Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.04.2018.
10:26
Vestionline, Tanjug A

Srpska lista odlučuje o ZSO: Ako za pet godina ništa nisu uradili...

Predstavnici Srpske liste do sutra bi trebalo da odluče da li će samostalno krenuti u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), u skladu da odlukom donetom krajem prošlog meseca kada su odbornici deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, posle nasilnog ponašanja specijalnih jedinica kosovske policije, vlastima u Prištini dali rok do 20. aprila da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma ili će sami formirati ZSO.

facebook.com/Igor Simić
Dele skepsu predsednika Srbije: Igor Simić

Predstavnici Srpske liste sastaju se danas u 13 časova u Zvečanu s Upravljačkim timom za formiranje ZSO.

Poslanik Srpske liste u kosovskoj skupštini Igor Simić podsetio je za RTS da se danas navršava pet godina od kada je potpisan Briselski sporazum i od kada je bilo potrebno formirati ZSO.

- Na današnjem sastanku u Opštini Zvečan svi politički predstavnici srpskog naroda razgovraće s Upravljačkim timom koji je zadužen za formiranje ZSO. Podsetiću, to je Upravljački tim koji je formiran 2013. godine, proširen 2016. sa dva nova člana, a potvrđen pre 14 dana i od vlade u Prištini. To su četiri predstavnika Srba sa Kosova i Metohije - rekao je Simić.

On je upitan da li su ova četiri predstavnika jedini članovi Upravljačkog tima.

- Mi smo uspeli zajedno sa svojom državom i predsednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem da se izborimo da se imena, odnosno članovi Upravljačkog tima ne menjaju. Bilo je najava i inicijativa iz Prištine da se taj Upravljački tim proširi, da pored ta četiri predstavnika srpskog naroda bude i sedam ili osam predstavnika Albanaca, u tom slučaju možete da zamislite kakav bi to statut bio i kakve bi aktivnosti Upravljačkog tima bile kada imate dvostruku većinu Albanaca unutar tog odbora - rekao je poslanik Srpske liste.

Simić je dodao da bi se u tom slučaju "opet kasnilo, opet odugovlačilo s onim što je potpisano".

Na konstataciju novinara RTS da je predsednik Srbije Vučić sinoć rekao da ne veruje da će za ova tri meseca biti išta urađeno i pitanje kakva su očekivanja Srpske liste, Simić je odgovorio da oni "dele skepsu predsednika Vučića".

- Ako nakon pet godina niste imali nikakav korak i onda samo potvrdite odluku iz 2016. godine o zameni dva člana Upravljačkog tima, a Evropska unija, odnosno Evropska komisija u svom izveštaju to predstavi kao napredak Kosova ka formiranju ZSO, to deluje poražavajuće. Nema nikakvog napretka. Načinjen je onaj korak koji je trebalo da bude načinjen pre pet godina - naveo je Simić.

On je kazao da Srpska lista "implementacioni plan kada je u pitanju formiranje ZSO koji taksativno navodi šta je sve bilo potrebno da se uradi".

- I ovaj period od četiri meseca trebalo je da bude završen 2016, ali kakogod, hajde da mi sačekamo, da ne bude da su Srbi ti koji kvare dogovor, da su Srbi ti koji nisu za saradnju i pozitivni pristup ovom problemu. Jednostavno, do sada se pokazalo da nema iskrene volje Prištine, a ni njenih mentora da se ZSO formira onako kako je dogovoreno u Briselu - rekao je poslanik Srpske liste.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online