Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.06.2018.
15:23
Vestionline, Tanjug A

U Njujorku potpisan ugovor o prodaji stana bivše SFRJ

Države sukcesori bivše SFRJ su u četvrtak u Njujorku potpisale ugovor o zajedničkoj prodaji rezidencijalnog stana bivše SFRJ na adresi 730 Park Avenue za ukupno 12,1 milion dolara, koliko je iznosila najpovoljnija dobijena ponuda, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Tanjug
Dačić: Srbija konačno na putu da reši pitanje rezidencije u Njujorku
Zajednička prodaja rezidencijalnog stana u Njujorku prvi je ovakav slučaj u procesu sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije i rezultat je velikog angažovanja svih država sukcesora u poslednje dve godine, te predstavlja značajan uspeh za sve strane, navodi se u saopštenju. 
 
U ovom procesu je Srbija, kao država koordinator za prodaju ovog objekta, imala vrlo aktivnu ulogu i od prodaje ove nekretnine pripalo joj je 39,5 odsto neto prihoda, odnosno 3.487.939,21 dolara, ukazuje Ministarstvo.
 
Od ukupno dobijene kupoprodajne cene (12,1 milion dolara), u skladu sa postignutim dogovorom država sukcesora, odbijeni su troškovi održavanja pomenutog objekta od 1. januara 1992. do dana prodaje (ukupno iznose 3.269.774,16 dolara) - koji su, takođe, raspodeljeni između svih država sukcesora srazmerno kvotama iz člana 3. Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije. 
 
Imajući u vidu da je ove troškove sve vreme plaćala Srbija, pomenuta sredstva biće refundirana Srbiji.
 
Plaćanje ovih troškova bilo je nužno da bi se rezidencijalni stan sačuvao u vlasništvu bivše SFRJ, te je njihovo redovno izmirivanje od strane Srbije doprinelo da države sukcesori uopšte imaju mogućnost da raspolažu ovom imovinom - a što je prepoznato i od strane svih država sukcesora.
 
Prodajom ove nepokretnosti ostvariće se i direktna ušteda u budžetu Srbije za 2018. godinu u iznosu od 108.745,00 dolara - za koliko će se smanjiti aktuelna izdvajanja Ministarstva spoljnih poslova na ime troškova pomenutog tekućeg održavanja.
 
Pomenuti stan bio je prazan od 1992. godine, kada ga je napustio poslednji stalni predstavnik SFRJ pri UN - zbog čega nije bio u reprezentativnom stanju. 
 
Njegova specifičnost se ogleda i u tome da je u pitanju tzv. korporativno vlasništvo, odnosno nije u pitanju "klasično" pravo svojine na nepokretnosti - već vlasništvo koje se ogleda kroz posedovanje 960 deonica u "Park-71st Corporation", koliko je imala bivša SFRJ.
 
Pored rezidencije bivše SFRJ u Njujorku, u toku je proces zajedničke prodaje još četiri objekta bivše SFRJ (Stalna misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku, ambasada bivše SFRJ u Bonu, ambasada bivše SFRJ u Bernu i ambasada/rezidencija bivše SFRJ u Tokiju), napominje se u saopštenju.  
 
Ranije danas, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija konačno na putu da reši pitanje rezidencije u Njujorku, odnosno stana koji je, kako kaže, zaključan devedesetih godina.
 
Dačić je na skupštinskom Odboru za spoljne poslove, gde je predstavio izveštaj o radu, rekao da Srbija mesečno plaća troškove u visini od 15.500 dolara.
 
- Pošto smo u sukcesiji, moraju sve zemlje da se slože. Stan je bio na licitaciji, (dobijeno je) oko 12 miliona dolara. Oko 3,2 miliona dolara treba prvo nama da vrate što smo plaćali troškove, kao i 39 odsto, odnosno oko 3,5 miliona dolara ćemo dobiti od prodaje tog objekta u Njujorku - rekao je Dačić.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online