Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.04.2018.
15:19
b92.net A

Roberts: Milošević bio proamerički i antiruski kao malo ko

Predlog da se Slobodanu Miloševiću u Beogradu podigne spomenik predstavlja širu igru moći u Srbiji i na Balkanu, piše za "Gardijan" Ajvor Roberts.

EPA/S. Pikula
Slobodan Milošević

Za Zapad je bio ratni zločinac...

"Taj predlog mnogo govori o stanju politike u Srbiji i na Balkanu", navodi u autorskom tekstu bivši britanski ambasador u SRJ.

Kako navodi, za Zapad Milošević je ratni zločinac, a za veliki deo Srba je pored toga i čovek koji je odgovoran za kolaps životnog standarda, izolaciju Srbije i gubitak teritorija na kojem su Srbi bili većina.

"Prema tome, deluje da odavanje počasti takvom čoveku deluje da nema mnogo smisla... Međutim, veliki deo Srba Miloševića vidi i kao simbol otpora Zapadu i čoveka koji je predvodio borbu za srpske nacionalne interese", ističe Roberts i dodaje: 

"Poznavao sam Miloševića bolje nego većina stranaca - sreo sam ga mnogo, mnogo puta tokom pregovora o ratovima u Bosni i na Kosovu i nema sumnje da je imao šarma i harizme. Ipak, teško da će bilo koji objektivni analitičar reći da Milošević za rezultate koje je postigao za svoju zemlju i region zaslužuje da postane besmrtan u bronzi. Dakle, šta se dešava?"

"Moskovski model" - vlada koju vodi moćan muškarac

On navodi da u Evropi trenutno postoji podela na zemlje koje veruju da je najbolja mogućnost za mir i prosperitet pri EU i NATO i drugu stranu koja sve zasniva na "uskim nacionalnim interesima i romantičnim interpretacijama prošlosti".

Kako kaže, drugoj grupi zemalja se od beskrajnih zahteva koje EU ima za svoje kandidate više sviđa "moskovski model": "Vlada koju vodi jedan moćan muškarac, a kojeg podržava još moćnih ljudi, gde je korupcija razumno diskretna i gde pažnju ljudi okupiraju šovinizmom". 

Naravno, Moskva želi da svoje interese promoviše u toj grupi i nije tajna da će Rusija učiniti sve što treba kako bi osigurala da pravoslavne zemlje bivše Jugoslavije ne uđu u NATO. To je ono što je iza navodnog pokušaja da se ubije bivši predsednik i premijer Crne Gore Milo Đukanović - da Crna Gora ne uđe u NATO i iza pokušaja da se Zoran Zaev spreči da dođe na vlast u Makedoniji, navodi Roberts.

"EU pušta region u ruke Rusije" 

On tu ističe da je Miloševićeva vrednost za Moskvu u tome što na njega gledaju kao na nekoga ko se suprotstavio Zapadu, ali i dodaje: "Iako oni koji su ga poznavali znaju da je malo balkanskih političara bilo toliko proamerički i antiruski nastrojeno kao Milošević". 

"Upravo je to razlog zbog kojeg bi njegova statua u srcu Beograda bila prst u oko proevropskim snagama Srbije i nije iznenađenje da je glavni zagovornik statue trenutni ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, poznati rusofil i čovek kojeg je Rusija nedavno odlikovala. Dačićev odgovor na to je bio - nikada sankcije Rusiji, nikada članstvo u NATO", ističe Roberts. 

On ističe i da Evropska unija "nema nikakav plan za region, već ga pušta u ruke Rusije". 

"Dok sam bio u Beogradu tokom devedesetih godina prošlog veka pomagali smo da se tamo održi plamen demokratije u najmračnijim trenucima tog regiona. Vašington i London prave velike greške napuštajući ovaj deo Evrope i bilo bi bizarno ako bi čovek koji predstavlja sve ono protiv čega smo se borili sada zbog našeg nemara postane besmrtan u bronzi", zaključuje Roberts.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.04.2018. 21:15
На жалост није био Просрпски и зато је издао Крајине у Хрватској кад му је постало јасно да од Југославије нема ништа и зато Срби праве Велику Србију!!! Он је хтео да буде председник целе Југославије. То је за њега било боље и веће од Велике Србије.
Četvrtak 05.04.2018. 22:01
Šta Miloševič nama znači i dali njegova statua trba da bude u Beogradu to je samo naša stvar.Za vas je on zl,očinac,za nas nema većih zlo,činaca od vas.Što se tiče toga da je bio okrenut zapadu je čista l,až.On je s vama morao da razgovara silom prilika jer ste debelo učestvovali u ge,nocidu nad njegovim narodom.Što se tiče njegovog odnosa prema Rusiji:pa šta je normalnije nego da ne voli i ne ceni Jelcina koji je svoju zemlju vodio u propast po vašim upitsvima i direktivama.To što je izgu,bio teritorije nije njegova krivica već onih, koji su umešali svoje pr,ljave šape na putu kojim je on išao a to je:ostanak Srba u jednoj državi.Kome je to smetalo,i zar se to naziva zlo,činom?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online