Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.07.2010.
06:20
Tanjug, Srna A

Srbija brani Kosmet novom rezolucijom

Srbija će u septembru predložiti Generalnoj skupštini UN na usvajanje rezoluciju o rešenju pitanja Kosova i Metohije na način prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu, najavio je danas srpski premijer Mirko Cvetković.


Analiza mišljenja MSP: Vlada Srbije

Srbija ostaje privržena dosadašnjoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suverentiteta države, uz korišćenje svih diplomatskih i političkih sredstava koja su na raspolaganju, rekao je danas srpski premijer Mirko Cvetković posle vanredne sednice Vlade Srbije na kojoj je analizirano savetodavno mišljenje MSP-a o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta.

Cvetković je novinarima rekao da Vlada Srbije nastavlja aktivnosti kako bi pitanje Kosmeta bilo rešeno dijalogom, navodeći da će Srbija svoje stavove braniti u debati na Generalnoj skupštini UN.

"Srbija će podneti odgovarajuću rezoluciju kako bi pitanje Kosova i Metohije bilo rešeno na obostrano prihvatljiv način, putem pregovora. Vlada je ocenila da od MSP nismo dobili pomoć u situaciji u kojoj je međunarodno pravo prekršeno na štetu Srbije", rekao je Cvetković.

Nema konfrontacije sa Amerikom

 

Cvetković je rekao danas i da mišljenje MSP o Kosmetu neće ugroziti odnose Beograda i Vašingtona. Odgovarajući na pitanja novinara posle vanredne sednice Vlade Srbije, Cvetković je ocenio da su SAD i Srbija dosad razvijale odnose u dobrom pravcu i na konsenzusu kad se radi o Kosovu i Metohiji - a to je da nema saglasnosti. "Savetodavno mišljenje MSP ni u kom smislu nije promenilo pozicije ni Srbije ni SAD i ne mislim da bi moglo u bilo kom pravcu da bude konfrontacija", kazao je premijer.

Cvetković je dodao da će vlada predložiti parlametu na usvajanje "odgovarajući akt" kojim bi bilo ostvareno jedinstvo po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Cvetković je istakao da MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosmetskih Albanaca, ali da savetodavno mišljenje suda nije zatvorilo vrata za spoljnopolitičku aktivnost Srbije.

Međunarodni sud pravde doneo je neobavezujuće savetodavno mišljenje da kosmetski Albanci deklaracijom o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosmeta nisu prekršili međunarodno pravo, niti rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, kao ni pravni poredak ustanovljen u pokrajini tom rezolucijom.

Vlada Srbije je danas usvojila izveštaj Pravnog tima Srbije koji je zaključio da MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta.


MSP nije legalizovao etnički motivisanu secesiju Kosmeta, izjavio je Cvetković na konferenciji za novinare posle sednice u čijem radu je učestvovao i predsednik Srbije Boris Tadić.


Cvetković je podsetio da Generalna skupština UN ima široka ovlašćenja da raspravlja o temi Kosmeta i istakao da Srbija ostaje privržena opredeljenju da problem Kosmeta rešava diplomatskim i mirnim putem.

"Pandorina kutija" otvorena, idemo u UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da očekuje da će Generalna skupština UN, na zasedanju u septembru, zaključiti da secesija nije donela državnost kosmetskim Albancima i da se do rešenja može doći samo mirnim pregovorima.


Jeremić je na konferenciji za novinare, posle vanredne sednice Vlade, rekao da bi proglašenje secesije kosmetskih Albanaca legitimnom predstavljao opasan presedan u svetu, koji bi podstakao razne secesionističke pokrete.


"Pandorina kutija je otvorena i Srbija će aktivno učestvovati u debati pred Generalnom skupštinom UN. Verujem da će UN odgovoriti da secesija nije donela državnost kosmetskim Albancima", rekao je Jeremić.


Šef diplomatije je najavio da će se iduće sedmice on lično obratiti Pokretu nesvrstanih u Njujorku i podsetio da članovi tog pokreta čine dve trećine članica UN.


Jeremić je rekao i da je ministar Božidar Đelić ove nedelje bio u Ugandi na samitu Afričke unije i da će tokom vikenda 55 specijalnih izaslanika predsednika Srbije Borisa Tadića, otići u zemlje širom sveta, gde će preneti poruku Srbije u vezi sa pitanjem Kosova.


Govoreci o jučerašnjoj odluci Međunarodnog suda pravde, Jeremić je rekao da je sud odlučio da se izjasni samo usko i tehnički o pitanju deklaracije, a da se nije izjašnjavao da li je secesija utemeljena na međunarodnom pravu.


"Rezolucija 1244 ostaje jedino međunarodno pravno sredstvo koje diktira strukturu srpske južne pokrajine", kazao je Jeremić.


Na pitanje novinara da li bi Srbija bolje prošla pred MSP da je postavljeno preciznije pitanje, Jeremić je kazao da je u pravnom timu Srbije bilo debate koje pitanje postaviti, ali da bi svako drugo pitanje nosilo opasnost od odgovora koji bi za Srbiju bio veoma nepovoljan.


Da je, na primer, postavljeno pitanje "da li su kosmetsi Albanci imali pravo na secesiju", postojala bi velika opasnost da bi odgovor suda bio "sui generis", odnosno odnosio bi se na jedinstven slučaj, zaključio je Jeremić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online