Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.03.2018.
14:55
blic.rs, Vestionline A

Žestok okršaj političara zbog Slobodana Miloševića

Obračun SE desio jutros između lidera LSV Nenada Čanka i počasnog predsednika SPS Milutina Mrkonjića, a glavni razlog bio je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević, odnosno predlog mu se podigne spomenik.

EPA/Milos Vukadinovic
Predmet mnogih rasprava: Slobodan Milošević

Dok je sa jedne strane Mrkonjić, koji je jedan od inicijatora, tu ideju branio, dotle je Čanak, očekivano, bio protivan. Sve se dešavalo u jutarnjem programu TV Pink.

Iako je u prvom trenutku razgovor počeo mirno, uz obrazloženja "za i protiv", kako je vreme odmicalo, rasprava se zahuktavala.

- Drago mi je da je Nenad danas ovde. On je uvek besio Slobu, hapsio mene, ja sam branio Slobu, hapsio njega, ali dobro. Moram da mu priznam pripadnost jednoj ideji, godinama, od kako ga znam - rekao je Mrkonjić, koji je naveo da će se on i inicijatori podizanja spomenika boriti u narednom periodu da svoji ideju objasne i odbrane, ili ne.

Kazao je i da Miloševićeva politika nije bila bezgrešna, ali i da smatraju da država ima pravo da "ravna sve to".

Umesto spomenika, memorijalni centar

Čanak je saslušao Mrkonjićevo izlaganje, a zatim, očekivano ironično odgovorio da je Milošević "isuviše velika istorijska ličnost u ovoj zemlji, i njemu se mora posvetiti čitav muzej, samo spomenik je malo".

- U tom muzeju bi morale stajati mape sa kojih su Srbi iseljeni, i ne samo Srbi za vreme njegove vladavine, i kada je dobio više od tri milona glasova, i već je tada bio jaki čovek jer je pod njegovom dirigentskom palicom donet Ustav Srbije 1990. godine koji je u svom zadnjem članu imao smrtonosni hitac u slepoočnicu Jugoslavije. i po kome je Srbija bila prva republika koja se otcepila od nje - rekao je Čanak, dodavši da tu treba uvrstiti i nasilne mobilizacije, ratove, inflaciju...

Kazao je da je sve to dovelo do toga sa Milošević i Tuđman iziniciraju podelu Bosne i Hercegovine.

- Sve to zaslužuje da bude obeleženo u jednom memorijalnom centru - naveo je on, i istakao da bi možda i primerenije bilo da se spomenik Miloševiću podigne u Prištini, jer Kosovo nikada ne bi bilo nezavisna država da nije bilo politike Slobodana Miloševića.

Ko je koga hteo da veše?

Kako je naveo, zbog svega ovoga je smatrao da je “odmah posle 5. oktobra bilo potrebno zabraniti SRS, SPS, Jugoslovensku levicu i Stranku srpskog jedinstva, a njihova rukovodstva lustrirati”.

Ona su se svi zajedno podsetili pretnji vešanjem.

- Ako ukradete izbore druže Mrkonjiću, i ako još jednom budete manipulisali narodnom voljom, narod će vam suditi, te ćete biti iskopani iz svojih bunkera u kojima ste sedeli dok ste izložili državu najmoćnijoj sili sveta, i biti dovedeni na trg, na kome sam dao i određene predloge o upotrebi ulične rasvete u utalitarne svrhe - rekao je Čanak, opisujući šta je tokom jednog od mitinga na Trgu republike govorio tokom devedesetih o vlasti na čijem je čelu bio Milošević.

Na toga je Mrkonjić upitao: "Ti tu sad, na tom istom Trgu, predlažeš da bude memorijalni centar Miloševiću", i rekao Čanku da je umetnička duša.

Čanak je pojasnio da "već vidi" kako bi taj centar izgledao.

Plastične flaše, novčanice, tuča za hleb...

- Plastične flaše sa benzinom, sve oblepljeno bonovima za hleb od 600 grama i novčanicama od 500 miliona dinara. Tu bi morala biti i jedna pozorišna predstava, profesori koji kopaju po kontejnerima, i ljudi koji se tuku za taj hleb. To je bio Slobodan Milošević - istakao je on.

Mrkonjić je na to odgovorio da Čanak ima talenta da "jednu ozbiljnu emisiju pretvori u humorističku", i da mu se to sviđa.

- 5. oktobar je je najgori datum u ovoj zemlji, koji je on (Čanak) predvodio. Rasturena privreda Srbije, prodato sve, ubijan predsednik države, i sve tako do 2008. dok socijalisti nisu ušli ponovo u vlast. Oteti izbori 2000. godine, uz pomoć kriminalaca. To bi rekao kada bi bio maliciozan, ali nisam. Ja razumem Nenada, on je dosledan u svojoj političkoj orijentaciji i na Slobodanu može da dobije političke poene, mada sve manje i manje - kazao je Mrkonjić.

Optužio je i tadašnji DOS da se "krio po Budimpeštama", na šta mu je Čanak odgovorio da je za to vreme bio u Novom Sadu.

- Pa jel si bio deo DOS, istaknuti član, najdeblji, najkorpulentniji. I mene si šarmirao - upitao je Mrkonjić, pitao Čanka jel hteo da ga hapsi u Novom Sadu, a zatim ispričao kako je zapravo on (Mrkonjić) prvo njega hteo da hapsi 3. oktobra 2000. godine.

Vožnja "maricom"

Onda su razgovarali o tome ko je tada oteo vlast, ko laže, ko je sedeo u kafanama i koji, i ko je kome plaćao piće, ali i o “novim maricama” (policijsko vozilo).

- Ja sam lepo hteo da probamo “marice”, takoreći da ih pustimo u rad - kazao je Čanak.

Mrkonjić je naveo da je Ustav iz 1990. ujedinio Srbiju rekavši "iz tri dela Srbija je cela".

- Sa Kosovom je najceliji deo Srbije - odgovorio je Čanak.

Mrkonjić je kazao i da je nekoliko desetina puta bio u Hagu, a Čanak upitao "i uvek su vas pustili nazad"?

Takođe, kazao je i da bi Čanak bio "srećan kada bi živeo u ulici Slobodana Miloševića", jer bi tada, naveo je, "verovatno odmah napisao knjigu o tome, da uzme neku lovu".

Takođe, Čanku je poručio i da mu ne daju "da cepaš Srbiju, ti si čuveni srbomrzac".

- Vi mi ne date? Sreća vaša što nikad i nisam hteo - zaključio je Čanak.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online