Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.04.2018.
00:11
Đ. Barović - Vesti A

Srpska baza usred pakla

Srpski kontingent mirovnjaka u okviru UN u Centralnoafričkoj republici (MINUSCA), za Vaskrs se našao u paklu međuetničkih sukoba u Bangiju, glavnom gradu ove države.

EPA/Daniel dal Zennaro
Mirovnjaci UN u misiji u Bangiju, u Africi

Oružani sukobi odvijali su se na samo kilometar od srpske baze u kojoj je smeštena vojna bolnica sa 75 srpskih lekara, medicinskog osoblja i starešina.

Svetske agencije prenele su da se jaka pucnjava čula u noći između subote i nedelje iz muslimanskog gradskog kvarta PK5, i to nakon akcije mirovnjaka i lokalnih bezbednosnih snaga.

Sukobi su se nastavili i u nedelju ujutru, kada se iz dela grada koji je od srpske baze u Bangiju nalazi na manje od kilometra mogao se videti veliki dim. U tom trenutku su se i žitelji dali u bekstvo.

Stanovnici u strahu

- Oko 2.15 ujutro probudili su nas snažna pucnjava i svetla eksplozija i rafala. Ujutro smo videli mirovne snage UN i centralnoafričku vojsku na ulici. Otišli su, ali ne znamo šta se zaista dogodilo - kazao je preplašeni stanovnik naselja PK5.

Portparol mirovne misije UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) Herv Verhosel izjavio je da je u akciji ranjeno 11 mirovnjaka i "oko 20 civila i pobunjenika".

Osim toga, uhapšeno je osmoro ljudi.

Međutim, ovim se drama nije okončala. Tokom jučerašnjeg dana, nekoliko hiljada pristalica muslimanske frakcije Al Seleka demonstriralo je ispred Glavnog štaba misije UN, gde su smešteni i srpski mirovnjaci. Do zaključenja ovog broja situacija se nije smirila.

Vapaj žitelja

Prema saopštenju MINUSCA, u nedelju je izvedena akcija zajedno s vladinim snagama u cilju razoružanja i hapšenja kriminalnih grupa u naselju PK5 u Bangiju.

Žitelji ovog naselja, prema tvrdnji zvaničnika UN, pozivali su MINUSCA da intervenišu.

Prema rečima jednog od srpskih mirovnjaka koji je ranije bio u misiji UN u ovoj zemlji, najveća opasnost leži upravo u činjenici da je zbog velikog broja naoružanih frakcija nemoguće predvideti rasplet nekog događaja.

Preti opšti rat

On za "Vesti" kaže da je moguće da će se ove demonstracije završiti sasvim mirno, ali da je problem što situacija na terenu bukvalno može da se promeni u roku od samo 30 minuta i da dođe do opšteg rata u gradu.

- Indikativno je i nije dobro što je u noći između nedelje i ponedeljka bilo pucnjave u jednom od gradskih kvartova u kom nikada nije bilo sukoba. Tu se nalazi hotel u kom po pravilu odsedaju državnici, ambasadori... To nije dobro i može da ukaže da će doći do eskalacije. Ipak, bezbednost naših mirovnjaka nije u pitanju jer su pobunjenici naoružani mahom automatskim puškama, a vladine i snage UN raspolažu ipak ozbiljnim arsenalom i sposobni su da se odbrane u slučaju napada - ističe izvor "Vesti".

Srpski mirovnjaci se nalaze na samoj granici naselja PK5, koji je zapravo centar Trećeg distrikta Bangija.

Čitav taj distrikt je okružen snagama UN, čija je osnovna misija da spreče sukobe muslimana iz tog naselja i hrišćana koji čine većinu stanovništva u ostalih osam distrikta Bangija.

N. Đurović

Vulin: Naši vojnici bezbedni

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da su svi srpski vojnici koji se nalaze u mirovnoj misiji u Centralnoafričkoj Republici dobro i bezbedno.

- U Bangiju su se sukobile trupe Ujedinjenih nacija i pobunjeničkih grupacija. Povređeno je 11 pripadnika UN, ali nijedan od njih nije pripadnik naše mirovne misije. Svi pripadnici naše mirovne misije su dobro, mirni su, zbrinuti, sigurni i njihove porodice na Vaskrs mogu biti mirne i sigurne. Vojska Srbije ispunjava sve svoje misije i uvek je tamo gde je najteže. Želim da poručim i našim mirovnjacima da mislimo na njih i da smo ponosni na njih - svi su dobro i svi su zbrinuti - izjavio je ministar Vulin.

Jedinica od 75 ljudi

Operacija UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA) sprovodi se na osnovu Rezolucije 2149 Saveta bezbednosti UN, a počela je 15. septembra 2014. godine.
Srpska vojna bolnica u Centralnoafričkoj Republici postoji od 11. decembra 2014. godine i trenutni sastav je iz sedme rotacije.
U misiji MINUSCA, osim pripadnika Srpske vojne bolnice nivoa 2, Vojska Srbija angažovala je pukovnika Branka Mišića na poziciji zamenika komandanta sektora Zapad i po dvojicu vojnih posmatrača i štabnih oficira, ukupno 75 osoba.

Oko bolnice brisani prostor

Srpski mirovnjak koji je ranije bio u misiji u Centralnoafričkoj Republici čuo se sa našima u toj zemlji.

On za "Vesti" kaže da su svi pripadnici srpskog kontingenta dobro i da još nisu bili u opasnosti.

- Naša baza se nalazi na samo kilometar od centra tog Trećeg distrikta, gde je pijaca. To je kompleks nekadašnje ambasade Libije gde se sada nalazi Glavni štab UN. Ograđen je sa tri metra visokim zidom i bodljikavom žicom, a čuvaju ga jake snage UN. Srpska bolnica se nalazi oko 200 metara od Glavnog štaba i takođe je čuvaju jake snage. Ali, najrizičnije je kada dolaze na posao ili se vraćaju, odnosno kada moraju na teren. Međutim, njih prevoze blindiranim vozilima i uz oružanu pratnju - priča ovaj mirovnjak.

Rat bandi

Prema rečima našeg mirovnjaka, sukobe je ovog puta počela jedna od dve najveće muslimanske militantne frakcije, Al Seleka.
- Međutim, unutar Al Seleke ima najmanje 30 frakcija, jer svaki lokalni vođa ima svoju ekipu koju vodi u pljačkaške pohode pravdajući ih religijom ili ideologijom. Moguće je da se ovog puta neki lokalni moćnik sukobio oko sa nekim ministrom iz različitih interesa. To se već događalo - priča srpski mirovnjak.

Plaćaju ceh francuskog divljanja?

Glavninu trupa UN u Centralnoafričkoj Republici (CAR) čine francuski vojnici, njih oko 1.200. Njihovo ponašanje tokom misije, optužbe za prebijanje žitelja i masovna silovanja sigurno su uticali i na odnos stanovništva prema mirotvorcima iz drugih zemalja.

CAR je bivša francuska kolonija i jedna od najsiromašnijih zemalja sveta uprkos ogromnim nalazištima zlata, dijamanata i uranijuma, što je i privuklo Pariz da interveniše u ovoj državi kada su je islamistička grupa Seleka pokušala da preuzme vlast.

Jalova istraga

Francusko Ministarstvo odbrane pokrenulo je disciplinski postupak protiv trojice svojih vojnika za samo tri dela silovanja, čime su ostali slučajevi bačeni u zaborav.
Pod istragom su se našla još petorica vojnika 2. puka mornaričke pešadije, ali zbog optužbi da su žestoko prebili dvojicu žitelja Bangija.

Pre dve godine na stolu tadašnjeg generalnog sekretara UN našao se šokantan dokument koji je sadržao optužbe za silovanje i seksualno zlostavljanje 98 lokalnih devojaka, od kojih su mnoge bile maloletne.

Reč je o izveštaju američke humanitarne organizacije AIDS - Slobodni svet u kom se navodilo da su mirotvorci UN iz Francuske, Konga i Gabona redovno silovali siromašne devojke u zabačenim provincijama CAR-a. Najgori je primer zlostavljanja četiri devojke koje su mirotvorci zatočili u svom kampu.

"Oficiri francuskih snaga su zavezali devojke i naterali ih na seks s psom! Nakon silovanja platili su im 5.000 centralnoafričkih franaka (oko 9 dolara). Tri devojke su završile u bolnici, a četvrta je umrla od nepoznate bolesti", pisalo je u izveštaju.

U istom dokumentu se navodilo da su se silovatelji tada već vratili u Francusku. Ban Ki Mun je obećao da će "UN obratiti pažnju na te izopačene i uznemirujuće navode". Posle silovanja 12-godišnje devojčice smenio je šefa mirovne misije.

Na tome bi sve ostalo da AIDS - Slobodni svet potom nije optužio UN da prikriva nove slučajeve silovanja, ukupno 41 devojke.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online