Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.03.2018.
12:11
Vestionline A

Tači i Haradinaj će ponovo na poternicu Interpola

Kosovski premijer i predsednik, Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, uskoro će biti vraćeni na poternicu Interpola, objavio je danas "Blic".

Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači

Prema nezvaničnim informacijama lista, žalba Srbije na uklanjanje njihovih, i još dvadesetak imena bivših vođa takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) iz Interpolovog sistema će biti prihvaćena i usvojena, i to u narednih nedelju dana.

Osim njih dvojice, iz Interpolove baze uklonjeno je ime i Ðerdanija Sila, koji je bio nekadašnji Tačijev saradnik tokom rata na Kosovu.

Nezvanična informacija je i da se sve dogodilo mimo procedura i pravila, odnosno "zaobiđena" je nadležna komisija ove organizacije.

Na ovo je odmah reagovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, gde za “Blic” navode da je u koordinaciji sa drugim nadležnim institucijama odmah po saznanju da je sa sistema Interpola izbrisano više poternica zbog krivičnog dela ratni zločin, uložena žalbu Izvršnom komitetu Interpola.

- U žalbi MUP-a su precizno navedene sve povrede materijalnog prava i pravila koje definišu rad Interpola, a priloženi su i dokazi da je donosilac odluke o brisanju poternica pogrešno utvrdio činjenično stanje i na taj način doneo netransparentnu i nezakonitu odluku koja predstavlja presedan u radu Interpola - kažu u MUP.

Kako navode, očekuju da Izvršni komitet na prvom narednom zasedanju, u narednih nekoliko dana, prihvati žalbu MUP-a Srbije i da odluka pojedinaca iz pravne službe Interpola bude hitno promenjena tako što će sve obrisane poternice biti vraćene u sistem Interpola.

Optužnice i dalje na snazi

Tačija, Haradinaja i Silu Srbija potražuje zbog ratnih zločina, i bez obzira na ovo što se desilo u sistemu Interpola, optužnice za njima u Srbiji su i dalje na snazi i aktivne su.

To u praksi znači da bi oni, ako bi se kojim slučajem našli u Srbiji, bili odmah i uhapšeni.

Haradinaja Srbija sumnjiči za izvršenje krivičnih dela protiv civilnog stanovništva na KiM tokom 1998. i 1999. godine. Reč je zločinima počinjenim u rejonu Ðakovice i Dečana, u zoni Metohija (Dukađini), u kojoj su pripadnici OVK bili pod komandom Ramuša, ali i njegovog brata Dauta Haradinaja.

Inače, krajem prošle godine Haradinaj je, kako su tvrdile kosovske vlasti, sklonjen sa Interpolovog spiska lica traženih na osnovu međunarodne poternice koju je izdala Srbija.

Sa druge strane, stav Srbije bio je da Interpol ne može da ukine poternicu protiv Haradinaja jer je ona raspisana po nalogu srpskog suda, i da je ona je i dalje na snazi.

Pod istragom je i Hašim Tači kao nekadašnji politički lider OVK i predsednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u leto 1999. godine.

Njegova odgovornost je pre svega politička, i tako bi mogao i da odgovara, a ne kao direktni učesnik ili izvršilac ratnih zločina.

Za razliku od njih, za druge pripadnike OVK, a danas aktuelne kosovske političare poput Kadrija Veseljija i Fatmira Ljimaja, međunarodne poternice po nalogu Srbije nisu ni uklanjane.

Njih dvojica bi mogli da budu suočeni i sa optužbama Specijalnog suda za OVK, prvi zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a (obaveštajne službe OVK), a drugi kao bivši komandant OVK za region Mališeva.

Na Interpolovoj poternici je i Agim Čeku, nekada komadant Glavnog štaba OVK, bivši komandant OVK za region Lipljana i Štimlja Šukri Buja, kao Azem Sulja, ujak predsednika Kosova Hašima Tačija, inače jedan od osnivača OVK.

Pre dva dana ministar unutrašnjih poslova Kosova Flamur Sefaj je rekao da je dobio potvrdu Interpola da je ta organizacija ukinula poternice za bivšim članovima OVK koje Srbija tereti za ratne zločine.

On je naveo i da je lista članova OVK uključivala političke lidere i osobe sa Kosova koje su tokom sukoba 1998. i 1999. godine bili visoki komandanti OVK.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online