Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.04.2018.
08:27
blic.rs A

Bjernstad: Dobro je što je Vučić zvao Putina zbog Kosova

Norveški ambasador u Beogradu Arne Sanes Bjernstad smatra da je dobro što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina nakon hapšenja Marka Đurića kako bi se posavetovao s njim.

A. Čukić
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

"Štetno sprečavanje da Kosovo dobije stolicu u UN"

- Na stranu što bi neke EU države mogle da reaguju negativno zbog tog poteza, mislim da je dobro što je pozvao Putina. U pitanju je bila napeta situacija. I bilo je važno da se osigura da situacija ne postane još gora - kaže  Bjernstad za "Blic".

On smatra i da bi svaka podrška Rusije postizanju rešenja baziranog na procesu koji vodi EU bila dobrodošla.

- Ukoliko Rusija podrži ambiciju Srbije da postane članica EU, onda bi to značilo da je Rusija podržala i reforme koje je srpska vlada sprovela kako bi se pripremila za članstvo u EU, kao i normalizaciju odnosa sa Kosovom - kaže norveški ambasador.

Povodom nedavnog hapšenja Marka Đurića na Kosovu on je rekao da je taj čitav incident za žaljenje i da je gotovo sigurno da će uzrokovati gubitak vremena.

- Oštećeno je fragilno i limitirano poverenje neophdono za napredak. Nadajmo se da je incident istovremeno bio i poziv za buđenje. Obostrano poštovanje i dostojanstvo su važni - rekao je on.

Ambasador Norveške smatra da izjave poput nedavne Ramuša Haradinaja koji je Preševo i Bujanovac nazvao "istočnim Kosovom" nisu od pomoći, ali dodaje da "oni koji govore o Kosovu kao o integralnom delu Srbije, kao i o tome da deo sporazuma o normalizaciji treba da sadrži "regulisanje" granica, ne bi trebalo da se iznenađuju kada drugi delove Srbije nazivaju "istočnim Kosovom".

Upitan da li smatra da će Kosovo uskoro dobiti stolicu u UN, on kaže da je to teško predvideti i da se očekuje da to bude rezultat normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, a uz to je svakako i jedan od glavnih ciljeva Kosova. 

- Sprečavanje dobijanja stolice u UN nakon što Srbija i Kosovo postignu dogovor o normalizaciji bilo bi veoma štetno za obe strane, bez obzira na to ko bude kriv - navodi on. 
Prema njegovom mišljenju, sporazum o normalizaciji mora biti više od džentlemnskog dogovora, mora biti dokument koji garantuje prava i obaveze i za Kosovo i za Srbiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online