Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.04.2018.
00:21
D. Dekić - Vesti A

Teret Kosova na grbači naroda

Za Kosovo će odgovornost snositi narod, preko referenduma i preko svojih predstavnika u Skupštini, poruka je predsednika Srbije Aleksandra Vučića poslata iz Niša. Da će teret odluke zaista biti i na građanima, jer se menja Ustav Srbije, Vučić je rekao i agenciji Blumberg.

A. Čukić
Ostali na ognjištima: Čuvari koleke Srpstva u Štrpcu

Da je Vučić u obavezi da preispita narodnu volju, za "Vesti" ukazuje politički analitičar Cvijetin Milivojević:

- U obavezi je da raspiše referendum i deli odgovornost sa narodom, jer Ustav ne poznaje predaju teritorije, ni sporazum o statusu koji uključuje odustajanje od dela teritorije, pa je u tom slučaju obavezna promena Ustava, odnosno dvotrećinska skupštinska i volja većine građana.

Razdvajanje bez ujedinjenja

- Nazire se rešenje za Kosovo, koje samo liči na model dve Nemačke. Te države se nisu priznavale, ali su obe bile članice UN i međunarodnih organizacija. Međutim, Ustavni zakon SR Nemačke iz 1954. je držao otvoreno pitanje DR Nemačke, odnosno mogućnost ponovnog ujedinjenja, dok će Srbija izbacivanjem preambule iz Ustava, uskratiti sebi takvu mogućnost - ocenio je Cvijetin Milivojević.

Naš sagovornik je ocenio da je predsednik Srbije, unutrašnji dijalog koji je pokrenuo, pred istomišljenicima i pokojim lažnim protivnikom, sveo na unutrašnji monolog, da bi potom generalni sekretar predsednika Nikola Selaković izvlačio iz toga "zaključak" šta građani misle.

- Jasno je da će narod ako treba da odluči da li dati 17 odsto državne teritorije ili ići u EU integracije, sprečiti da ode teritorija. Međutim, Vučiću će to izjašnjavanje građana poslužiti kao alibi, ako rešenje ne bude u skladu sa Ustavom. Za razliku od Prištine, koja poštuje taj svoj ustav na mnogo benignijim pitanjima, naš Ustavni sud ćuti, a Vučić se postavlja kao pametniji od tog suda - ukazao je Milivojević.

On smatra da će Vučićevo pitanje građanima biti nejasno, odnosno dvosmisleno da bi moglo da se tumači "i ovako i onako", čime može da progura rešenje koje njemu odgovara i podvede ga pod narodnu volju.

- Tu postoji problem za njega, jer Ustav i zakon o referendumu predviđaju narodnu inicijativu sa prikupljenih 100.000 potpisa građana za nedelju dana. Takav referendum se mora održati, a inicijatori definišu pitanje i zamislite da oni direktno pitaju građane da li su za potpisivanje sporazuma i stolicu za Kosovo u UN. Istraživanja, čije rezultate i Vučić zna, pokazuju da bi 80 odsto bilo protiv - otkriva Milivojević.

Objašnjava i da čak i kada bi vlast raspisala referendum na brzinu, uz postavljanje pravila igre i kontrolu medija, može se uz 100.000 potpisa inicirati i održati još jedno izjašnjavanje građana.
Sporazum sa Prištinom neće biti postignut odmah, ukazao je Vučić, navodeći da su obe strane na udaljenim pozicijama.

Tanjug
Donald Tusk i Aleksandar Vučić

- To me prisiljava na odlaganje cilja koji sam postavio da predlog za KiM otkrijem u roku od nekoliko nedelja - rekao je on.

Za kompromis bez poniženja šef države se založio i posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

- Pitanje Kosova moramo da rešimo najpre sa sobom, pa sa Albancima, pa sa EU. Nisam optimista, ali nemamo pravo da odustajemo. Da naša deca nemaju problem kao mi danas - rekao je Vučić.

Tusk je zahvalio Vučiću što je za dijalog sa Prištinom, o "teškom pitanju" i naglasio da je odluka o budućnosti Srbije na Beogradu, a ne na Moskvi, Vašingtonu i Briselu.

Srodne duše navijačke

Tusk je rekao da je u Aleksandru Vučiću pronašao "srodnu dušu".
- Stojim ovde pored prijatelja i vašeg predsednika, Srbina od krvi i mesa, Aleksandra Vučića. Mislim da je nemoguće naći većeg Srbina od njega. Razgovori sa njim o saradnji i evropskom putu uvek su veliki izazov. U njemu prepoznajem srodnu dušu. Ja sam i sam nekada bio fudbalski navijač i uvek spreman da se borim za čast svog kluba - kazao je Tusk.








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online