Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.04.2018.
22:08
Danas A

Da li je niški aerodrom žrtva prištinskog?

Da li je namera države da preuzme od grada Niša Aerodrom "Konstantin Veliki" zbog toga što bi republička vlast mogla bolje od lokalne da upravlja njime ili to ima veze sa izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da imamo obavezu da se sa francuskim "Vansijem" konsultujemo ako bi broj putnika prešao milion?

Tanjug
Protest Nišlija zbog otimanja aerodroma

Vučić u klin, Zorana Mihajlović u ploču...

Pošto je ugovor o koncesiji sakriven od javnosti, ostaje samo da se tumače poruke zvaničnika koje su često potpuno kontradiktorne. Tako su istovremeno potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i predsednik države Vučić poslali različite poruke.

Mihajlović je izjavila da Vlada Srbije ni u jednom trenutku nije vodila pregovore o ograničavanju broja putnika i kapaciteta niškog aerodroma, dok je Vučić istog dana na drugom mestu rekao da mi imamo obavezu da se s njima konsultujemo ako bi to prešlo milion putnika, što je u narednih 12,5-13 godina nemoguće.

Dakle ostaje pitanje da li u ugovoru postoji ograničenje broja putnika ostalih aerodroma u Srbiji, na šta je Vučić ukazao još 14. januara gostujući na RTS-u. Ništa manje važno pitanje je i da li postoje još neka ograničenja ili garancije države prema koncesionaru.

U ovom slučaju zanimljiva je još jedna okolnost. Naime Niš je udaljen od Beograda nešto preko 230 kilometara, dok su niškom aerodromu mnogo bliži onaj u Skoplju i posebno aerodrom "Adem Jašari" u Prištini koji se nalazi na stotinak kilometara udaljenosti vazdušnom linijom.

Ako nekom može da smeta rast broja putnika niškog aerodroma koji je samo u prošloj godini povećan za 200.000, to su onda ova dva aerodroma. Posebno je zanimljiv prištinski aerodrom "Adem Jašari" ne samo zbog male udaljenosti od Niša već i zato što je koncesioni upravnik ovog aerodroma francuska kompanija "Aeroports de Lyon-Management Services" koja je koncesiju 2011. dobila sa turskom građevinskom firmom Limak. 

Čim se ušlo u koncesiju bez objašnjenja...

Ova francuska firma je zajedničko preduzeće čiji je većinski vlasnik (60 odsto) od novembra 2016. godine konzorcijum tri francuske kompanije koje predvodi "Vansi erports" (ostale dve su finansijske institucije).

Dakle niški aerodrom se nalazi na sredini između dva aerodroma kojima upravlja posredno ili neposredno ista francuska kompanija, pa nije teško zamisliti situaciju u kojoj traže od države da ograniči njegov rast kako im ne bi smanjivao prihode što na beogradskom, što na prištinskom aerodromu. I po svemu sudeći izgleda da su u Vladi Srbije našli kooperativnog partnera.

Ekonomista Milan Kovačević, konsultant kod nekoliko privatizacija, ističe da bi niški aerodrom trebalo da privlači putnike i sa skopskog i sa prištinskog aerodroma, a bilo bi dovoljno posla i za još jedan aerodrom na severu zemlje.

- Normalno je da koncesionar traži načine da se obezbedi. S druge strane, čim se ušlo u koncesiju bez ikakvog objašnjenja moglo se naslutiti da se nešto krije. Da bi se dobilo onih 501 milion evra ko zna šta je još obećano koncesionaru - upozorava Kovačević, koji napominje i da je to veliki rizik za vlasti jer postoji težnja za decentralizacijom, a Niš je veliki grad.

Beograd na vodi, Železara, Er Srbija - priča se ponavlja

On ističe i da se ne bi iznenadio kada bi "Vansi" dobio neki veliki građevinski projekat u Srbiji, s obzirom da je to pre svega građevinska kompanija čiji se manji deo bavi upravljanjem aerodromima.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija kaže da ima puno pitanja, a da bi na najveći deo njih moglo odgovoriti objavljivanje ugovora o koncesiji.

- Imamo istu priču od 2014. godine i ovo sa koncesijom podseća na ugovore u vezi Beograda na vodi, Er Srbije, ugovora o upravljanju Železarom. Uvek se pojave neke prepreke za objavljivanje ugovora i onda pričamo na osnovu izjava političara. Oni navikavaju javnost da ne traži dokumenta i da sami ne moraju da ih objavljuju, a da im javnost veruje na reč. Loše je kada se te izjave uzimaju kao činjenice - smatra Minić.

- Ako država preuzima niški aerodrom da bi promenila upravljanje, postavlja se pitanje zašto, pošto su već rekli da ne mogu da upravljaju beogradskim aerodromom i zato su ga dali u koncesiju. Zašto onda i niški ne daju pod koncesiju? Ako ograničavate rast niškog aerodroma, to onda ima posledice i na druge oblasti, na turizam, industriju… - napominje Minić.

U prošloj godini niški aerodrom je uslužio 331.582 putnika dok je recimo 2014. svega 1.335 putnika letelo sa ovog aerodroma. Prištinski aerodrom je sa 1,4 miliona 2014. godine došao do 1,88 miliona putnika 2017, a cilj operatera je da do 2030. ovim aerodromom prođe četiri miliona putnika. Još veći rast broja putnika ostvario je skopski aerodrom koji je sa 1,2 miliona u 2014. skočio na 2,03 miliona prošle godine

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online