Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.05.2018.
00:55
D. Dekić - Vesti A

Moskva čuva leđa Srbiji

"Nisam istupao na način da bilo kome pretimo nego sam predsednika Rusije Vladimira Putina zamolio da nam Rusija, kao jedna od najmoćnijih svetskih sila, pomogne u Ujedinjenim nacijama u rešavanju kosovsko-metohijskog problema. Bez bilo kakve ruske saglasnosti u Ujedinjenim nacijama nemoguće je da se dođe do bilo kakvog rešenja. U tom smislu Rusija će veoma aktivno pratiti i sadržaje naših razgovora i sve što se bude zbivalo i uvek će pravovremeno reagovati", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na marginama veličanstvene Parade pobede održane u sredu u Moskvi.

Tanjug
Srdačan susret: Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Vučić je precizirao da Rusija neće direktno učestvovati u pregovorima Beograda i Prištine, jer se oni vode pod okriljem Evropske unije.

- Na veoma aktivan i suštinski način Rusija će ipak pratiti kompletan proces i situaciju u odnosima Beograda i Prištine, kao i uticaj međunarodnih faktora na to pitanje. Znamo da je kompromis ono što želimo, ali sam izrazio ličnu skepsu da Albanci na suštinski kompromis nisu spremni, a da su još manje spremni oni koji su pružali podršku u protivpravnoj nezavisnosti Kosova - predočio je Vučić ruskom predsedniku, izrazivši ipak nadu da će se "stvar završiti".
Predsednik Srbije je zajedno predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom položio vence na spomenik Neznanom junaku povodom Dana pobede, uz zvuke i srpske himne.

Susret sa veteranima

Vučić je ispričao i anegdotu o dva ruska veterana koji su svoje vojevanje u Drugom svetskom ratu završili na granici Srbije i koji su se na prijemu, koji je Putin priredio, raspitivali "gde je taj predsednik Srbije".
- Privukli su i pažnju Vladimira Putina koji ih je pitao da li je moguće da su svoje ratovanje počeli kod Staljingrada, a završili na granicama Srbije i Jugoslavije - ispričao je Vučić.

- Bio sam srećan što sam našu malu zemlju mogao da predstavljam i budem uvažen na veličanstven način u Moskvi i Rusiji. Kad čujete srpsku himnu na polaganju venaca, a stojite pored Putina i Netanijahua, onda je to osećaj koji mali broj ljudi u svetu može da opiše - rekao je Vučić i dodao da je Prisustvo Benjamina Netanijahua Vučić je, kako je rekao, iskoristio za razgovor o tome kako da se učvrste odnosi dveju zemalja.

Predsednik Srbije je rekao da će srpska vojska biti snažnija, a "Srbija sigurnija kad nabavimo novo naoružanje od Rusije".

- Nama to ne treba ni za kakve sukobe, već da možemo da ih sprečimo - rekao je Vučić novinarima.

On je otkrio da mu je tokom defilea ruskog najmodernijeg naoružanja Putin preporučio neke sisteme.

Tanjug

Dačić: Veća sigurnost

Za Srbiju je bitno da ima podršku Rusije i Kine, kao stalnih članica Saveta bezbednosti UN, poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je ocenio da to daje mnogo veću sigurnost Srbiji u dijalogu sa Prištinom i ponovio da Beograd želi dogovor, ali da neće prihvatiti nametanje jednostranih rešenja.
- Priština i njeni zapadni zaštitnici misle da je stvar već rešena i da jedino što Srbija treba da uradi je da prizna nezavisnost Kosova. Stavom Rusije srpska pozicija u pregovorima je mnogo jača, pa je važno da Moskva ne menja poziciju i da ima aktivnu ulogu kada je reč o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije - rekao je šef srpske diplomatije.

Govoreći o poseti Indiji, Nepalu i Sri Lanki, Dačić je naglasio da su to prijateljske zemlje iz perioda Tita i Pokreta nesvrstanih.

- Najvažnija poruka ovih poseta je da imamo tri čvrsta glasa u UN za interese Srbije. To znači i unapređenje ekonomske saradnje - poručio je Dačić.
 

- Predsednik Vladimir Putin perfektno poznaje oružje ruske vojske, kompletan arsenal. Meni se naginjao da pokaže sisteme "Pancir S" i "Uragan smerč". Skrenuo mi je pažnju da se to oružje dobro pokazalo u Siriji i da bi bilo dobro da ga i mi imamo - odgovorio je na pitanje šta mu je šapnuo Putin.

Predsednici Rusije i Srbije su bili deo tradicionalne šetnje "Besmrtni puk". Vučić je s građanima koji su nosili portrete rođaka, učesnika rata šetao sa fotografijom svog dede, koga su u Drugom svetskom ratu ubile ustaše, dok je Putin nosio sliku svog oca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online