Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.02.2018.
14:31
Vestionline, Tanjug A

Dačić o SAD i "šta znači sporazum Beograda sa Prištinom"

Srbija pokušava da nađe određene zajedničke interese sa novom američkom administracijom. To je rekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić posle susreta sa Vesom Mičelom i uoči razgovora sa Reksom Tilersonom.

Tanjug
Ivica Dačić u poseti Vašingtonu

Dačić, koji je u Vašingtonu boravio na tradicionalnom Molitvenom doručku, za Glas Amerike kaže da je susret sa Mičelom bio praktično uvod u susret sa Tilersonom, sa kojim se sreo i nedavno u Beču. 

Podsetivši da je Mičel novi čovek u američkoj administraciji, koji je zamenio Viktoriju Nuland, Dačić je rekao da on nije iz tog klasicnog formata Stejt Deparmenta i predstavlja "čoveka nove američke administraije". 

- Imajući sve to u vidu trudimo se da na najozbiljniji način priđemo najvažnijim nosiocima američke zvanične državne politike. To su predsednik Tramp, potpredsednik Pens, Tilerson, kako bismo videli da li postoji razumevanje za srpske argumente - rekao je Dačić. 

Podsetivši da će se 28. jula navršiti vek od kada se srpska zastava zavijorila na Beloj kući, Vudro Vilson je to uradio u čast srpskog naroda koji su pali kao žrtve u Prvom svetskom ratu, a bio je i veliki prijatelj Mihajla Pupina, Dačić je kazao da nakon toga, u ovom trenutku odnosi dve države su došli u jednu, kako je ocenio, fazu potpunog nepoklapanja. 

- Čak ne bih rekao ni ne poklapanja, nego velikog sukobljavanja. Imali smo čak i bombardovanje - naveo je Dačić.

Dačić kaže da misli da sada dolazi do promena, barem u tom smislu da postoji spremnost da se saslušaju naši argumenti i da se saslušaju naši predlozi kako mi mislimo da se određene stvari mogu rešavati i šta nam je zajednički interes. 

A to je, naveo je ministar, bezbednost, stabilnost, mir u regionu. 

- Da bi do toga došlo, to se ne može ostvariti bez dogovora sa srpskim narodom kao najvećim narodom u regionu. Da bi do toga došlo mora da se pronađe neki zajednički, ja to zovem minimumom zajedničkog interesa, ne moramo maksimum, da dođemo do miniuma. I zato mislim da je ovaj sastanak sa Mičelom bio veoma koristan - kazao je Dačić. 

Upitan šta za Beograd znači pravno obavezujući sporazum sa Prištinom i da li je to priznavanje Kosova, Dačić je rekao da taj sporazum znači da "mi treba da regulisemo naše odnose, da nemamo bilateralne sporove sa Kosovom". 

A na opasku da li to podrazumeva dve države, Dačić kaže da "oni mogu da razmišljaju o tome kako hoće pojedinačno, ali da EU kao organizacija ne moze da utvrdi takav stav nikada zato što postoji pet zemalja koje nisu priznale Kosovo". 

- Ako neko misli da mi sad treba da prihvatimo ono što su jednostrano uradili Albanci, mislim da to nije realno - naveo je ministar. 

Govoreći o istrazi ubistva Olivera Ivanovića, Dačić je ponovio da Srbija nije dobila nikakve informacije iz Prištine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online