Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 25.07.2010.
14:27
Tanjug A

Hitna sednica Skupštine Srbije u ponedeljak 26. jula

Vlada Srbije uputila je u nedelju zahtev Skupštini Srbije za zakazivanje hitne sednice parlamenta u ponedeljak, 26. jula 2010. godine, povodom savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosmeta.

Da li će se u ponedeljk 26. jula išta promeniti u korist Srbije po pitnju Kosmeta?
 

Kako je saopšteno, Vlada Srbije uputila je parlamentu i Predlog odluke kojom će se Skupština izjasniti o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti privremenih institucija Kosova i Metohije i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.


Tekst rezolucije: Pregovori Srba i Albanaca


U Vladinom predlogu rezolucije o Kosmetu koja će se sutra naći pred parlamentom ističe se da je neophodno putem pregovora doći do trajnog rešenja koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda i stabilnost regiona.

Kako je navedeno u tom dokumentu, Vlada Srbije će podneti Rezoluciju Generalnoj skupštini UN, čije bi usvajanje otvorilo put da se kroz pregovore dođe do kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

U rezoluciji se poziva na nacionalno jedinstvo i najavljuje korišćenje svih raspoloživih diplomatskih i političkih sredstava za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

U tekstu rezolucije, između ostalog, piše:

"Narodna skupština smatra da je neophodno da se putem mirnih pregovora dođe do trajnog, održivog i obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo i Metohiju, u skladu sa Ustavom Republike Srbije, koje će omogućiti istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i mir i stabilnost regiona..


Narodna skupština izražava puno opredeljenje za ostvarivanje državnog i političkog jedinstva po pitanju očuvanja Kosova i Metohije i potvrđuje da Republika Srbija nikada neće, ni eksplicitno ni implicitno, priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije", ističe se, između ostalog, u ovom dokumentu.

Takođe, u nacrtu dokumenta se poziva na Ustav Srbije, načela i norme Povelje UN, Helsinškog akta i drugih međunarodnih dokumenata u kojima se državni suverenitet i teritorijalni integritet određuju kao temelji savremenog međunarodnog poretka i izražava uverenje da se svi sporovi unutar savremenog sveta i unutar država članica UN mogu i moraju rešavati težeći mirnom, sveobuhvatnom i kompromisnom rešenju problema Kosova i Metohije.

Nedelja 25.07.2010. 16:39
Pre bilo kakve rezolucije, Skupstina treba da usvoji odluku o stavljanju na led odluku o potpunoj profesionalizaciji Vojske Srbije i vazenju vojne obaveze za sve mlade koja je sada vazeca, a za koju je predlozeno da se od iduce godine ukine, sve dok se Kosovo i Metohija ne vrate pood suverinitet Srbije. To je jedini i pravi odgovor na ovu prostituciju Medjunarodnog suda tzv. pravde americkih kauboja. Ukoliko predsednik Tadic to ne ucini, onda njega i njegov tim na celu sa Cvetkovicem i Jermica treba optuziti za veleizdaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online