Josipović razgovarali su danas u Beogradu sa porodicama, koje su tokom ratova devedesetih godina izbegle iz Hrvatske, a posredstvom Komesarijata za izbeglice Srbije uključene su u program povratka.

 

Porodice su dvojici predsednika predočile probleme sa kojima se većina suočava u procesu povratka, kao što su vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene penzije, konvalidacija radnog staža, stambeno zbrinjavanje, nemogućnost otkupa dobijenih stanova, dobijanje državljanstva i ekonomska održivost povratka.

 

Sastanku su prisustvovale porodice Požar, Grujić, Pjevalica, Anđušić, Đurđević, Drača, Lalić i Dobrić, koje su izbegle iz Knina, Siska, Donjeg Lapca, Lipika i
Petrinje, navedeno je u saopštenju, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

 

Sastanku su prisustvovali komesar za izbeglice Srbije Vladimir Cucić, ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, ambasador Miroslav Kopečni, savetnik predsednika Srbije Mlađan Đorđević, ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak, savetnik predsednika Hrvatske Siniša Tatalović i predsednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac.

Cvetković i Josipović za dobrosusedske odnose i ekonomsku saradnju

Na sastanku je konstatovano da će se u narednom periodu aktivno raditi na rešavanju problema povratka izbeglica, ostvarivanju njihovih prava i rešavanju pitanja nestalih lica
 


Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković istakao je u razgovoru s hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem da Srbija pridaje veliki značaj dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji i da se zalaže za rešavanje svih otvorenih pitanja između dve zemlje u cilju razvoja sveukupnih odnosa.

"Vlada Srbije će kao i do sada nastaviti da daje pun doprinos unapređenju položaja hrvatske manjine u Srbiji što očekujemo i od Hrvatske kad je reč o našoj manjini u Hrvatskoj", poručio je Cvetković.


Cvetković i Josipović složili su se da je veoma važno i dalje unapređivati ekonomsku saradnju pre svega kroz povećanje obima trgovinske razmene, ali i u domenu stvaranja uslova za realizaciju investicija, navedeno je u saopštenju iz Vlade Srbije.


Istaknuto je, takođe, da mogućnosti za saradnju postoje i u sprovođenju regionalnih infrastrukturnih i energetskih projekata.


Na sastanku je ocenjeno da strateški interes i Srbije i Hrvatske - pristupanje Evropskoj uniji, predstavlja izuzetno važan podsticaj za unapređenje svih vidova saradnje, a posebno u domenu bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala.


Josipović, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, razgovarao je danas sa predstavnicima nevladinog sektora, a u toku dana će, zajedno s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, razgovarati s porodicama izbeglica, povratnika u Hrvatsku, prošetati centrom grada i prisustovati susretu umetnika Srbije i Hrvatske.

 Pravda je spora za žrtve ratova: Ivo Josipović i Nataša Kandić
 

Josipović razgovarao sa predstavnicima nevladinog sektora

Josipović je novinarima nakon sastanka s predstavnicima nevladinih organizacija iz Srbije rekao da je tokom 1990-tih godina i sam bio deo civilnog društva i da je ponosan na taj deo života.  

 

"Moj stav o pomirenju u regionu ostao je nepromenjen, ali sada imam i veće mogućnosti nego pre da kroz politiku radim na tome", poručio je hrvatski predsednik.

On je dodao da je u predsedniku Srbije Borisu Tadiću našao partnera za rad na normalizaciji odnosa, ali i za pružanje satisfakcije žrtvama ratova i procesu pomirenja.

Josipović je ocenio da su odnosi u regionu u poslednje vreme u usponu, i dodao da zna da za one koji su stradalnici i žrtve vreme sporo ide.

"Mnogo je lakše govoriti o rešavanju problema nego ih stvarno i rešavati. Pravda i razumevanje ne dolaze lako", ocenio je Josipović.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izrazila je zadovoljstvo što se od juče na ulicama Beograda srpska i hrvatska zastava vijore jedna pored druge. Ona je ocenila da je to značajan simbolični momenat, i znak novih strategija i politika u regionu. Kandićeva je apelovala na Josipovića i političare u regionu da podrže procese suočavanja sa prošlošću zarad bolje budućnosti.

Predstavnici nevladinih organizacija na sastanku su govorili o potrebi normalizacije odnosa u regionu, slobode kretanja ljudi, rešavanja problema u BiH i na Kosovu, kao i problema povratka izbeglica, povratka imovine, slobode medija i ljudskih prava marginalizovanih grupa, poput LGBT populacije.

Aplauzi i odlazak

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović završio je prvu zvaničnu posetu Srbiji u ponedeljak uveče, prijemom u beogradskom restoranu "Kalemegdanska terasa", sa kojeg su predsednik Srbije Boris Tadić i njegov hrvatski kolega poručili da, pored problema koje dve države moraju da reše, dalji odnosi treba da se razvijaju u duhu prijateljstva.

Dvojica predsednika su pre dolaska na "Kalemegdansku terasu" prošetali Knez Mihailovom ulicom, od kafe-knjižare "Plato" do Kalemegdana, gde su ih Beograđani pozdravljali aplauzom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.07.2010. 20:33
naša praoslavna crkva je sv.dimitrije,onda je to verovatno ikona iz katoličke crkve sv.josipa,tu je crkvu posle rata mislim "95 god. minirao arkan,što je stvarno bilo sramotno.dok je trajalo miniranje jedan praoslavni pop je ušao u crkvu i na sopstvenu odgovornost uzeo par vredniji stvari koji je stigao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online