Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.04.2018.
00:11
J. Arsenović - Vesti A

Ni rat, ni pakt

Vojnu vežbu koju je Vojska Srbije izvela u četvrtak, u Prištini su doživeli kao provokaciju i pokušaj zastrašivanja nakon što je početkom nedelje Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju brutalno uhapšen pa potom proteran sa Kosmeta.

Tanjug
Zna plan Albanaca: Vučić sa vojnicima na vežbi Sadejstvo 2018.

Međutim, uprkos zveckanju oružja, niko ne veruje u mogućnost obnavljanja oružanih sukoba, bez obzira na to što su dve strane daleko od bilo kakvog dogovora po pitanju budućeg statusa Kosmeta.

Đurić ponovo u pokrajini

Marko Đurić trebalo bi da do 20. aprila ponovo ode na Kosovo, otkriva "Danas", pozivajući se na izvore u Vladi Srbije.
Za 20. april najavljeno je da će Srbi sa Kosova početi formiranje Zajednice srpskih opština, ukoliko Priština prethodno sama ne krene u sprovođenje svoje jedine obaveze iz Briselskog sporazuma.

Vojna vežba na Pasuljanskim livadama dala je povoda predsedniku privremenih institucija na Kosovu Hašimu Tačiju da omalovaži borbenu moć srpske vojske i da uzvrati na izjave srpskih zvaničnika da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na ivici da pošalje vojsku na Kosovo.

- Rekao je da će uputiti vojsku na Kosovo. Vratio bi je na pola puta, kao i voz. Ne bi mu se vratio nijedan jedini vojnik u Srbiju - kazao je Tači, aludirajući na srpski voz oslikan ikonama koji je trebalo da saobraća do Kosovske Mitrovice.

Nije se dugo čekalo, pa je na Tačijevu kuražnost u ironičnom tonu odgovorio Marko Đurić, konstatujući kako su se "svi u Srbiji uplašili i pretrnuli od njegove velike hrabrosti i moćne sile i snage"

- Za Tačija imam samo jedno pitanje: Zbog čega je sa svojim junacima takvom i tolikom brzinom napustio Kosovsku Mitrovicu i žurio da ispuni rok koji mu je predsednik Srbije ostavio - retorički je pitao Đurić, misleći na rok koji je Vučić dao Prištini da oslobodi srpskog zvaničnika.

Okretanje Istoku

Od kada se desilo nasilje ROSU nad učesnicima okruglog stola u srpskom delu Kosovske Mitrovice, Beograd je kao retko kada ranije upotrebio oštre reči prema zapadnim centrima moći, optužujući ih da su bili mentori incidenta.

Nebojša Stefanović, ministar policije pojasnio je da je vrh prištinskih vlasti bio samo formalni nalogodavac brutalnog napada na Srbe dok je podrška došla spolja - iz SAD ili EU, ili i jednih i drugih.

Albanci hoće Sever

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije tajna da je jedini cilj Albanaca zauzimanje severa Kosova i Metohije.
"Hoće da zauzmu Sever i tačka. Sve su ostalo izračunali, kako Srbi ne mogu da opstanu", kazao je Vučić.
Vučić je kazao da su Albanci "moćni, veliki i jaki" kao i njihovi sponzori, dodajući da imaju "podršku zapadne javnosti".
"Ja razmišljam o našoj Srbiji, zato ću uvek da je branim, kao i istinu. Mi ćemo da čuvamo mir i štitimo stabilnost. Ja verujem da su jaki i oni i njihovi sponzori", kazao je Vučić, i dodao da su Albanci napravili studije za svaku srpsku opštinu jer im je jedini cilj sever Kosova i Metohije.

Beograd se otud u prethodnih nekoliko dana okrenuo Istoku, obavljajući konsultantske razgovore s Moskvom, Minskom i Ankarom.

Posle telefonskog razgovora Vučića i predsednika Rusije usledilo je zajedničko saopštenje u kojem je poručeno da Vladimir Putin osudio "provokativne akcije" prištinskih vlasti u Kosovskoj Mitrovici i da je svestan pritisaka zapadnih zemalja na Srbiju.

Putin je poručio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi i da će Moskva podržavati Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta i reagovati na vreme.

Erdogan hvali Vučića

Provladini mediji su bombastično najavili da je predsednik Belorusije Lukašenko obećao Srbiji raketni sistem S-300, poručujući srpskom kolegi: "Znam sa čim se suočavate, zajedno ćemo to rešiti".

Vučićev telefonski razgovor sa Putinom i Lukašenkom, Tači je iskoristio da srpskog predsednika uporedi sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom.

- Vučićeve pretnje ne ostavljaju utisak ni na koga, najmanje na mene. Nisu me uznemirile ni pretnje Vučića, niti (Slobodana) Miloševića - kuražan je Tači pred kosovskom javnošću.

Vučić je razgovarao i sa predsednikom Turske Erdoganom koji je poručio "da visoko ceni hladnokrvnu i mudru reakciju vlasti u Srbiji povodom teškog incidenta i napada koje su prištinske vlasti izvele na severu KiM".

Pokazivanje "mišića"

Taktička vežba Sadejstvo 2018 usledila je tri dana nakon što je kosovska policija upotrebila silu i suzavac prema Srbima, učesnicima razgovora u okviru tzv. unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. Srpski zvaničnici su isticali da je ona deo planirane obuke za 2018. i da je planirana mesecima ranije. Beograd je takođe morao da demantuje da je nisko letenje vojnog aviona orao, dan ranije nad Preševom, deo zastrašivanja lokalnog albanskog stanovništva, već da je reč o uvežbavanju uoči vojne vežbe.
- Ima naši avioni da se kreću svuda po vazdušnom prostoru Srbije - poručio je Vučić.
Agencija Rojters, međutim, ističe da je srpska vojska "pokazala mišiće" i podseća da je vojni budžet Srbije u ovoj godini 595 miliona evra, što je 23,6 odsto više nego prošle godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online