Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
15:03 >> 15:25h
Vestionline, RTS, blic.rs A

Usvojena strategija za Zapadni Balkan: 2025. nije ciljani rok, već perspektiva

Evropska komisija na sastanku u Strazburu usvojila konačan tekst strategije za prijem Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u članstvo EU.

EPA/Julien Warnand
Saradnja sa zemljama Balkana sve bolja: Federika Mogerini

Do 2025. moguće nove članice

U strategiji se navodi da bi do 2025. EU mogla da ima više od sadašnjih 27 članica ali da će brzina napredovanja na tom putu zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata svake zemlje ponaosob, saopštila je EU.

Uz ocenu da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale na evropskom putu i da bi do 2025. mogle postati članice, Strategija objašnjava korake koje te dve zemlje treba da preduzmu kako bi završile proces pristupanja u perspektivi do 2025. godine.

"Drugi bi mogli da ih sustignu, ali su Crna Gora i Srbija jedine dve zemlje sa kojima se već uveliko vode razgovori o pristupanju", navodi se u tekstu ali i dodaje da će ta perspektiva konačno zavisiti od snažne političke volje, postizanja realnih i neprekidnih reformi, kao i konačnih rešenja za sporove sa susedima, navodi se.

Dodaje se da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju šansu da napreduju na evropskom putu a Komisija ih ocenjuje na pravedan i objektivan način na osnovu zasluga i brzine kojom postižu napredak.

Kada je reč o Albaniji i Makedoniji, ocenjuje se da te dve zemlje postižu značajan napredak na evropskom putu i dodaje da je Komisija spremna da pripremi preporuke za otvaranje pristupnih pregovora, na osnovu ispunjenih uslova.

Za BiH u strategiji se navodi da će Komisija početi pripremu Mišljenja o prijavi za članstvo Bosne i Hercegovine nakon što dobije sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik. Uz stalne napore i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla da postane kandidat za pridruživanje.

Kada je reč o Kosovu navodi se da Kosovo ima priliku za održiv napredak kroz sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napredak na evropskom putu kada to budu dozvolile objektivne okolnosti.

Evropska budućnost Zapadnog Balkana

Zapadni Balkan je geografski deo Evrope, države dele iste interese i istoriju, i danas je jasno da ćemo deliti evropsku budućnost unutar Evropske unije, rekla je visoka predstavnica EU i šefica diplomatije Federika Mogerini.

Kako je navela, kooperacija EU sa zemljama Balkana je sve bolja iz godine u godinu.

- Želimo da pošaljemo jasnu poruku za svih šest zemalja o integraciji, ali sve se mora temeljiti na reformama, kako bi svi građani uživali sva prava i obaveze kao i građani EU - navela je ona na pres konferenciji u Strazburu, nakon što je usvojena Strategija proširenja na Zapadni Balkan.

Ona je navela da 2025. godina nije ciljani rok, već perspektiva, koja je realistična, da se proces pregovora završi za one koji su ga započeli.

- Danas nismo usvojili samo strategiju, već otvorili i određeni put za dalje korake - istakla je Mogerini.

- Nadamo se da će sledeći meseci biti prekretnica što se tiče Zapadnog Balkana i EU, koja će u budućnosti imati nove članice. Mi se Strategijom pripremamo za to - kaže Mogerini, koja je pozvala na nastavak rada u tom smislu.

EU zajednički interes

Evropski komesar za proširenje Johanes Han navodi da svi u regionu Zapadnog Balkana imaju interes da zajednički rade, kako bi se priključili Uniji.

- Godina 2025. je indikativni datum. Možda je moguće da se neka od država pridruži, a to će se desiti ako se ispune sve što je dato u strategiji i ispune određeni uslovi. EU neće prihvatiti novu članicu koja nije odlučna da reši bilateralna pitanja, određene sukobe koje ima. Isto tako, ovo mora biti i motivacija Kosovu kada je reč o dijalogu, da se nađe pozitivno rešenje - rekao je Han.

On se oglasio i na Tviteru i napisao da se radi o "istorijskom podsticaju za celokupni region".

"Novi, pozitivni podsticaj naši partneri bi trebalo iskoriste za jačanje reformskih napora. Uslovljavanje i pristup zasnovan na na zaslugama ostaje osnova procesa pristupanja", navodi se u poruci na Hanovom zvaničnom Tviter nalogu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online