Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.03.2018.
16:51
Vestionline, Sputnjik A

Mičel na Kosovu: Ne nosim nikakav poseban plan

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio je danas u Prištini da je njegova poseta Balkanu usmerena na nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da ne nosi nikakav konkretan plan s tim u vezi.

Tanjug/AP
Neophodan dijalog Beograda i Prištine: Ves Mičel

Mičel je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem rekao da nije došao da bilo kome predstavlja bilo kakav plan.

- Nisam došao da predstavim bilo kakav poseban plan. Biću posvećen nastavku dijaloga Kosova i Srbije i njihovom putu ka EU - rekao je Mičel, prenosi portal Ljajmi.

Beogradski mediji, naime, proteklog vikenda su objavili da će Mičel tokom posete Beogradu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstaviti plan u četiri tačke za rešenje pitanja Kosova.

"Ljajmi" podseća da se u jednoj od tih tačaka kaže da će Zajednica srpskih opština na KiM imati veća ovlašćenja, a da će Beograd omogućiti Prištini članstvo u međunarodnim organizacijama.

Odgovarajući na pitanje da li SAD vide porast ruskog uticaja, posebno na severu Kosova, Mičel je odgovorio:

- Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u većem delu Balkana, podrivajući demokratske institucije. Bili smo jasni u našim razgovorima sa Rusima da to nije ni u njihovom interesu, ali ni u interesu naroda ovog regiona.

Tači je kazao da je sastanak sa američkim zvaničnikom bio veoma prijateljski i konstruktivan i da je bilo reči o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Kosovo je bilo i ostaće pri tome da neće dopustiti podelu, razmenu teritorija ili neku vrstu autonomije - rekao je Tači.

Pomoćnik američkog državnog sekretara je rekao da je za napredak Prištine na evropskom putu neophodan nastavak dijaloga sa Beogradom, kao i ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kako prenose kosovski mediji, Mičel je rekao i da će tokom čitavog tog procesa „Amerika biti u blizini Kosova“.

- Uskoro Kosovo treba da napravi važne korake kako bi osiguralo svoj put ka budućnosti. Kosovo treba da bude angažovanije uključeno u dijalog sa Srbijom. Takođe smo razgovarali o razgraničenju i ovo pitanje mora biti rešeno kako bi se otvorio put za liberalizaciju viznog režima - rekao je Mičel, prenosi portal "Ljajmi".

Rekao je i da je sa Tačijem razgovarao o problemu bezbednosti, te dodao da niko ne može staviti veto na transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku.

- Amerika je blisko podržala transformaciju KSB-a, i to na svim nivoima. U Beogradu znaju američku poziciju o ovom pitanju - rekao je Mičel.

Kosovo, kazao je, mora raditi na borbi protiv korupcije, te dodao da će SAD i Priština nastaviti dosadašnjim putem.

- Razgovarali smo i o borbi protiv korupcije. U svim ovim oblastima, Kosovo bira sopstveni put. Amerika je posvećena radu s Kosovom na tom putu - rekao je Ves Mičel.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online