Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.04.2018.
17:31
Vestionline, Tanjug A

Dačić o "slučaju Pariz" i diplomatskim smenama

Srbija će imenovati novog ambasadora u Francuskoj, kojem i inače ističe mandat, a narednih dana biće odlučeno kakve će sve posledice snositi naši diplomatski predstavnici zbog skandala u Parizu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Tanjug
Nije dobro to što se desilo u Parizu i zato sam i poslao inspekciju: Ivica Dačić

Ministar istovremeno za Tanjug najavljuje i značajnu "generacijsko-diplomatsku smenu" i imenovanje 30 novih ambasadora do kraja godine.

Kad je reč o "slučaju Pariz", Dačić je rekao da je aktuelnom ambasadoru u Francuskoj Rajku Ristiću istekao mandat i da će biti postavljen novi šef diplomatsko-konzularnog predstavništva u Parizu.

Ipak, ministar nije zasad želeo dagovori o konkretnim rešenjima, kao ni o izveštaju državnog sekretara Ivice Tončeva i generalnog sekretara Ministarstva Veljka Odalovića, koji su sproveli vanrednu kontrolu u Parizu zbog nedoličnog ponašanja Ristića i incidenta u koji su umešani službenici ambasade i direktor Kulturnog centra Radoslav Pavlović, o čemu su mediji izveštavali poslednjih dana.

- Nije dobro to što se desilo u Parizu i zato sam i poslao inspekciju. Ne mogu javno da govorim o tom izveštaju, osim da će sigurno biti posledica. Još uvek nisam postupio po izveštaju, pošto danas i sutra imamo diplomatske obaveze' - rekao je Dačić za Tanjug i dodao da će u toku nedelje biti doneta konačna odluka. 

Na opasku Tanjuga da je incident u Parizu poslednji u nizu skandala u srpskoj diplomatiji proteklih godina, uz podsećanje na medijske napise o formalno postavljenim diplomatama koji su, na primer, za vreme mandata vodili privatne poslove i retko boravili u predstavništvima, ministar podvlači da tako nešto više neće moći da se dešava.

Ministarstvo je, ističe Dačić, formiralo timove za vanredne i nenajavljene kontrole kako bi svaki sličan slučaj bio dobro ispitan i donete određene mere.

Dačić istovremeno ističe da Srbiju u ovoj godini čeka velika reforma diplomatije i donošenje novog Zakona o spoljnim poslovima koji, kaže ministar, treba da bude usaglašen sa kriterijumima Evropske unije i da reguliše sve detalje o obavljanju funkcije ambasadora i službenika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Budući da je mnogim ambasadorima istekao mandat i da su mnogi već u penziji, Dačić potvrđuje i da će se postepeno menjati rukovodeći kadar u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, te da će do kraja godine biti imenovano oko 30 novih ambasadora i konzula. 

Prema njegovim rečima, na ambasadorska mesta biće postavljane uglavnom profesionalne diplomate ili ugledni pojedinci koji bi na toj funkciji, kaže, mogli da doprinesu državi. 

- 'Ranije su više postavljani pojedinci van struke i uglavnom su to bili partijski kadrovi. Ovog puta smo vodili računa da ih bude minimalno i mislim da nikada nije angažovano više karijernih diplomata iz kuće. Ne mogu da ulazim u to kako je ovo Ministarstvo konstituisano i kako je radilo u poslednjih 20-30 godina, ali mislim da ima dovoljno kvalitetnih kadrova' - smatra Dačić.

Kako kaže, novi zakon trebalo bi da definiše i pravila tzv. karijerne diplomatije, odnosno kako se postaje, ulazi i napreduje u diplomatskoj službi. 

- Nedostaje nam generacija mlađih diplomata i zato smo uveli da najbolji studenti međunarodnih odnosa dolaze kod nas na praksu i da nakon toga eventualno konkurišu na radna mesta u našem Ministarstvu -, pojašnjava ministar.

Dodaje da treba preispitati i našu diplomatsku mrežu i promisliti gde su nam potrebne ambasade i konzulati, da li ih u nekim zemljama treba ukinuti, a gde ih u skladu sa spoljno političkim ciljevima treba otvoriti.

Ističe da Srbija treba da ima više ambasada u Africi, Latinskoj Americi i Aziji. 

- Naš cilj je EU, ali i zaštita nacionalnih i državnih interesa, a to znači i Kosova. Neprihvatljivo je da Kosovo ima ambasade u zemljama koje mi ne pokrivamo. Govorim o velikim i uticajnim zemljama kao što je, na primer, Vijetnam, gde nemamo ambasadu, a ta zemlja je na našoj strani' - naglašava Dačić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online