Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.03.2018.
00:10
B. Đokić - Vesti A

Stroži propisi i kazne uoči Uskrsa: Oprezno u otadžbini!

Dugo najavljivane izmene u saobraćajnim kaznama u Srbiji konačno su usvojene. Narodna skupština Republike Srbije izglasala je izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojima je smanjena dopuštena količina alkohola u krvi vozača sa 0,3 na 0,2 promila, a povećana kazna za prekoračenje brzine. Takođe, udvostručene su kazne za nekorišćenje sigurnosnih pojaseva.

Tanjug
Vodite računa: Policija vreba na svakom ćošku

Ove izmene će za nekoliko dana stupiti na snagu, nakon što budu objavljene u "Službenom glasniku". Njima su utvrđene i strože kazne za nasilničku vožnju. Tako je za preticanje kolone vozila preko pune linije, za prolazak kroz crveno svetlo, kao i za vožnju sa više od dva promila alkohola u krvi predviđena zatvorska kazna od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati. Uz to, obesni vozač biće kažnjen sa 14 do 16 kaznenih poena i devet meseci zabrane upravljanja vozilom.

Danak u krvi

Prošle godine, na srpskim putevima poginulo je pet odsto manje ljudi nego prethodne, 2016. godine. Na žalost reč je i dalje o veoma visokom broju nastradalih.

* Poginulo odraslih 565
* Poginulo dece 14

Nulta tolerancija

Zbog nekorišćenja sigurnosnog pojasa, umesto dosadašnjih 5.000 dinara kazna će biti 10.000 dinara (oko 83 evra). Takođe, zakonom je utvrđeno da se deca mogu prevoziti samo u odgovarajućem bezbednosnom sedištu, odnosno na podmetaču za sedenje, u zavisnosti od uzrasta i visine.

Za mlade su pooštreni uslovi pod kojima mogu da dođu do vozačke dozvole. Oni ne mogu da upravljaju vozilom s motorom snage iznad 80 kilovata, sve dok ne steknu spremnost i iskustvo da upravljaju vozilom veće snage, što će procenjivati stručnjak. Za mlade vozače je predviđena nulta tolerancija za alkohol, zabrana telefoniranja tokom vožnje, zabrana vožnje između 23 časa i šest sati ujutro. Takođe, mogu da prevoze najviše tri osobe, uključujući i onu pod čijim nadzorom voze.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, komentarišući usvojene izmene zakona ocenio je da će se time doprineti smanjenju broja poginulih na putevima u Srbiji.

- U odnosu na zakon iz 2009. godine, novi Zakon o bezbednosti saobraćaja je znatno izmenjen. Zakon prate tehnološke novine, ispravljaju se greške koje su uočene od 2009. godine do danas, ali i uvode novine za koje se smatra da će smanjiti broj poginulih i povređenih - objašnjava Okanović.

Na tehnički pod kamerama

Jedna od novina u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima jeste i uvođenje obaveznog video-nadzora na tehničkim pregledima. To će se daljinski pratiti iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Utvrđeno je kako je u ranijem periodu bilo mnogo manipulacija sa tehničkim pregledima. Naime, vozači uopšte nisu dovozili svoja vozila, a dobijali su potvrde o urađenom tehničkom pregledu, pa je ova mera uvedena kako bi se sa time izašlo na kraj.

Primena već za praznike

On dodaje da je i dalje veliki broj poginulih na srpskim putevima.

- Zbog toga su znatno pooštrene sankcije za ugrožavanje bezbednosti dece u saobraćaju, pa čak i za roditelje koji na nepropisan način prevoze decu u svojim vozilima. Svakako, naši sunarodnici iz inostranstva koji za predstojeće praznike dolaze u Srbiju, treba da budu upoznati sa ovim izmenama i da ih poštuju, jer će u suprotnom biti sankcionisani, bez obzira na to da li su znali za ove izmene ili nisu bili upoznati s njima - upozorava Okanović.

Vlada Srbije je 2015. godine usvojila Strategiju bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije, podseća Okanović, kojom je predviđeno da se broj poginulih do 2020. godine smanji dva puta u odnosu na 2011. godinu. Osnovni cilj te Strategije, kako se ističe, jeste da do tada nijedno dete ne pogine u saobraćaju.

BIA motri strance

Na istoj sednici, Skupština Srbije izglasala je i Zakon o strancima. Glavne izmene u odnosu na stari zakon jeste što se po prvi put zakonski unose odredbe da će Bezbednosno-informativna agencija (BIA), kao državni organ obavljati bezbednosne provere stranih državljana.
Kako se navodi u novom Zakonu o strancima, prema ovim propisima obavljaće se procena rizika za strane državljane koji traže vize za Srbiju, gde će BIA, Ministarstvo spoljnih poslova i MUP Srbije obavljati terenske i bezbednosne provere po svakom zahtevu za vizu.
Takođe, ovim novim zakonom su popisani razlozi za odbijanje ulaska u Srbiju strancima. Takođe i odluka o odbijanju ulaska u zemlju na standardizovanom obrascu, na kom će se navoditi tačni razlozi i rokovi, a uvedena je i mogućnost žalbe.








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online