Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.07.2010.
15:57 >> 18:02h
Srna A

Godišnjica masakra Srba kod Lipljana

Na današnji dan pre 11 godina, albanski ekstremisti su iz zasede ubili 14 srpskih žetelaca koji su radili na svojim njivama nadomak Starog Gracka kod Lipljana.

Tela masakriranih srpskih žetelaca


 

Masakrirana beživotna tela Andrije Odalovića, Jovice i Rada Živića, Slobodana, Mila, Novice i Momira Janićijevića, Stanimira i Boška Đekića, Saše i Ljubiše Cvejića, Nikole Stojanovića, Miodraga Tepšića i Milovana Jovanovića pronašla je patrola Kfor-a pošto je čula pucnje iz automatskog oružja.


U Starom Gracku danas je služen pomen ispred spomen-ploče na zgradi Osnovne škole u centru sela, na kojoj ispod spiska imena 14 ubijenih srpskih žetelaca i Srba stradalih u NATO bombardovanju stoje reči: "Pamti, ne zaboravi".


Služeći parastos, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) istakao je: "Od svih zločina koje su tirani počinili posebno mesto po svireposti i bezumnosti zauzima zločin počinjen nad nedužnim žeteocima. Na mestu gde su ubijeni, kao što su kosovski božuri iznikli iz krvi kosovskih junaka, nići će nešto nezaboravno i neuništivo, nići će pamćenje da su stradali nevini Srbi. Zaboraviti takav zločin značilo bi davanje mogućnosti da se i u budućnosti takvi zločini ponove".


Tog 23. jula 1999. godine administrator Kosova Bernar Kušner ponudio je nagradu od milion nemačkih marka svakom ko otkrije naručioce i počinioce ovog gnusnog zločina.
Uprkos tome što, kako tvrde meštani Starog Gracka, postoji milion dokaza, do danas niko od osumnjičenih nije izveden pred sud.


Tračak nade da će zločince stići pravda dala je akcija UNMIK policije 16. oktobra 2007. godine kada je, pod sumnjom da je učestvovao u ubistvu, uhapšen Mazlum Bitići, Albanac iz Velikog Alaša pored Starog Gracka. Posle jednomesečnog zadržavanja u pritvoru, "zbog nedostatka dokaza", Bitići je oslobođen, što su porodice ubijenih shvatile kao stavljanje tačke na ceo slučaj.


"Moramo čuvati uspomene na naše pokojnike. Nije dovoljno izaći do spomen-ploče u centru sela, zapaliti sveću i isplakati se. Koliko mi je teško posle toliko godina shvatiti da sam izgubila domaćina, da su moja deca odrasla bez oca - toliko me boli to što sa decom ne mogu upaliti sveću o Zadušnicama ili na današnji dan na groblju. Kažu da je minirano. Pitamo: Ako UNMIK i Kfor nisu uspeli da groblje deminiraju, kako i za koliko godina će to uraditi Kosovska policija. Verujem da ni moja deca to neće doživeti jer je očigledno da je nekome cilj da se izbrišu uspomene na 14 nedužnih žetelaca, da stave tačku na istragu o kojoj se do pre neku godinu toliko pričalo", priča Vesna Živić.


"Ostaćemo istrajne da se otkrije ko je i po čijem nalogu izvršio masakr nad našom decom. Odustajanjem od zahteva da se otkrije istina o njihovom stradanju i pomirenjem sa sudbinom da ih više nema, izdali bismo sebe i naše siročiće, kojima je detinjstvo proteklo u suzama i u iščekivanju da se tata vrati s njive", kaže Zorka Živić, majka dvojice ubijenih sinova.


"Odlaskom odavde sebi ne bismo dobro učinili, ali bismo pustili na slobodu ubice. Nestao bi njihov strah da će ih stići, ako ničija, a ono Božja kazna. A onako - plašiće se sve dok je u Starom Gracku neko od siročića ili članova naših porodica", veruje Zorka Živić.


Dragan Odalović, otac ubijenog Andrije, kaže da bol s godinama ne bledi, već biva sve jači. "Mnogo noći u suzama. Mnogo bola i tuge. Svi mi nedostaju, ali bol za sinom ne jenjava. Spremali smo mu svadbu, ali ...", plače i jeca nesrećni otac, ljubeći sliku stradalog sina, kome ni na grob ne može da dođe.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online