Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.03.2018.
08:41
Radio Slobodna Evropa A

Šta radi predsednik Srbije u Njujorku?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, što je i sam potvrdio Tviter objavom, ali pre puta nije najavljen povod njegove posete Americi, niti sa kime će tamo i o čemu razgovarati.

EPA-EFE/Koca Sulejmanovic
Aleksandar Vučić

Tajna večera sa Tačijem ili...

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i nekadašnji srpski šef diplomatije, iskoristio je tu priliku da putem jedne televizije Vučića optuži da u SAD tajno pregovara o Kosovu i kupuje vreme za rešavanje tog pitanja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je priroda posete Vučića Njujorku, kao i to da li se u Parizu tajno sastao sa Hašimom Tačijem, pitanje za kancelariju šefa države i da ona "neće da glumi portparola Vučića".

Tajnim pregovorima s kosovskim liderima Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, Vučić "nespretno pokušava da doskoči međunarodnoj zajednici" i "kupi dodatno vreme za sebe i svoje koalicione partnere" u Prištini, kazao je Jeremić za sarajevsku televiziju Face.

U utorak je, rekao je Jeremić, Vučić bio u Parizu "na tajnoj večeri s Tačijem, a u nedelju je privatno otputovao u Njujork, o čemu javnost u Srbiji nije obaveštena. S Haradinajem takođe pregovara preko bliskog posrednika iz svog okruženja".

- Neuobičajeno je da šef države ne objavi kuda i kojim povodom putuje u inostranstvo - kaže za RSE Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u SAD, ali dodaje da ne prihvata ni Jeremićeve optužbe.

- Neko ko je predsednik jedne države trebalo bi da objavi kuda ide i šta radi; čak i ne mora da objavi s kim se sastaje, ali treba da se zna kojim povodom ide u inostranstvo. Vrlo je neuobičajeno da saznajemo iz drugih izvora da je on otišao na prilično dalek put - u SAD - dakle, nije trknuo preko granice iz nekih privatnih razloga - objašnjava Vujačić.

Razgovor sa Amerikancima o Kosovu?

Kao posmatrač, politikolog Jovan Komšić pretpostavlja da Vučić pred predstavljanje javnosti svog predloga rešenja za Kosovo želi da konsultuje Sjedinjene Države, ličnosti i institucije u toj zemlji, koja definitivno ima veliki uticaj na rešavanje tog pitanja.

- Ja to mogu tumačiti jednim realnim političkim potezom Vučićevim, koji u situaciji u kojoj se očekuje da izađe sa predlogom za rešenje kosovskog Gordijevog čvora, hoće da razgovara sa relevantnim političkim ličnostima i institucijama i ljudima, pretpostavljam, od uticaja na američku spoljnu politiku jer je Amerika involvirana kao jedan od pregovaračkih subjekata, koliko god to ona zvanično nije - kaže Komšić.

Razlozi Vučićevog prethodno nenajavljenog odlaska u Njujork, kao i imena onih sa kojima se eventualno sastao, mogli bi biti otkriveni koliko već kroz tri dana. Naime, za petak, 23. mart, zakazan je Vučićev susret sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Briselu, što bi bio značajan doprinos oživljavanju već petnaest meseci blokiranih briselskih pregovora. O njihovom tehničkom delu predstavnici Kosova i Srbije razgovaraju od danas u sedištu Evropske unije.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.03.2018. 14:14
Питај Бога шта овај ради у Њујорку!!!
Utorak 20.03.2018. 22:25
........sprema se za....uči engleski
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online