Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.03.2018.
00:44
D. Dekić - Vesti A

Vlast ubija i Skupštinu

Gomilom od 360 skoro istih amandmana na Zakon o strancima, poslanici vladajućih naprednjaka su, prema oceni stručne javnosti, obesmislili rad Skupštine Srbije. Opozicija tvrdi da je time ponovo na delu patent "zapušiti usta" političkim protivnicima promovisan krajem 2017. kada je SNS, amandmanima na Predlog zakona o budžetu, ispisanim da bi bili odbačeni, satima držao govornicu.

Tanjug
Na narod niko ne misli: Imitacija demokratije

Ponavljanjem tog recepta situacija u parlamentu deluje kao parafraza romana Slobodana Selenića "Ubistvo opozicije s predumišljanjem". Ali i samoubistvo, jer bar za sada nemaju odgovor na izum SNS-a koji odbacuje optužbe protivnika. Iz blokiranih opozicionih redova stižu nekakvi odgovori, za sada su samo na nivou predloga.

Bolja organizacija opozicije u parlamentu i van njega je jedan od izlaza iz ovakve situacije, kaže Balša Božović, poslanik Demokratske stranke, koji smatra da će u suprotnom institucije nastaviti da se urušavaju.

- Moramo da razgovaramo, da se ujedinjujemo, formiramo jak opozicioni front i pokažemo da ima volje i odlučnosti, da se prevazilaze sujete i lični animoziteti... Tako bi se rešila i ova situacija, i sve ostalo - kaže on za "Vesti", dodajući da ne vidi bojkot kao način rešenja situacije.
Sve opcije za prevazilaženje "parlamentarne krize" su, prema rečima Sande Rašković Ivić iz Pokret za spas Srbije, u opticaju.

M. Todorović

Odlazak ili gluma

Jovo Bakić kaže da je opozicija u čudu, jer ovim što radi, vlast primenjuje opstrukciju parlamenta, što je inače uvek sredstvo opozicije.

- Opozicija može da napusti parlament i ogoli do kraja oligarhijski režim, ili da nastavi da glumi da je sve u redu, a ništa nije u redu. Ovakva skupština može komotno da ne postoji, a bojim se da bi i kompletan sistem uskoro mogao da se uruši - zaključio je Bakić.

- Čak i razmišljanje o bojkotu, ali nisam sigurna da je to i najbolje rešenje, jer kroz diskusije oko povrede skupštinskog Poslovnika, tokom vremena za raspravu i konferencije za novinare možemo da se izjasnimo. Ako se odlučimo na bojkot, da vidimo šta postižemo, uz strategiju šta će nas vratiti u parlament, a takve strategije sada nema - kaže ona za "Vesti".

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić ističe da je još posle izbora 2016. ukazivala da je jedan od strateških ciljeva Aleksandra Vučića da obesmisli rad skupštine.

- Shvatila sam da je cilj prikazati poslanike kao šarlatane i trošadžije vremena i novca i pokazati da su jedino vredni oni u vrhu države - kaže Tepić za "Vesti" i ističe da sada nije reč o nesnalaženju opozicije, već da se nije moglo pretpostaviti da "neko sa toliko vlasti u Srbiji, sprovodi fašizaciju i u parlamentu", a sa željom da ugasi svako drugačije mišljenje.

Solidarnost izostaje

- Opozicija je tu da ukazuje na sve što vlast ne radi dobro, ali nam se silnim amandamnima to onemogućava. Ako treba da uzvratimo, nema nas dovoljno da im uzvraćamo amandmanima, ali ni bojkot skupštinskog rada nije dobra opcija. Mislim da treba da se svi dogovorimo, ali u našim pokušajima da opozicija solidarno nastupi, uvek se neko iz nekih razloga povlačio - kaže Marinika Tepić.

Naprednjak Vladimir Orlić uzvraća da opozicija može da govori kada i kako hoće, a socijalista Đorđe Milićević da svako ima pravo na amandmane, pa se poslanicima vlasti ne može osporiti što žele ozbiljno da rade i podnose tzv. tehničke amandmane, u kojima se ispravljaju na primer zarez ili slične greške. Skupština je mesto gde se donose zakoni i opozicija kontroliše vlast, podseća profesor beogradskog Filozofskog fakulteta Jovo Bakić i primećuje da sada vlast donosi amandmane koje ni sama ne prihvata.

- Ovakav kakav je, parlament nikom ne treba. Najmanje je potreban Aleksandru Vučiću, ili je baš njemu najviše, da bi njim manipulisao. To je perverzija Skupštine, a poslednja dešavanja šlag na naopako umešanoj torti. U najkraćem, ovo je ubistvo Skupštine - kaže ovaj sociolog.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online