Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.05.2018.
00:55
J. L. Petković - Vesti A

Ustavni sud ne važi za Srbe

Aprila 2014. godine, Srpkinja Nadežda Jovanović, pobedila je Kosovo u borbi za imovinu i dobila slučaj pred Ustavnim sudom Kosova protiv Kosovske agencije za imovinu (KAI). Četiri godine kasnije, ni ona, ni njena ćerka Dragana, još nemaju pravo da uđu u posed svog imanja u Prištini, jer svi oni koji bi trebalo da odluku suda sprovedu u delo, predmet "guraju u fioku" i pokušavaju da pronađu "alternativna rešenja".

A. Čukić
Zakon u Prištini nije isti za sve

Tako je krajem prošle godine porodica Jovanović na predlog Kosovske agencije za imovinu čak prihvatila medijaciju sa uzurpatorom, a potom i njegovu novčanu ponudu daleko ispod tržišne cene imovine. Tada su Jovanoviće svi uveravali da će se sve rešiti samo da stave potpis na sporazum, ali ispostavilo se da je uzurpator samo kupovao vreme i ni ovu obavezu prema njima nije ispunio.

Zato su, posle 12 godina sudskih odluka u njihovu korist, Nadežda i Dragana Jovanović - ponovo na početku, ali i u institucionalnom ćorsokaku.

- Pristali smo na sve uslove, pristali smo na njegovu ponudu, na sve, samo da bi izašli iz ove situacije. Međutim, uzurpator ni takav dogovor nije ispoštovao. Naša sudbina je sada ponovo u rukama Kosovske agencija za imovinu, koja ne poštuje odluke Ustavnog suda koji priznaje. Ono što je podjednako strašno jeste da ne postoji institucija kojoj možemo više da se žalimo. Nama jednostavno nema ko da pomogne. Po ko zna koji put, mi smo poniženi i poraženi - kaže za "Vesti" Dragana Jovanović.

Život u bedi

Ovaj predmet pred kosovskim institucijama zastupala je Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć. Kako su objasnili "Vestima", porodica Jovanović je uradila sve što je trebalo u datim rokovima, "a s obzirom na njihovo teško materijalno stanje, išli su i preko toga." Kako su još pojasnili, "pravnički ovi predmeti nisu toliko teški, već su teški zbog sticaja okolnosti, shvatanja sredine, znanja i ponašanja sudija".

Kada je pre četiri godine Ustavni sud Kosova zaključio da su Nadeždi Jovanović prekršena ljudska prava, naredio je Kosovskoj agenciji za imovinu da u roku od tri meseca otera uzurpatora.

I takvu presudu punopravni vlasnici su čekali osam godina. Plac od 18,5 ari u naselju Sofalija, Nadežda Jovanović je dobila na poklon od bake i planirali su da tu naprave porodičnu kuću. Tu nameru je razvejao rat, a porodica je živela u izbeglištvu, u teškim uslovima, preživljavala zahvaljujući humanitarnoj pomoći, da bi se danas jedva skućila u stanu od 28 kvadrata na beogradskoj Karaburmi.

- Morala sam da prodajem pirinač iz humanitarne pomoći i slično da bih kupila mleko detetu, jer mi je sin tada imao pet godina kada smo izbegli. Sve što hoću je dogovor i nikada nisam ni na čemu insistirala, ali izgleda da smo i majka i ja kažnjene i zato što smo u teškoj finansijskoj situaciji i zato što smo žene. Da ima ko da nas zaštiti, sve ovo bi se mnogo lakše i brže završilo. Posle svih ovih godina agonije, i finansijski i zdravstveno smo u daleko goroj situaciji nego što smo bile te 1999. godine - podvlači Dragana Jovanović.
 

Otimač sagradio tri vile

- Još 2006. smo prijavili nevladinoj organizaciji Praksis iz Niša da nam je zemlja okupirana i od tada traje naša agonija. Mesec dana nakon odluke Ustavnog suda Kosova, pozvala nas je osoba koja je na našem imanju sagradila tri vile i bazen. Rekao je da je sazidao tri kuće od po 990 kvadrata, a kada sam ga pitala ima li nameru da kupi parcelu, odgovorio je da nema para. Ni na kraj pameti mi nije bilo da ga ucenjujem visokom cenom, ali se on više nije javio. Obraćala sam se i ambasadama zemalja koje su nas bombardovale i doprinele da napustimo naša ognjišta, a od svih njih javio mi se samo drugi sekretar ambasade SAD. Na odluku komisije KIA čekali smo od 2007. do 2011. godine, i još tada mi je bilo jasno da njima nije stalo da ozbiljno rade svoj posao - zaključuje Dragana Jovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online