Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.07.2010.
11:56
Tanjug A

Srbija očekuje podršku MSP za Kosmet

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas da ne treba očekivati da će savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde, koliko god ono bilo izbalansirano, biti pružena međunarodno-pravna podrška kosmetskim Albancima za njihov akt secesije. I predsednik Srbije Boris Tadić i patrijrah srpski Irinej očekuju da će odluka MSP biti u skladu sa međunarodnim pravom i na dobrobit svih koji žive na Kosmetu.

Mišljenje MSP nije obavezujuće, ali ima političku težinu: Vuk Jeremić
 

"Moramo, ipak, biti spremni na sve, ali jedno je sigurno - Srbija neće promeniti svoj stav o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti, kao i neophodnosti pronalaženja kompromisa. Naša borba za takvo rešenje će verovatno biti duga i teška, ali od nje nećemo odustati", poručio je Jeremić u intervjuu Tanjugu uoči odlaska u Hag, gde će sutra Međunarodni sud pravde saopštiti mišljenje o legalnosti secesije Kosova i Metohije.


Jeremić je izrazio uverenje da će mišljenje MSP-a otvoriti put Srbiji da ispravnost svoje politike potvrdi na jesen u Generalnoj skupštini UN.
 

Patrijarh očekuje mudru odluku MSP

 

 

Patrijar srpski Irinej očekuje da će stav MSP o jednostranom proglašenju kosovske nezavisnosti biti mudar i na zadovoljstvo Srba i Albanaca koji tamo žive. On je rekao da bi svaka drugačija odluka zauvek podelila dva naroda. Patrijarh je rekao da se stalno moli Bogu da odluka MSP-a bude trajna kako bi bile ublažene patnje srpskog naroda koji je tamo ostao da živi.
Srbi na Kosmetu sigurno žive u najgorim mogućim uslovima i u večitoj patnji i to, smatra on, sada mora da razume i međunarodna zajednica.

"Jedini način da se dođe do kompromisnog rešenja je kroz pregovore i nadam se da će taj stav sa nama podeliti i većina onih zemalja koje budu učestovale u debati u Njujorku", rekao je Jeremić.


Šef srpske diplomatije je istakao da u ovom trenutku većina država članica UN podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, ali da Beograd neće imati lak zadatak da izdejstvuje usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN jer će mnoge zemlje biti pod pritiskom da pre toga priznaju Kosmet.


"Uložićemo sve napore da novih priznanja bude što manje, i da na jesen ove godine bude usvojena rezolucija Srbije. To će biti jako težak, ali ne i nemoguć zadatak. Najvažnije je da očuvamo staloženost i nastavimo sa neumornim i dobro osmišljenom diplomatskim angažovanjem", kazao je Jeremić.


To angažovanje je, kako je dodao, u toku - već sutra će na Samitu Afričke unije u Ugandi visoka delegacija iz Beograda, predvođena potpredsednikom vlade Božidarom Đelićem, zastupati stanovište Srbije.


Upitan da li će rezolucija sa kojom će Srbija izaći pred Generalnu skupštinu UN rezultirati konfrontacijom sa državama koje su priznale nezavisnost Kosmeta, među kojima su SAD i najuticajnije članice EU, Jeremić je istakao da Srbija ne želi konfrontaciju sa bilo kim, pa ni onima koji su se opredelili da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.


"I do sada smo činili sve da, i pored političkih razlika koje sa tim državama imamo po ovom pitanju, ne dođe do bilo kakvih tenzija. Nastavićemo da se tako ponašamo i u budućnosti", istakao je Jeremić.
 

Kometarišući spekulacije medija da bi Srbija u predstojećem periodu mogla pristati i na neku vrste podele Kosmeta, Jeremić je istakao da su sve naše snage u ovom trenutku usmerene na to da se izdejstvuje novi početak u pregovaračkom procesu, i da je, stoga, svako spekulisanje na temu šta bi mogao biti konačan ishod kontraproduktivno za napore Beograda.

Upitan da li će rezolucija Srbije, ukoliko bude usvojena u Generalnoj skupštini UN, biti obavezujuća za Prištinu i države koje su priznale nezavisnost Kosmeta, Jeremić je ocenio da smo svedoci vremena u kojem ništa u međunarodnim odnosima nije obavezujuće, ali da je činjenica da odluke Generalne skupštine UN imaju nezanemarujuću političku težinu.


Upitan da li se pribojava eskalacije nasilja na Kosmetu i da li Beograd može da pruži garancije nealbanskom stanovništvu u pokrajini, Jeremić je poručio da Srbija sasvim sigurno neće tolerisati bilo kakve jednostrane i nasilne pokušaje promene realnosti na terenu.


"Od presudne je važnosti da se očuvaju mir i stabilnost na teritoriji Pokrajine i da naši građani ne nasedaju na bilo kakve provokacije", naglasio je Jeremić.

Kometarišući spekulacije da bi diplomatska inicijativa Srbije povodom Kosmeta mogla da blokira njen put ka EU, Jeremić je ocenio da u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan postoje prepreke koje su daleko ozbiljnije prirode, a koje nemaju veze sa našom zemljom.

"Postoje daleko ozbiljnije prepreke na putu proširenja EU na Zapadni Balkan, nego što je neslaganje između Srbije i jednog broja članica Unije po pitanju statusa Kosmeta. Nema nikakve sumnje da one ne bi bile uklonjene čak ni kada bismo mi odustali od naše principijelne politike", objasnio je Jeremić. 

Tadić: Očekujem da će odluka MSP biti fer

 

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da od MSP očekuje mišljenje koje će značiti da Albanci nemaju pravo na etnički motivisanu secesiju od Srbije.


Tadić je rekao da očekuje da Međunarodni sud pravde u Hagu da mišljenje koje će biti fer i koje će uvažiti principe međunarodnog prava.

 


"Ukoliko bi mišljenjem Međunarodnog suda pravde bio uspostavljen novi princip, u čitavom svetu bi se otvorio proces stvaranja novih država, što bi destabilizovalo mnoge regione sveta", rekao je Tadić novinarima u Zrenjaninu.


Na pitanje da li su tačne spekulacije da Evropska unija želi zajedno sa Srbijom da pripremi rezoluciju s kojom će Srbija izaći pred Ujedinjene nacije, nakon odluke Međunarodnog suda pravde, Tadić je kazao da EU "želi da sarađuje po pitanju reagovanja Srbije na odluku MSP, ali da Srbija ima crvene linije koje predstavljaju integritet naše države na Kosovu i Metohiji".


"Razgovaramo sa Evropskom unijom kao partneri i kao zemlja koja želi da postane članica EU, ali, istovremeno, našim evropskim prijateljima sam izneo stav da Srbija ima svoje principe od kojih neće odustati", kazao je Tadić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online