Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 12.03.2018.
21:36
Vestionline, Tanjug A

Na šta je tačno mislio general Skaparoti kada je pričao o "problematičnoj Srbiji"?

Šef medijske službe Odeljenja američke komande za Evropu major Huan Martinez kaže za Tanjug da je zapovednik američke komande za Evropu i glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Kertis Skaparoti 8. marta pred američkim Senatom govorio o izazovima povezanim sa "lošim uticajem" i "manipulacijom" Rusije u Evropi, a "posebno u Srbiji i na Balkanu".

EPA//Valdrin Xhemaj
Za njega je Srbija najproblematičnija zemlja u regionu: Kertis Skaparoti

- Njegove primedbe i komentari tokom izlaganja pred Vojnim komitetom američkog Senata fokusirali su se na važnost NATO saveza, izazove povezane sa ruskim malignim uticajem i naporima Rusije da utiče i manipuliše evropske narode, posebno u Srbiji i na Balkanu, kao i na opredeljenje Komande SAD za Evropu u borbi protiv terorizma - izjavio je Martinez za Tanjug.

Na pitanje Tanjuga upućeno sedištu NATO u Briselu da objasne stav generala Skaparotija koji je, prema pisanju nekih medija, identifikovao Srbiju i srpski naorod na Balkanu kao "najveći problem", major američke vojske Huan Martinez kaže da je komanda oružanih snaga SAD za Evropu u potpunosti predana svojim evropskim partnerima i NATO saveznicima i da je transparenta u svom radu. 

Martinez je Tanjugu dostavio ceo transkript razgovora koji je general Kertis Skaparoti imao sa prestavnicima Odbora za oružane snage američkog Senata. U dokumentu se navodi da je general Skaparoti izrazio svoju zabrinutost zbog budućeg mešanja Rusije na Balkanu.

- Oni su uključeni u gotovo sve aspekte Evrope, na jednan ili drugi način. Oblast za koju sam ja danas zabrinut jeste Balkan. To je područje koje smo kroz rad međunarodne zajednice i SAD uspeli da održimo stabilnim. Radili smo na demokratskim vladama i njihovom jačanju. Ali Rusija radi na Balkanu, a smatram da smo mi skinuli fokus sa tog regiona - poručio je Skaparoti.

On je pozvao na obnavaljnje fokusa na Balkan, nastavak reformi u oblasti bezbednosti i podizanje kapaciteta za angažovanje SAD i međunarodne zajednice na Balkanu.

- Da li možete biti konkretniji i reći nam nešto više o tome koje su to zemlje na Balkanu predmet vaše zabrinutosti zbog ruskog mešanja i uticaja? - upitao je senator Tom Koton.

- Mislim posebno na Srbiju. Tu postoji veza...

- Na Srbiju ili Republiku... - pitao je senator Tom Koton

- Na Srbiju - odgovorio je Skaparoti.

- Republika Srpska? - ponovio je Koton.

- Rekao bih da se radi o Srbiji kao naciji, ali i o srpskom narodu na Balkanu. Postoji očigledna istorijska veza, osećanje pripadnosti. Između ostalog i zbog toga postoji i bolja mogućnost za ruski uticaj. Oni to koriste u smislu dezinformacija, uticaja na narode kao efekat narušavanja, u nekim slučajevima, recimo sa Srbijom, kada je Kosovo u pitanju ili sa trojnom vlašću u BiH. To je moja zabrinutost, i video sam jačanje toga tokom godinu i po dana mog mandata - zaključio je general Kertis Skaparoti.

Pojedini mediji u Srbiji, među kojima su Sputnjik, pozvali su se na pisanje Al Džazire da je Skaparoti izrazio duboku zabrinutost da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog uticaja na Balkanu, a na pitanje koja je zemlja najveći problem odgovorio je - Srbija.

"Na ponovni upit da li je to Srbija ili Republika Srpska, rekao je Srbija, kao država, ali uopšte srpska populacija na Balkanu", javila je Al Džazira, a preneo Sputnik i većina srpskih medija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.03.2018. 21:45
Амерички генерали би могли да се гоне темо... и да не забадају нос где му није место!!!
Ponedeljak 12.03.2018. 22:42
Čovek je evo opravdan pred nekom javnosti.Ma nema veze što je problematičnim nazvao hedan narod kad je ipak za to osudio Rusiju.Pa jedno s drugim ide.Na meti su uvek lo,ši momci:Rusija-Srbija
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online