Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.03.2018.
12:25
Vestionline, Tanjug A

Mičel: Kosovo ima pravo na vojsku; Vučić - Ko im daje to pravo?!

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Ves Mičel je tokom konferencije za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem naveo da Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i da to ne bi bila nikakva pretnja Srbiji i Srbima.

Tanjug
Suprotni stavovi po pitanju Kosova: Ves MIčel i Aleksandar Vučić

- Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe i niko nema pravo da zabarni Kosovu da razvija takve strukture - rekao je Mičel. 

Mičel je kazao da SAD podržavaju to pravo Kosova, ali i naglasio da je za to neophodna promena ustava. 

On je rekao da to zahteva mnogo posla i da su se SAD angažovale " vrlo blisko sa ljudima u Prištini oko toga". 

Na osnovu čega vojska?

Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova, i Srbija će se tome suprotsavljati, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodajući da je taj stav nedvosmisleno preneo i visokom američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je s Mičelom razgovarao o formiranju kosovske vojske, a s obzirom da je on juče u Prištini podržao tu nameru kosovske administracije.

Vučić je rekao da je zahvalan Mičelu i na razgovoru o toj temi, koji je, kako je naveo, bio otvoren, ali se obratio prisutnima na pres konferenciji, ljudima u EU, SAD, svima... pozivom da mu pokažu "jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu".

- Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji - poručio je.

Vraćanje srpskih snaga bezbednosti

A kad je reč o Rezoluciji 1244, dodao je, ona takođe ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednoti, i to o vraćanju hiljada.

- Ja zato pitam sve naše goste da i navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira - upitao je Vučić , a zatim poručio:

- Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti.

Srbija, međutim, dodao je, ne misli tako o tome, suprotsavlja se i suprotstavljaće se i dalje, i to je, kaže, i Mičelu preneo nedvosmisleno.

- Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga ne mislim da bi takav potez (formiranje kosovskih bezbednosnih snaga) doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu - zaključio je.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online