Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.04.2018.
11:46
Vestionline, Tanjug A

Beriša poručio Srpskoj listi: Tražimo da nas podržite!

Ministar Kosovskih bezbednosnih snaga, Rustem Beriša, pozvao je danas predstavnike Srpske liste da podrže transformaciju tih snaga u kosovsku vojsku.

Tanjug/AP
KBS "napredovale u profesionalnom smislu", tvrdi Haradinaj

Beriša je na skupu "KBS i partneri", koji se održava u Prištini, govorio o integraciji manjinskih zajednica, te poručio Srpskoj listi da treba da, kako je rekao, "shvate novu realnost i budu deo te transformacije".

Beriša je rekao da su uspeli da dobiju preko 10 odsto učešća manjinskih zajednica, posebno srpske.

- Regrutovali smo 30 osoba iz srpske zajednice. Cenimo odlučnost ovih regruta i uprkos pretnji i pritisaka, oni su odlučili da budu aktivni deo KBS - rekao je Beriša, preneli su prištinski mediji.

Što se tiče transformacije KBS u vojsku, on kaže da su u toku napori da deo transformacije bude i srpska zajednica na Kosovu.

- Tražimo da nas podržite  i bude deo transformacije - rekao je ministar Beriša, prenela je "Koha".

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas da se transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku podrazumeva i da ona neće preuzeti obaveze Kfora, već će biti, kako je rekao, partner te misije.

Haradinaj je ocenio da su KBS "napredlovale u profesionalnom smislu".

Konferencija "KBS i partneri", održava se osmi put i, kako je najavljeno, fokus će biti stavljen na "bilateralne godišnje planove za 2018. između Ministarstva KBS i bilateralnih partnera, kao i na potrebe i zahteve KBS za razdoblje za 2019/2020."

Ova aktivnost, piše portal Gazeta Express, ima za cilj da okupi sve aktere koji podržavaju KBS sa ciljem koordinacije podrške koju pružaju partnerske države sa kojima je Ministarstvo za KBS potpisalo sporazum o saradnji.

Osim predstavnika partnera Kosova, na konferenciji će biti i ambasadori, vojni atašei akreditovani u Prištini, predstavnici NATO, KFOR, MSP, MUP, Policije Kosova i Agencije za upravljanje hitnim slučajevima.

Očekuje se da će kosovska vlada 30. aprila proslediti Skupštini nacrt zakona o formiranju vojske, što, kako se navodi, proizlazi zakonodavnim programom za ovu godinu.

Portal Ljajmi, međutim, navodi, da vlada ne pominje datum kada bi ovaj nacrt zakona mogao da dođe na dnevni red.

- Vlada čini sve kako bi vojska bila formirana putem ustavnim izmena - rečeno je portalu Ljajmi iz Kancelarije premijera.

Po njima, vojska Kosova će biti formirana jer postoji" volja građana i strateških partnera Kosova".
Npomnje se i da su male šanse da kosovska vojska bude formirana putem ustavnh amandmanma,  jer se Srpska lista izjašnjava protiv.

Skender Perteši iz Kosovoskog centra za bezbednost kaže da je sada nemoguće izmeniti mandat KBS.

- Sada je nemoguće promeniti mandat Kosovskim bezbednosnim snagama i transformisati ih u oružane snage jer se poslanici Srpske liste opiru da glasaju za ovu izmenu - kaže Perteši.
Navodno je, kako se navodi, Srpskoj listi prećeno iz Beograda ukoliko budu podržali ovu transformaciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online