Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 06.02.2018.
19:51
b92.net, Vestionline A

Vučić pred odlazak u Hrvatsku: Srbi i Hrvati nisu u sukobu, dosta je bilo o prošlosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je uoči posete Hrvatskoj da Hrvati i Srbi nemaju sukobljene interese po pitanju budućnosti.

Screenshot/Prva
Aleksandar Vučić ističe da Srbi i Hrvati nemaju sukoba oko budućnosti

On je predložio moratorijum na šest meseci na rasprave o temama iz prošlosti.

Srpski predsednik je u intervjuu zagrebačkom Globusu, čije je samo neke delove list objavio na svojoj onlajn stranici, govorio o konkretnim predlozima za poboljšanje hrvatsko-srpskih odnosa koje će izneti hrvatskoj predsednici.

Kad je reč o traumatičnim temama iz Drugoga svetskog rata i rata devedesetih, koje izazivaju najviše napetosti u odnosima između Hrvatske i Srbije, Vučić smatra, navodi Globus, da bi, radi smirivanja situacije i uspostavljanja dijaloga, najbolje bilo da se obe strane dogovorno suzdrže od rasprave o njima neko vreme. 

- Hajde da se dogovorimo da u idućih šest meseci - i da to kažemo - ne govorimo o tome, tome i tome, ili pre nego što izađemo s bilo čime, da se pokušamo čuti i da svaki put spustimo ton, i jedni i drugi. I oko 4. avgusta i oko nekih drugih škakljivih datuma - rekao je Vučić. 

On smatra da bi zaključak njegovih razgovora sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović trebalo da bude: saglasni smo da se ni oko čega nismo saglasili kada je reč o prošlosti, ali dajte da pokušamo bolje razumeti jedni druge u narednom periodu. 

Srpski predsednik je tako odgovorio na pitanje Globusa očekuje li da će Kolinda Grabar Kitarović prihvatiti njegov predlog o moratorijumu na teme iz prošlosti. 

Bolje razumevanje između Srba I hrvata

Budućnost Hrvata i Srba predsednik Vučić, navodi Globus, vidi u intenziviranju saradnje i međusobnom boljem razumevanju: 

- Srbi i Hrvati su brojčano mali narodi. Srbi su mali, a Hrvati nisu veći. Jedni i drugi moramo razumeti da ćemo opstati i preživeti samo ako se ne budemo tukli. Sad vam kažem: u budućnosti će Srbi i Hrvati sve više zajedno raditi, ali što pre to počnemo, pokazat ćemo da smo malo pametniji - istakao je Vučić za hrvatski list u intervjuu uoči zvanične posete Hrvatskoj, polovinom februara. 

- Srbi i Hrvati imaju sukoba oko prošlosti. Srbi i Hrvati nemaju sukoba oko budućnosti - objasnio je srpski predsednik svoj pogled na odnose dve zemlje. 

- Doskora sam mislio da mi samo različito vidimo ono što se dešavalo pre 23, 25 ili 27 godina, no sada mi je, nakon ove naše izložbe o koncentracionom logoru Jasenovac, u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, postalo jasno da mi drugačije vidimo i ono što se zbivalo pre 70 i nešto godina - rekao je Vučić. 

Sukobi prošlosti

- Mislim da iz toga treba izaći na taj način što ćemo razgovarati, pa da vidimo imamo li kakvih problema u budućnosti. I ako to analizirate na ozbiljan način, shvatit ćete da nemamo. Gde su to sukobljeni interesi Hrvata i Srba u budućnosti? Mogu vam reći da to ne postoji - zaključio je Vučić. 

Predsednik Srbije je, kako najavljuje Globus, u intervjuu govorio i o pitanju nestalih u ratu, izložbi o logoru Jasenovac u sedištu UN-a u Njujorku, o strahu od asimilacije Srba u Hrvatskoj, te o tome zašto misli da Hrvatska koči Srbiju na njenom putu u Evropsku uniju.

POVEZANE VESTI

Utorak 06.02.2018. 22:34
" ...dosta je bilo o prošlosti..." Па јел овај зна шта он говори??? То је била и Титова политика после Другог Светског рата. Тада је поб/ијено милион Срба... У задњем рату су изјурили из Кроације скоро све Србе. Ако нас овакви политичари и даље буду водили, кад се Кројцерима укаже нова прилика неће више бити Срба на Балкану. Спасавај се ко може!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online