Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
00:10
J. Arsenović - Vesti A

Arče pare, otrova sve više

Ministarstvo za zaštitu životne sredine je od eko-taksi u državnu kasu prošle godine uplatilo 10,2 milijardi dinara (85 miliona evra), ali samo polovina tih sredstava završi u zelenom fondu. Ovaj podatak, koji je potvrdio i ministar za životnu sredinu Goran Trivan, posebno bode oči nakon sve češćeg otkrivanja ilegalnog otrovnog otpada lagerovanog po raznim lokacijama širom Srbije.

Tanjug
Za popunjavanje zelenog fonda: Goran Trivan na licu mesta

I dok resorni ministar smatra da sav novac dobijen od eko-taksi treba da bude iskorišćen za zaštitu životne sredine, javnost ostaje uskraćena za informaciju kome je i čemu Ministarstvo finansije koji "kroji" državnu kasu namenilo razliku novca dobijenog od zelene takse.

U Udruženju reciklera Srbije navode da je država poslednjih osam godina naplatila blizu 49,2 milijardi dinara, dok je za tretman 400.000 tona opasnog otpada isplaćeno samo 12,5 milijardi dinara.

- Novac mora da se troši na tretman otpada ili ćemo se i dalje suočavati sa hiljadama tona skrivenog opasnog otpada, kao što je bio slučaj u Novom Sadu, Obrenovcu ili Apatinu - upozoravaju u Udruženju reciklera.

Oni podsećaju da je opasan otpad toksičan, kancerogen, vrlo često nevidljiv, a može da izazove zagađenje apokaliptičih razmera, s posledicama na zdravlje naše dece, njihove dece i čitavih generacija. Kako je poslednjih nedelja sve učestalije otkrivanje ilegalnih deponija otrovnog otpada, građani u Srbiji su sve više zabrinuti za svoje zdravlje i sredinu gde žive i gde im stasavaju deca.

Po običaju, posle prve medijske pažnje nakon otkrivanja otpada, odgovori na brojna pitanja izostaju. Tako je javnost i dalje uskraćena za informaciju da li je reč o o domaćem ili uvezenom otpadu i kako na kraju završe krivci - da li samo nekom minornom finansijskom kaznom dok nastavljaju da zbog zarade truju okruženje i narod?

Pogon u Svilajncu?

Nijedna opština u Srbiji ne želi da se na njenoj teritoriji izgradi pogon za preradu opasnog otpada, žale se u nadležnom ministarstvu. Ministar Trivan pominje Svilajnac kao moguću lokaciju.
- Na osnovu urađenih ispitivanja i procene naših stručnjaka, koji rame uz rame stoje sa svetskim, možda bi moglo da se razgovara o tome da postojeća termoelektrana Morava kod Svilajnca postane mesto gde bi se radio fizičko-hemijski tretman opasnog otpada - rekao je Trivan.
Prema njegovim rečima, to je projekat Elektroprivrede Srbije jer se Morava polako gasi, a lokacija na kojoj se nalazi je odlična za ovaj posao.
 






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online