Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 07.04.2018.
20:51
Danas A

Protić: Kosovo smo 1912. vratili bajonetima generala Jankovića, izgubili ga u suludom Miloševićevom ratu

"Nesporazumi na tlu bivše Jugoslavije doveli su do ružnog raspada države i nezamislivog krvoprolića pre otprilike četvrt veka. Današnji predstavnici vlasti u Srbiji, tj. nemali broj njih, imali su u tome istaknutu i neslavnu ulogu. Naivno je očekivati da će, preko noći, od piromana postati vatrogasci", kaže za Danas Milan St. Protić, istoričar i bivšim ambasador SR Jugoslavije u SAD.

J. L. Petković
 

"Cilj SAD na Balkanu - zavadi pa vladaj"

- U vreme Borisa Tadića krenulo se u ispravnom smeru po ovom pitanju, ali se od promene na čelu Srbije dolaskom naprednjaka 2012. sve vratilo unazad. Mora da se kaže i to, istine radi, da ekstremizma i ekstremista ima i kod drugih naroda u našem susedstvu. Jedni hrane druge, jer u stvari, govore istim jezikom i razmišljaju na isti način, samo što to čine iz suprotnih uglova - kaže Protić i dodaje:

- Dobar primer je pozicija Prištine. Prvo su se borili, svim sredstvima uključujući i nasilna, za svoju samostalnost od Srbije. Sad autonomiju ne dozvoljavaju Srbima, takođe svim sredstvima, uključujući i nasilna.

Na pitanje kako reaguje na to što Vučićeva vlast uporno rehabilituje Miloševića i devedesete, Protić kaže da "nije iznenađen, ali jeste razočaran".

- Mi smo krivi. Dozvolili smo da istorijska prilika koja nam se ukazala da menjamo Srbiju ode u nepovrat i da se na vlast vrate oni koje smo onomad do nogu potukli. Kazna je stigla 12 godina kasnije u vidu nenormalne i nezdrave nadmoći naprednjaka, tj. preobučenih Šešeljevih radikala. Čak ni u svom miloševićizmu, današnji vlastodršci nisu iskreni. Na jednoj strani su preuzeli glavne postavke politike DOS zajedno sa pojedinim ljudima iz DOS, a na drugoj slave Miloševića i njegovo doba - kaže istoričar.

- Srbija, za sebe i zbog sebe, mora da prelomi kojoj civilizaciji pripada. Mi smo nekad u prošlosti o tome odlučili prihvatajući zapadna merila, vrednosti i institucije. Danas ne znamo gde smo, odakle dolazimo I kud smo naumili. Lutamo zato što ne znamo šta hoćemo. Naša znanja o Rusiji, ili SAD, ili bilo kojoj od država koje pominjete, toliko je ograničeno da ne može dovesti do ispravnog suda i odluke. I što je najgore, prepuno je predrasuda i netačnosti - kaže Protić.

- Cilj SAD na Balkanu je jasan kao dan. Divide et impera. Podeli, pa vladaj. To je politika svake velike sile otkad je sveta i veka. Tako i američke. Nikad nam neće dati da napravimo veliku i dominantnu državu na Balkanu. Ni nama, ni bilo kome drugom - tvrdi ovaj istoričar.

- Na moju veliku žalost, jedno od tragičnih nasleđa Slobodana Miloševića je izgubljeno Kosovo. Ono je za Srbiju izgubljeno u suštinskom smislu, bez obzira na svoj status. Jer nezamislivo je i najvećim tzv. "nacionalistima" da bi Srbija bila u stanju da vlada nad Kosovom, tačno da svi na to pristanu. I titoizam i Milošević imaju svoju cenu, a ta cena nije mala - kaže Protić.

- Mi smo Kosovo vratili na bajonetima generala Jankovića 1912, izgubili smo ga u suludom Miloševićevom ratu predvođeni komunističkim komandantima 1999. Ratovi se odvajkada biju za teritorije. Pobednik ih osvaja, poraženi ih gubi. Zato je Milošević najveći gubitnik u modernoj srpskoj istoriji. I gubitnik i štetočina. I to sa stanovišta upravo srpske nacionalne politike i srpskih nacionalnih interesa - zaključuje Milan St. Protić.

POVEZANE VESTI

Subota 07.04.2018. 23:19
Ако изгубимо Косово, изгубили смо га због политичара који су Протића послали у Америку да буде српски Амбасадор. За то су највише криви Срби сами, који гласају за тупаве политичаре. А што се тиче Српских Радикала, да су они сами били на власти, Срби не само да не би изгубили Косово, не би изгубили ни Српске Крајине по Хрватској. А да у време рата није било толико Југо-комуњара међу Србима (има их и данас) можда Хрватске не би било на географским картама.
Subota 07.04.2018. 23:30
Добро је да се неко сетио генерала Божидара Јанковића који је 1908 организовао и био први председник Српске Народне Одбране, која и данас постоји, на жалост, само у дијаспори а чије је активне чланове убијала УДБ-а неког Божидара Спасића који и данас, из Београда, по целом Интернету лупета будалаштине о "служби". Помози Боже овом народу кад није у стању да сам себи помогне!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online