Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.07.2010.
18:44
Vestionline A

Vladika Artemije "spasao" Vilovskog

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je danas da grčko pravosuđe nije odlučilo o ekstradiciji raščinjenog odbeglog monaha Simeona Vilovskog, koga potražuje Srbija, zato što ga je zaštitio vladika Artemije.

Preuzeo odgovornost na sebe i pomogao Vilovskom (desno): Vladika Artemije

Vladika Artemije je lično u Atini posvedočio da je sve što je njegov lični sekretar Vilovski radio, radio isključivo po njegovom blagoslovu, dok je bio episkop Eparhije raško-prizrenske, i na taj način je direktno zastitio optuženog, ističe se u saopštenju SPC-a koje je potpisao portparol Irinej, episkop bački.

Ukazuje se da, po svemu sudeći, u Atinu nije poslata sva dokumentacija vezana za ovaj slučaj i dodaje da to, međutim, ne znači da je Vilovski oslobođen odgovornosti pred domaćim sudovima.

"Krivični proces se, i prema izjavi njegovog advokata, nastavlja, iako optuženi ostaje u bekstvu izbegavajući da se suoči sa optužbama, koje naziva neistinitim, a sam najbolje zna da li su neistinite ili nisu", ukazuje se u saopštenju.

Ističe se i da je veoma važno razumeti da krivični i crkveno-kanonski postupak ne predstavljaju isti proces, kao i da je crkveno-kanonski proces završen u skladu sa pravilima kojima se rukovodi Pravoslavna crkva u svom, kako se navodi, viševekovnom životu.

Da li će se, pored već dokazanih i presuđenih crkvenih prestupa, potvrditi i krivična odgovornost Vilovskog, ostaje na državnim sudovima i tužilaštvu, koji će morati da ispitaju ko je sve odgovoran za otuđenje novčanih sredstava u eparhiji.

SPC ne isključuje mogućnost da se proširi broj otpuženih u slučaju Vilovskog ukoliko istraga pokaže da su direktno odgovorna i druga lica u bivšoj eparhijskoj upravi.

"Ukoliko Vilovski tvrdi da nije odgovoran za krivična dela za koja je optužen, onda se mora naći ko je odgovoran i ko će za to krivično delo odgovarati. Nažalost, episkop Artemije je svesni dobrovoljac za tu neslavnu ulogu", navodi se u saopštenju.

Artemije pozvao monahe da se vrate u manastire

Sa druge strane, umirovljeni episkop raško-prizrenski Artemije uputio je, saglasno odluci Sinoda SPC, poziv monaštvu koje je napustilo Eparhiju raško-prizrensku da se vrati u svoje manastire, saopštila je ta eparhija.

Vladika Artemije istakao da ne želi da stvara raskol u Srpskoj pravoslavnoj crkvi
 

Vladika Artemije rekao je, između ostalog, da on i njegovo monaštvo "niti žele, niti stvaraju raskol u SPC, za šta ih neki uporno optužuju", te da radi toga poziva monaštvo da se vrati u svoje manastire izvršavajući Odluku Sinoda SPC.

Umirovljeni episkop Artemije upoznao je svoju duhovnu decu sa odlukom Svetog arhijerejskog Sinoda, pozivajući ih da "ljubavi radi, mira i jedinstva SPC radi, prihvate sinodsku odluku i po njoj postupe, polažući svu nadu na Podvigonačalnika Gospoda Isusa Hrista, živeći u Crkvi Svetoj Pravoslavnoj, sledujući duhu i primerima Svetih Otaca i Svetih podvižnika".

U saopštenju Crkvenog suda Eparhije raško-prizrenske potvrđeno je da je episkop Artemije "zvanično i javno pozvao odbegle sveštenomonahe, monahe i monahinje iz manastira Eparhije raško-prizrenske da se smesta vrate u manastire svog pokajanja i monaškog postriga".

Ovim povodom mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je i predsednik Eparhijskog crkvenog suda, izražava svoju blagodarnost episkopu Artemiju u nadi da će "odbegli sveštenomonasi, jerođakoni, monasi i monahinje smireno i sa strahom Božjim prihvatiti ovaj njegov očinski poziv i u najskorije moguće vreme vratiti se svojim obiteljima i svojim sveštenomonaškim i monaškim poslušanjima i obavezama na raspetom Kosovu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online