Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.02.2018.
18:49
Vestionline, Tanjug A

A da li je Evropa shvatila da bez Srbije nema stabilnosti u regionu?

Na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje sutra u Berlin, takoreći čim iz Beograda, posle radne večere, isprati predsednika Evropske komisije i komesara za proširenje, Žan Kloda Junkera i Johanesa Hana.

Tanjug
Prvo Merkelova, pa predstavnici EU: Aleksandar Vučić

Već u četvrtak biće u Sofiji, na sastanku evropske trojke, Junkera, Hana i šefice diplomatije Federike Mogerini, sa predsednicima zemalja Zapadnog Balkana.

Kancelarka Merkel je, krajem januara, u razgovoru sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, domaćinom sastanka u Sofiji, naglasila da je za mir u Evropi potrebna dobra saradnja država Zapadnog Balkana. 

- Ne može Srbija sama da stabilizuje region, ali bez Srbije nema stabilnosti u regionu. Srbija je za budućnost Zapadnog Balkana i Evrope od izuzetnog značaja - rekao je Gabrijel u Beogradu.

A da li je na evropskoj političkoj sceni shvaćeno da bez Srbije i njenog predsednika nema rešenja ni za jedno "otvoreno" ili ne do kraja zatvoreno pitanje u regionu, biće jasnije u danima koji dolaze.

U najavi kabineta nemačke kancelarke uoči sutrašnjeg sastanka s Vučićem navedeno je da će teme razgovora biti bilateralni odnosi, regionalna pitanja, kao i evropske i ekonomsko političke teme. 

Od početka godine u Beograd su, na razgovore sa srpskim predsednikom, iz zapadnih prestonica dolazili predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, evropska komesarka za regionalnu politiku Korina Kretu, američki senator Ron Džonson, ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel, te takođe komesar Han, odmah po usvajanju Strategije proširenja EU na Zapadni Balkan.

Pitanje Kosova i Metohije bilo je u svim pomenutim susretima predsednika Vučića jedno od glavnih.

On je svaki put insistirao da za Kosovo i Metohiju nema rešenja bez Srbije i bez kompromisa, a da kompromisa nema bez obostranih ustupaka, odnosno, kako ukazuje predsednik, da mora da se čuje i sasluša i glas Srbije. 

Sa tim se saglasio i bugarski predsednik Rumen Radev prošle sedmice u Beogradu i  potvrdio da je za evropske političare važno da pokažu da  Vučićeva politika  i Srbija imaju njihovu podršku. 

Ne samo zbog posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, što su neki analtičari ocenili kao razlog za današnju posetu evropskog komesara Johanesa Hana Beogradu, ili ranije posete  japanskog premijera Šinzo Abea i očiglednih tesnih veza sa Kinom, odnosno zbog činjenice da Srbija ne gleda samo u pravcu Brisela, kada razmišlja o svojoj poziciji i budućnosti.

Nekadašnji visoki predstavnik u BiH, nemački političar Kristijan Švarc-Šiling, inače poznat kao nimalo naklonjen Srbima i Srbiji, ocenio je tu politiku kao "pametnu". Nedavno je "priznao" da su Srbi danas "najpametniji, imaju najbolju politiku, politiku koja je superiorna, i oni su ti u regionu koji će biti pobednici". On je za nemački državni radio rekao da su Srbi nameravali "da pobede" i u vreme Miloševića, ali su to pokušali tada "katastrofalnim sredstvima".

- Danas to rade umešnom diplomatijom, mudro i istrajno. I ta istrajnost, svojstvena igranju šaha, gde znate da morate da razmišljate ne samo o sledećem, već i o naredna dva, tri, četiri poteza, odgovornima u EU oduzima svaku radost - rekao je Švarc-Šiling.

U Briselu je danas, posle godinu dana pauze, nastavljen dijalog, na nivou radnih grupa Beograda i Prištine. 

Taj dijalog je između ostalog rezultat istrajnosti i jedini način da Srbija, trenutno u najznačajnijoj političkoj "igri sličnoj šahu", povlači poteze koji će joj obezbediti evropsku budućnost, a koji neće imati tako visoku cenu, koju ona neće moći da plati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online