Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.04.2018.
00:22
Đ. Barović - Vesti A

Srpskog oficira ceni ceo svet

Povodom Dana Vojske, 23. aprila, a prvom intervjuu od kada je preuzeo dužnost načelnika Vojne akademije, u Beogradu, pukovnik prof. dr Miroslav Talijan za "Vesti" objašnjava gde je Vojska Srbije danas, ali i koji su dalji planovi u razvoju prestižne vojne obrazovne ustanove.

V. Sekulić
Novi načelnik Vojne akademije u Beogradu: Prof. dr Miroslav Talijan

- Da li je teže bilo biti u trupi sa puškom ili za kancelarijskim stolom na čelu ustanove koja školuje buduće srpske oficire?

- Svaki vojnik će vam iskreno reći da će radije držati pušku i izvršavati naređenja, nego izdavati ih. Ali, čitav svoj život sam se školovao da rukovodim nekim delom sistema odbrane, tako da i ovaj zadatak posmatram kao logičan nastavak svoje profesionalne karijere.

Primer za ceo region

- Gde je Vojska Srbije danas?

- Srpska vojska bila je i ostala respektna snaga ne samo u našem regionu i to nije samo naše, već viđenje respektabilnih zemalja sveta. Ali, takav status naših oružanih snaga nije produkt samo genetskog vojničkog koda njenih pripadnika, već i rezultat njene tehničko-tehnološke moći, a naročito seriozne obuke i školovanja njenih vojnika i starešina.

Biografija

Prof. dr Miroslav Talijan nije prvi doktor nauka na čelu Vojne akademije, ali jeste prvi komandos koji je postao doktor nauka i ujedno jedan od najperspektivnijih vojnih stratega Vojske Srbije.
Prof. dr Miroslav Talijan je upravo to - pravi srpski oficir za 21. vek. Nekadašnji komandant elitne protivterorističke jedinice Sokolovi, zatim zamenik komandanta još poznatije jedinice Kobri, u ovim zaduženjima je dao svoj maksimum, a potom se usredsredio na obrazovanje, pa je postao i jedan od najmlađih doktora nauka u Vojsci Srbije.

A gde je Vojna akademija u današnjoj konstalaciji snaga u regionu?

- Vojna akademija je i danas ono što je bila pre raspada SFRJ - jedna od najrespektabilnijih visokoobrazovnih ustanova u regionu. To nam uspeva zato što smo i u vremenima besparice uvek uspevali da u naučnom i praktičnom smislu pratimo i usavršavamo obrazovanje i obuku naše Vojske putem stručne obuke i usavršavanja, naučno-istraživačke delatnosti, vaspitavanja i negovanja vojničkog duha oficirskog i podoficirskog kadra.

- Šta to u "prevodu" znači?

- U prevodu, Vojna akademija je bila i ostala ona institucija koja je bez alternative u našem društvu. Reč je o rasadniku ljudskih resursa Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, kao i drugih aktera u sistemu nacionalne bezbednosti i odbrane. Podsetiću da je samo u protekloj školskoj godini više od 1.600 pripadnika završilo školovanje i usavršavanje u Vojnoj akademiji. Svi oni su se, ne samo obreli, već i tvore dobru praksu u jedinicama i ustanovama Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Sposobni za odbranu otadžbine

- Mnogo je nedoumica da li se na Vojnoj akademiji uopšte izučavaju iskustva iz poslednjih ratova u bivšoj Jugoslaviji, a posebno NATO agresije na SRJ?

- Naravno. Sa našim kadetima, studentima i učenicima, stalno "listamo" i propitujemo našu opštu i vojnu istoriju sa motom "prošlost za budućnost". Na taj način postajemo spremni za sve moguće izazove. Posebna prednost je u tome što nastavni kadar i starešine jesu savremenici poslednjih ratova na prostoru nekadašnje SFRJ, a zatim i agresije na SRJ. Otuda je i logično da u praktičnom smislu prenesu znanja iz onih bitaka i operacija u kojima su i sami učestvovali. To čine sve savremene armije sveta, pa tako i naša. U tome nema ničega mističnog. Uostalom, mnogi događaji iz naše bliže ili dalje istorije uveliko se izučavaju u prestižnim svetskim vojnim akademijama. Ono što nastavnici i starešine VA dodatno nude svojim kadetima je mogućnost da prenose i autentične vrednosti i kulturu srpskih oficira iz poslednjih ratova, a posebno iskustva iz rata i ratnih zbivanja koja kazuju da je naš oficir živa snaga u ratu, te da je on taj od koga zavisi sposobnost i spremnost vojske za odbranu otadžbine. Jer, kakvi su oficiri, takva je i vojska.

Doktori nauka iz Alžira

Akademija i njene katedre u okviru Dekanata, tokom prethodne školske godine, proizvele su i sedam doktora nauka (od toga pet iz prijateljskog Alžira) i 12 mastera. Akreditovali smo i novi studijski program doktorskih studija, tri programa master akademskih studija i jedan program specijalističkih akademskih studija, izvršili vrednovanje nastavnika i studijskih programa i stvorili uslove za njihovu dogradnju.

V. Sekulić

- Koji su planovi Akademije?

- Vojna akademija je i do sada bila dostojna i potpuno posvećena proizvođenju pravih srpskih oficira, a ja ću nastojati da to još više unapredim. Budući srpski oficiri će u ovoj visokoškolskoj ustanovi steći znanja, veštine, navike i kompetencije neophodne za obavljanje oficirske dužnosti u rešavanju izazova, rizika i pretnji 21. veka. Istovremeno, oblikovaćemo oficire koji će ovladati savremenim tehničko-tehnološkim izazovima. To znači da će po završetku školovanja biti ne samo odlični strelci, oficiri koji govore više stranih jezika i koriste najmodernije digitalne tehnologije, već starešine koje znaju da se suoče i odgovore na sve izazove novih oblika bezbednosnih izazova. Srpski oficiri koje školujemo biće i te kako sposobni da odgovore najtežim bezbednosnim izazovima i adekvatno se suprotstave svima koji bi ugrozili suverenost Srbije.

Učenje na daljinu

Vojnu akademiju očekuje još racionalnije korišćenje raspoloživih resursa uz obezbeđenje najviših akademskih standarda i uvođenja savremenih metoda u unapređenju znanja, poput učenja na daljinu, ali i informatičke i elektronske podrške klasične nastave.
Siguran sam da će o delima sadašnjeg vremena (kada je u pitanju vojno obrazovanje) ponosno svedočiti i naša Vojna akademija, koja će, kao i do sada, svojim obrazovnim, pedagoškim i naučnim radom zadržati mesto regionalnog lidera vojno-naučne misli i prakse i ostati najvažniji promoter oficirskog poziva.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online