Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.05.2018.
08:45
Tanjug, Vestionline A

Fabrici: Kosovo je ključni element za ulazak u EU, ali...

Kosovo je ključni element za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali ne i jedini, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodaje da nema promene formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanja drugih strana.

Tanjug
Sem Fabrici poručio da će Srbija ući u EU kada sprovede neophodne reforme

- Normalizacija odnosa sa Prištinom i naparedak u oblasti demokratije i vladavine prava dva su glavna pokretača za ulazak Srbije u EU. Naravno, Kosovo je ključni element. EU je već dala do znanja koliko je to važno i upravo zbog toga i pruža dobre usluge u dijalogu. Posvećeni smo dijalogu, ali napretka mora biti i u oblasti vladavine prva - rekao je Fabrici za "Blic".

Upitan da li će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, Fabrici kaže da EU ima statusno neutralan pristup i da je potrebna puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

- Normalizacija treba da bude u obliku pravno obavezujućeg sporazuma i kroz dijalog EU pruža dobre usluge da se do tog cilja dođe - naveo je on.

Fabrici nije želeo da komentariše navode o postojanju dokumenta Zapada i Amerike o Kosovu naglašavajući da je "stvarnost takva da se dijalog vodi uz pomoć EU".

Prema njegovim rečima, neće biti menjanja formata dijaloga.

- Dijalog ostaje u formatu u kome jeste i njemu će i dalje dobre usluge pružati visoka predstavnica Federika Mogerini. Vidimo da su obe strane spremne da nastave dijalog u postojećem formatu. U tom sastavu su se nakratko sastali u Sofiji tako da očekujemo novi angažman -  rekao je Fabrici. 

Kada je reč o sporazumima postignutim u dijalogu, on je rekao da se neki primnjuju a neki ne i dodao da je Priština posle snažnog insistiranja EU u aprilu pokrenula proces formiranja ZSO.

- Mi konstantno obema stranama pričamo da dogovorene stvari moraju da se primene, ali u isto vreme važno je da se gleda šira slika, da se radi na normalizaciji odnosa. Upravo je tu poruku visoka predstavnica EU Federika Mogerini poslala Vučiću i Tačiju na Samitu u Sofiji. Sve troje su se složili da je to put kojim treba da se ide -  rekao je on.

Govoreći o nedavnom Samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, on je rekao da su pokrenute brojne inicijative koje podržavaju proces proširenja i ističu da je potreban dalji rad i da je ekonomski razvoj od suštinskog značaja, te da je naročiti fokus bio na povezivanju samog regiona, kao i regiona sa EU.

Što se tiče datuma za ulazak u EU, Fabrici kaže da nema prečica i da svaka zemlja mora da sprovede neophodne reforme, a da će datum prirodno doći kad sve bude završeno.

- Davanje datuma može da napravi zabunu, da se stvori utisak da se samo čeka datum, a u pitanju je ustvari proces. Godina 2025. je neka vrsta horizonta koji je predložila Evropska komisija, do kada treba da se u samoj EU sprovedu reforme koje uključuju oblasti bezbednosti, ekonomije i proširenja - rekao je Fabrici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online