Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.05.2018.
20:07
Vestionline, Tanjug A

Dačić članicama SB: Ne rušite stara prijateljstva zbog novih

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić podsetio je danas predstavnike zemalja članica Saveta bezbednosti UN da su mnoge od tih zemalja sa Srbijom uspostavile diplomatske odnose pre više od 100 godina, i pozvao ih da "ne ruše stara prijateljstva zbog novih".

Tanjug/MSP
Mi ne želimo sukobe, niti da polemišemo na tu temu: Ivica Dačić

U obraćanju na kraju redovne, tromesečne sednice Saveta bezbednosti o Kosovu, Dačić je primetio da se predstavnik Britanije ponosi obeležavanjem 10 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom.

- Ali je nama isto tako drago što smo obeležili 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Britanije - istakao je šef srpske diplomatije. 

On je, takođe, podsetio da Srbija iduće godine obeležava i 180 godina diplomatskih odnosa sa Francuskom, kao i da smo ove godine obeležili 180 godina diplomatskih odnosa s Ruskom Federacijom.

- Sa SAD smo uspostavili diplomatske odnose pre 137 godina, sa Holandijom pre 119 godina, sa Švedskom pre 101 godinu, a sa Poljskom, kao predsedavajućom SB UN, pre 99 godina - rekao je on.

Dačić je, kaže, time želeo da podseti predstavnike u SB UN da razgovaraju sa jednom starom državom s kojom imaju stare i dugogodišnje prijateljske odnose. 

- Posebno želim da kažem da, kad izađete iz kancelarije državnog sekretara Britanije u Forin ofisu, videćete jedan mural, pravljen posle Prvog svetskog rata, na kojem stoji Britanika koja drži pod svojim skutima Belgiju i Srbiju kao najveće žrtve u tom ratu - rekao je on. 

On je poručio predstavnicima u SB UN da treba sve to da imaju u vidu kada govore o našim problemima i odnosima. 

- Ulazite u pitanja koja su veoma teška i bolna i pozivam vas da imate više razumevanja za ovakve stvari. Mi želimo da sa svima vama budemo partneri, a tu je i viševekovna tradicija naših odnosa. Podsetite se i tih odnosa, i toga šta je Srbija radila u Prvom svetskom ratu - istakao je Dačić.

On je, međutim, napomenuo da ne želi da se vraća u prošlost, već da ide ka budućnosti, naglasivši da je Srbija spremna na kompromis, "a to znači uvažavanje interesa obe strane".

Neke zemlje, rekao je, preispituju sada svoje odluke u priznavanju nezavisnosti Kosova upravo iz razloga što se kod njih trenutno dešavaju separatistički procesi, jer ne znaju kako da objasne da u jednom slučaju uvažavaju težnje ka nezavisosti, a u drugom ne.

- Mi ne želimo sukobe, niti da polemišemo na tu temu. Srbija je ozbiljna i stara zemlja koja je oblikovala međunarodni poredak u poslednjih nekoliko vekova, žrtvovala se i za hrišćanstvo i za Evropu i za svet. Ja nikada neću pozivati druge zemlje da narušavaju vaš teritorijalni integritet i suverenitet - poručio je Dačić.

Kako je zaključio, "nema stalnih prijatelja i stalnih neprijatelja, ali ima starih prijatelja, i zbog novih, ne treba rušiti stara prijateljstva".

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku je rekla da nezavisnost Kosova nije proizvod težnji ka otcepljenju, već raspada Jugoslavije, "unije koja više ne postoji". 

- Ko god da gaji bilo kakve sumnje u vezi s legalnošću kosovske nezavisnosti, pročitajte mišljenje Međunarodnog suda pravde, koje je jasno i nedvosmisleno - rekla je ona. 

Kako je navela, istina je da je "Kosovo mlada država, ali je to stari narod koji je uvek bio tu".

- Evropljani smo i imamo pravo na partnerstvo i alijanse sa svima vama - ocenila je Čitaku koja je još rekla da očekuje da će "Kosovo uspostaviti diplomatske odnose i sa Srbijom".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online