Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.02.2018.
00:22
D. Dekić - Vesti A

Borba svim sredstvima: Kampanja od brašna i krvi

Beograđanima se, u iščekivanju lokalnih izbora zakazanih za 4. mart, posrećilo: poklona je napretek, za najstarije ručkovi i izleti, za mališane darivanje sportskom opremom, a za roditelje druženje sa bivšim sportistima koji su ušli u političke vode. Uz to, vladajući SNS se setio i nekada popularnih "BUŠ" paketa (brašno,ulje,šećer) koji se dele građanima u lokalnim odborima ove stranke. U jednom od tih paketa bilo je po kilogram šećera i soli, dva kilograma brašna, nekoliko pašteta, kesica rezanaca za supu i kesica integralnog keksa, sok od pola litre i kesica grickalica.

A. Čukić
Borba svim sredstvima pred izbore u Beogradu

Penzioneri sa Banjice pohvalili su se da ih je SNS poveo u Skadarliju gde su "omastili brke" na ručku u Tri šešira, dok su se drugi besplatno vozili liftom na avalskom TV tornju! Što bi rekao narod, u predizbornom Beogradu "teče med i mleko", ali se i paralelno vodi terenska i medijska ljuta bitka, pa kroz naslovnice tabloida bliskih vlasti, krv teče u potocima!

Pokloni ili mito?

U predizbornoj ujdurmi ovajdila se i Zemunska gimnazija kojoj su bivši košarkaši i kandidati sa liste SNS Milan Gurović, Goran Grbović i Nebojša Ilić obećali 5.000 evra, a perjanica SNS-a Goran Vesić poručio je da će dobiti novac za uređenje hale i sportsku opremu. Podmićivanje ili ne, tek reagovala je Transparentnost Srbija zahtevom Agenciji za borbu protiv korupcije da ispita donaciju u izbornoj kampanji, podsetivši da su zabranjene političke aktivnosti u školi.

Naprednjaci ipak ne posustaju. Lopte i majice podelili su dečacima Košarkaškog kluba Surčin, a deci se posrećilo. Jer, da nema izbora, ko zna kada bi zaigrali u hali "Aleksandar Nikolić" i to još sa kandidatom SNS-a Milanom Gurovićem.

Gondola "skupa i glupa"

"Skupo, a glupo", ocenio je Nikola Jovanović iz NS-a na najave naprednjaka da će za 15 miliona evra graditi gondolu iznad Save.

- Osim postavljanja jarbola na Ušću od tri miliona evra, novogodišnje rasvete od milion i po evra, sada kažu da nameravaju da grade gondolu na Kalemegdanu. Da bi Grad privukao platežne turiste i poslovne ljude, potrebna su nova pristaništa na Dunavu i Savi, a gondola može samo da očisti budžet i da bude manje para za obične ljude - istakao je on.

Nije samo košarka u političkoj igri, već i fudbal kojeg se dosetio Rasim Ljajić i njegova Socijaldemokratska partija. Oni su poklonili opremu Fudbalskom klubu Petka iz istoimenog sela kod Lazarevca i klubu "Dimitrije Tucović" iz Šušnjara kod istog mesta. Osim lopti, Ljajić im je uručio i mreže za golove, ukazujući da mu je želja da pomažu amatere.

Sudar i na mostu

Na Savskom mostu, koji je simbol Beograda, bitka se vodi poput one u priči o dva jarca na brvnu. Iz SNS-a su najavili da će most rušiti, zbog čega je Dragan Đilas, kandidat liste Beograd odlučuje. Ljudi pobeđuju, poručio da tako nešto može da smisli samo neko ko ne voli prestonicu i upozorio da to dovesti do saobraćajnog kolapsa.

- Ideja da se sruši obeležje grada zato što se šeiku ne dopada vidik iz Beograda na vodi, trebalo bi da zabrine svakog stanovnika - kaže Đilas.

Na njegovu primedbe da će sprečiti to rušenje, Goran Vesić se nasmejao uz poruku da će most izmestiti i pretvoriti u pešačko-biciklistički.

- Ovo je prvi put da je neko obratio pažnju na naše klubove - uzvratili su predstavnici tih klubova.

Đilas na meti

S druge strane, tabloidima bi pozavideli i autori horora, jer na njihovim naslovnicama krv "teče" u potocima! Ulični haos, kako tvrde, sprema opozicija potpomognuta Zapadom dan posle izbora za Beograd, a tabloidi bliski vlasti već znaju i da taj krvavi plan ima kodni naziv "Rođendan", verovatno zato što je 5. marta rođendan Aleksandru Vučiću.

U istim tabloidima uvreda na račun opozicionara ima napretek, a glavna meta su Dragana Đilas i lideri koji ga podržavaju. Zajedno su dobili epitete "bahati i besni", dok su pojedinačno različito kvalifikovani. Tako je Đilas "tajkun", "lopov" i "prevarant", lider sindikata Sloga Željko Veselinović je "rasista", Borko Stefanović se "sukobljava sa crkvom", lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković više nije samo "ubica", već i "saradnik DB", dok lider Narodne stranke Vuk Jeremić "do zore sa starletama provodi vreme po klubovima".

A koliko su građani bombardovani lažima govori podatak da je jedan tabloid blizak vlasti za godinu dana na naslovnim stranama dao čak 362 lažne vesti! Istraživanje sajta Fejknjuz pokazuje da se najčešće koriste reči  "rat" ili aluzije na rat poput "sukob, krvoproliće, napad".

Dijaspore se kasno setili

Pokret Dosta je bilo tražio je od Ministarstva spoljnih poslova da omogući dijaspori glasanje u Beogradu, Aranđelovcu i Boru. Tim povodom su "Vesti" imale brojne pozive iz rasejanja. Osim pohvala što se neko setio dijaspore, bilo je i čitalaca koji su pitali da nije kasno upućen taj poziv i zašto se neko seti dijaspore samo uoči glasanja.

- Izbori su 4. marta i dovoljno je vremena da MSP organizuje glasanje za dijasporu prema modelu koji je razrađen i primenjuje se na republičkim izborima. Naš zahtev je briga da se svima, bez obzira na trenutno boravište, poštuju građanska prava, među njima i izborno - kažu u DJB.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online