Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.02.2018.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Niče metro od papira

Metro na papiru, lopate ni na vidiku... U epicentar kampanje vladajuće SNS za beogradske izbore 4. marta opet je dospeo beogradski metro koji je u najavi već pet decenija, dok je Beograd na vodi ostao u senci prošlih glasanja.

Z. Raš
Naučna fantastika u režiji vlasti: Štand SNS-a u Novom Beogradu

U zaostavštini Duška Radovića ostao je i aforizam: "Dok metro dođe u Beograd, mnogi će ga sačekati pod zemljom." Pokojni Duško još čeka metro kako je i prorekao, a obećanja iz njegovog vremena sada slušaju oni koji još hodaju po zemlji.

Srbija na dnu

Prema poslednjim zvaničnim statističkim podacima, najveće prosečne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najmanje u Srbiji i Makedoniji.
* Slovenija 1.062 evra
* Hrvatska 835 evra
* Crna Gora 512 evra
* BiH 440 evra
* Srbija 396 evra
* Makedonija 377 evra

Verovatno bez svesti da je prva linija londonskog metroa navršila 155 godina, omladinci SNS-a na improvizovanim metro stanicama širom prestonice dele Beograđanima "kartu za budućnost" uz mapu s budućim linijama metroa. Tako su i naši reporteri dobili mesto u prevozu budućnosti.

Jedino nam je ostalo nejasno kuda ćemo to ići, jer na karti piše da je za prvu liniju metroa početna stanica Aerodrom "Nikola Tesla" kod Surčina. Međutim, na mapi ta prva linija ide od Makiša do Ade Huje, i nadaleko zaobilazi i aerodrom i Surčin.

Kandidati sa liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", ljudima koji su prilazili njihovom štandu poručili su da i Mirijevo u budućnost stiže brže nego što njegovi stanovnici očekuju.

Sad vidiš, sad ne vidiš

- Je l" vidite ovde metro stanicu? Sada je ne vidite, ali videćete je za četiri godine - obećavaju aktivisti vladajuće stranke biračima na ulici.

Tvrdu veru daju da će 2020. otpočeti izgradnja, a da će se prvi putnici provozati 2022. Za one nepoverljive tu je kandidat SNS-a za gradskog odbornika Živorad Nikolić, dobro poznato TV lice Žika Šarenica.

- Obećavam da sam na vašoj strani i da ću da ih poteram da počnu da riju to što pre - uvereva Žika Šarenica neverne Tome.

Diznilend na vodi

Trvenja oko nepostojećeg metroa u Makiškom Polju bacile su u zasenak ideju za ovaj prostor koju je izneo Jovan Ranđelović kandidat liste "Za Beograd -Beogondola - Saobraćaj, urbanizam, turizam - Nova rešenja, konkretni projekti".
Njegova vizija je da se na tom prostoru sagradi "BeoFunCity", evropski centar zabave, sporta i razonode za strane turiste na 500 hektara. Ovaj kandidat obećava dečji zabavni park atraktivniji od Diznilenda, ali i zabavni centar za odrasle, veliki akva park...

Projekat brani i Tom Mekeligot, stručnjak za javni gradski prevoz kompanije WSP, koja je izradila master plan saobraćajne infrastrukture grada. On tvrdi da na Makiškom Polju postoji neophodna infrastuktura za početnu stanicu metroa i da je zato odgovarajuće mesto za početak realizacije tog projekta.

Časlav Mitrović iz SNS-a pridružio se tvrdnjom da sada postoje takve mašine i tehnologija da je realna izgradnja "dve linije metroa za dve godine".

A. Čukić
Besmislice: Dragan Đilas

Iz nigde u nikuda

Bivši gradonačelnik Dragan Đilas, koji se opet kandidovao, tvrdi da je rok za završetak radova neostvariv.

- Mogu samo da kažem da lažu. Za izgradnju jedne linije, po projektima koje smo radili treba oko četiri godine. Za pripremu, izradu idejnog projekta, tri do četiri godine - tvrdi Đilas uz procenu da bi metro mogao da krene 2025.

On zamera i što je u planu prva linija "iz nigde u nikuda". Naime, po makiškom polju još trče srndaći, a pusta Ada huja izgleda kao Černobil kada se svakih nekoliko meseci zapali fabrika Kartonke Avala.

- Kakva Ada Huja, kakav Makiš, to su, bre, besmislena obećanja. Stvarno su preterali - uz ne baš veseli smeh zaključuje Đilas.

Pomeraju i reke i mostove

Nepostojeći metro nije jedini adut vlasti. Pomeranje Topčiderske reke i proširenje Bulevara patrijarha Pavla najavio je gradski menadžer Goran Vesić, sa rokom završetka radova od 420 dana.
- Reku bi izmestili iz korita u dužini od kilometar, a preko bi sagradili most širok 26 i dug 19 metara. Uz to će biti pomeren i deo Kaljavog potoka koji se uliva u Topčidersku reku - najavio je Vesić.
Iz centra Beograda, gradonačelnik Siniša Mali poručuje da će sa završetkom radova na Palilulskoj pijaci Beograđani uživati u najmodernijem i najfunkcionalnijem objektu u "ovom delu Evrope". Ali naravno, tek posle izbora, od proleća 2019. godine.

Stranke narodu piju krv

Grandiozni projekti obećani biračima u zamenu za glas nisu ublažili svakodnevnu muku naroda. Sociolog Jovo Bakić istakao je da su društvene nejednakosti u Srbiji najveće na evropskom kontinentu. On se pozvao na Statističku službu EU (Eurostat) i naveo da 80 odsto zaposlenih prima manje od srpske prosečne plate koja se kreće od 390 do 400 evra.

- Zarade od 1.000 evra ima samo jedan odsto ljudi, a 0,5 odsto je onih s basnoslovnim primanjima. Čak 75 odsto zaposlenih u Srbiji prima manje od 312 evra mesečno - rekao je Bakić i podsetio da minimalna zarada u Nemačkoj iznosi 1.500 evra.

On je opisao da lovci na plen nalaze zaštitnika unutar stranaka i poslušni su mu do iznemoglosti i besmisla, ali da na taj način grade karijeru i dobijaju posao, bilo u opštini, bilo u javnom preduzeću.

- Na primer, u beogradskoj opštini Voždovac su naprednjaci zaposlili 70 ljudi koji ne dolaze na posao, a primaju platu. To mora da se menja - kazao je Bakić.

Šuma na krovu

Za pošumljavanje 1.000 krovova zalaže se Saša Mihajlović iz Zelene stranke.
- Uz investiciju od tri miliona evra Beograd bi dobio dodatne količine kiseonika, smanjenje troškova grejanja i hlađenja zgrada za 20 odsto, a uvećavala bi se cena nekretnina - kaže Mihajlović.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online