Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.07.2010.
10:11
Tanjug A

Jeremić: Nećemo baš po svaku cenu u EU

Srpski šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da će Srbija istrajati u predstojećoj teškoj borbi za kompromisno rešenje pitanja Kosova i Metohije i dodao da Evropska unija ostaje prioritet ali ne "baš po svaku cenu“.

Odluka Međunarodnog suda pravde o jednostano proglašenoj nezavisnosti Kosmeta značajno je otežala napore zvaničnog Beograda da se izbori za pravedno, kompromisno rešenje za budući status južne srpske pokrajine, ali se u pristupu države prema kosmetskom pitanju ništa neće promeniti, smatra Jeremić.

On je rekao da je MSP "umesto da odgovori na suštinsko pitanje - da li su kosmetski Albanci mogli da se po međunarodnom pravu jednostrano otcepe od Srbije... odlučio da se izjasni isključivo o tehničkom sadržaju njihove deklaracije".
 

Biće novih udaraca

 

Jeremić je rekao da ima informacije da je "aktivno lobiranje za nova priznanja Kosmeta počelo već dan posle iznošenja mišljenja Suda, a koliko iduće nedelje će biti u punom jeku".


"Mi smo mala zemlja, koja ima ograničene diplomatske resurse. Imajući u vidu činjenicu da se sa druge strane nalaze neke od najmoćnijih država današnjice, to neće biti ravnopravna borba", istakao je Jeremić.


"Na žalost, po svoj prilici će biti novih udaraca. Očekuju nas izuzetno teški dani i velika iskušenja. Najvažnije je da pod ovakvim okolnostima sačuvamo pribranost, budemo jedinstveni kao narod i damo sve od sebe", rekao je šef srpske diplomatije.

"Time je, praktično, prepustio ovaj vruć krompir Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, u kojoj ćemo našu poziciju braniti principijelnom tvrdnjom da je pravo na secesiju neprihvatljiv način rešavanja problema suvereniteta i teritorijalnosti", rekao je Jeremić u intervjuu "Večernjim novostima".


On je rekao da "članstvo u EU ostaje strateški prioritet" Srbije, koja će učiniti "sve što je u domenu mogućeg da ne dođe do dodatnog komplikovanja" odnosa sa Unijom, ali da to ne može raditi "baš po svaku cenu".
 

"Postoje daleko ozbiljnije prepreke na putu proširenja EU na Balkan, nego što su razlike između Beograda i jednog broja država članica Unije oko Kosmeta. One ne bi bile uklonjene čak ni kada bismo mi promenili našu principijelnu politiku", rekao je Jeremić.


Zvanični Beograd, u svom postavljanju prema međunarodnoj zajednici rukovodi pre svega "Ustavom Srbije, obavezujućim Rezolucijama Narodne skupštine i političkom voljom ogromne većine građana Srbije".

Šef srpske diplomatije je istakao da će borba za očuvanje teritorijalne celovitosti trajati onoliko koliko Srbija bude spremna da u njoj istraje i da će u tom smislu država nastaviti sa korišćenjem svih političkih i diplomatskih sredstava koja su joj na raspolaganju.


"Predsednik Tadić će, preko ličnih izaslanika, koji će otići u 55 prestonica širom planete, uputiti poruku šefovima država i Vlada tih zemalja, da bi eventualna promena njihovog stava o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje doprinela uspostavljanju opasnog presedana koji bi ohrabrio mnoge secesionističke pokrete u svetu", rekao je Jeremić.


Predsednik Tadić će u poruci "apelovati na njih da pažljivo prouče mišljenje Suda u kojem se nigde ne navodi da pokušaj otcepljenja kosmetskih Albanaca ima utemeljenje u međunarodnom pravu. Takođe, upoznaće ih i sa činjenicom da će se ovo osetljivo pitanje raspravljati na Generalnoj skupštini UN ove jeseni i zatražiti podršku za rezoluciju Srbije koja bi otvorila put ka pronalaženju kompromisnog rešenja putem pregovora", naveo je Jeremić.


Jeremić je istakao da Srbija ne želi zamrznuti konflikt na Kosmetu, "niti da na bilo koji način otežamo i onako složenu situaciju u regionu. Što jasniji bude zaključak Generalne skupštine, to će biti veće šanse da se ovaj proces okonča uspehom".


Nije vreme za priče o podeli Kosmeta

 

Jeremić je, povodom pominjanja ideja o podeli Kosmeta i razmeni teritorija, rekao da su "sve naše snage usmerene na to da se izborimo za otpočinjanje procesa koji bi doveo do kompromisnog rešenja za Kosovo" i da bi u ovom trenutku "bilo izuzetno kontraproduktivno licitirati sa tim šta bi mogao biti njegov konačni ishod".


Šef diplomatije je o mogućnosti da odluka MSP pokrene talas secesionizma u svetu, kao i izjave premijera Republike Srbije Milorada Dodika da bi ovo mogle biti "smernice" za RS, rekao da je ta odluka "otvorila Pandorinu kutiju", za koju Srbija nada "da će biti zatvorena odgovarajućim zaključkom debate u Generalnoj skupštini UN". "Ukoliko bi se, nekim slučajem, ispostavilo da je od danas pravo na jednostrano proglašenu secesiju prihvatljivo u međunarodnim odnosima, odnosno da za to postoji većinska podrška u UN, to bi sasvim sigurno destabilizovalo mnoge države u svetu. Nadam se da se to neće dogoditi i očekujemo da će Generalna skupština potvrditi ispravnost naše politike striktnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica UN", rekao je Jeremić.


Upitan kako je moguće izbeći namere Brisela da se uključi u pisanje teksta rezolucije, čime bi stavovi bili relativizovali i status više ne bi bio tema, Jeremić je odgovorio da je praksa "da zemlja koja je svojom inicijativom pred Generalnom skupštinom inicirala sudski proces bude ta koja predlaže i konačan zaključak".
 

"Spremni smo da se u najboljoj nameri angažujemo sa svim međunarodnim činiocima kako bismo obezbedili da naša rezolucija dobije najširu moguću podršku. Ali, mi imamo jasno određene crvene linije preko kojih ne smemo preći. Ne možemo dati čak ni posrednu saglasnost pokušaju kosmetskih Albanaca da se jednostrano otcepe od Srbije. To u tekstu rezolucije mora biti kristalno jasno", istakao je Jeremić.


Povodom namera dela EU da se formira jedinstven stav i da pet preostalih država prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta, Jeremić je rekao da su poslednjih nekoliko dana imali intenzivne konsultacije na visokom nivou sa tim zemljama, od kojih su dobijena uveravanja da njihova politika prema južnoj srpskoj pokrajini neće biti menjana.

"Vlade tih država su sa tim izašle i u javnost. To su, takođe, učinile i stalne članice Saveta bezbednosti, Ruska ederacija i Narodna Republika Kina. To za nas predstavlja značajno ohrabrenje da istrajemo u našim naporima", izneo je Jeremić.
 

Šef diplomatije je istaklo da je Srbija spremna da kroz dijalog rešava sva otvorena pitanja. "No, da budemo potpuno otvoreni - u korenu svih problema sa kojima se u praktičnom smislu suočavaju naši građani koji žive na teritoriji Pokrajine leži suštinska razlika Beograda i Prištine u pogledu statusa Kosova", rekao je Jeremić.


Na pitanje da li je poruku EU "pratiti ponašanje Beograda" doživeo kao upozorenje ili pretnju, Jeremić je rekao da Srbija sa EU ima "partnerski odnos".


"Ne slažemo se po svim pitanjima sa jednim brojem članica, ali naše političke razlike rešavamo dijalogom, uz puno međusobno uvažavanje. Tu nema mesta upozorenjima ili pretnjama", istakao je Jeremić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online