Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.05.2018.
12:46
Tanjug, Vestionline A

Vulin: NATO brutalno ruši rezoluciju 1244

Pojedinačno odlučivanje svake članice NATO-a o ostanku na KiM je brutalno rušenje rezolucije 1244 na osnovu koje je KFOR i došao na KiM i garantuje bezbednost u južnoj pokrajini, kazao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Tanjug
Vulin: Takozvana vojska Kosova za Srbiju je apsolutno neprihvatljiva

Ministar je kazao da u sastavu KFOR-a se nalaze i zemlje, koje nisu članice NATO-a, kao što je recimo Austrija i upitao na koji način će se ona izjašnjavati o tome.

- Ne, KFOR ima mandat koji mu je dat na osnovu rezolucije 1244 na osnovu relevantnih odluka UN, ne na osnovu volje NATO-a ili volje bilo koje pojedinačne zemlje. Možete vi da srušite međunarodno pravo, uostalom srušili ste ga time što ste priznali Kosovo i bombardovali SR Jugoslaviju, možete ga opet srušiti, ali to su stvari koje se vraćaju onima koji su ih pokrenuli -kazao je Vulin za TV Pink.

Upitao je čemu je potrebna i čemu bi služila kosovska vojska kada se na KiM KFOR garantuje bezbednost.

- Imate članove KFOR-a koji su dobro obučeni pripadnici jakih armija, oni su odgovorni za bezbednost na KiM i svi se slažemo da bezbednost na KiM, pogotovu za Srbe nije dobra i sada će KFOR da ode, sada će da odu obučene vojske, a doćiće neki veterani OVK i oni će da garantuju bezbednost. Kome će da garantuju bezbednost i od koga uostalom oni štite KiM?-naveo je ministar.

Dodao je i da kada dođe do promene stanja na terenu, prvo što svaka vojska uradi počinje da se odnosi prema toj novoj činjenici, prema promeni i počinje nešto da planira. 

- Čitav region će početi da se odnosi, ukoliko dođe do formiranja te veteranske organizacije OVK, jer nema ništa drugo što bi tamo moglo da postane vojska, svi u okruženju će početi da se odnose prema toj činjenici, a to neće biti odnos da su mnogo srećni i radosni što se pojavila neka nova vojna formacija - kazao je Vulin.

Upitao je i protiv koga se uostalom usmerava ta vojna formacija, ko je to pretnja KiM, ko je to pretnja ljudima koji žive tamo, a da im nije dovoljna garancija Savet UN i hiljade vojnika KFOR-a. 

Govoreći o poseti Evropskoj odbrambenoj agenciji, Vulin je kazao da postoje različiti vidovi saradnje koje Ministarstvo odbrane može da ima sa Evropskom odbrambenom agencijom koja okuplja sva ministarstva odbrane zemalja koje su članice EU. 

Naveo je da su vođeni razgovori o daljoj saradnji kada su u pitanju neeksplodirana minska sredstva, te o vojnomedicinskoj saradnji gde Srbija uvažava veliku ugled u svetu.

Takođe, istakao je da su vođeni i razgovori o standardizaciji odbrambene industrije Srbije i naveo da je ta industrija veoma važna za Srbiju, ali da je za sve to potrebna saradnja i tržište.

- Da bi izašli na neko tržište potrebni su standardi i da se unapred zna šta vi proizvodite, po kojim standardima i na koji način to radite i ovo je bila dobra prilika da govorimo o tome - kazao je Vulin. 

Ministar je istakao i da je prilikom tih razgovora još jednom istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja i shodno tome može da sarađuje i sa istokom i sa zapadom, kao i da je ponovo istakao da je za Srbiju takozvana vojska Kosova apsolutno neprihvatljiva.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online